Пошук

ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА В КРЕМЕНЕЦЬКІЙ АКАДЕМІЇ

За наказом Міністерства освіти і науки України ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій) проходив на базі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка. Відповідали за проведення цього етапу Олімпіади департамент освіти і науки Тернопільської ОДА (директор Л.Л.Крупа) і Тернопільський обласний ІППО (директор С.М.Алілуйко). Координував дії організаторів і учасників Олімпіади заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України С.М.Дятленко. Експертно-консультативний супровід здійснювали заступник директора Інституту проблем виховання НАПН України О.В.Мельник і вчитель ЗОШ № 243 м.Києва І.Ю.Ходзицька. Оргкомітет Олімпіади очолювали в.о.ректора Кременецької ОГПА ім.Тараса Шевченка, професор А.М.Ломакович (голова), С.М.Дятленко і Л.Л.Крупа (заступники голови), перший заступник голови Тернопільської обласної ради С.О.Тарташевський (заступник голови), методист Миколаївського ОІППО В.Г.Компанієць (секретар) і методист Хмельницького ОІППО Н.М.Павич.

До складу оргкомітету увійшли начальник відділу освіти Кременецької РДА В.С.Мороз, заступник директора Тернопільського ОІППО Г.Г.Свінних, головний бухгалтер Кременецької ОГПА ім.Тараса Шевченка М.М.Дроздовська і доцент академії С.Б.Шабага. Журі Олімпіади працювало під орудою доктора педагогічних наук, професора Уманського державного педагогічного університету ім.Павла Тичини А.І.Терещука. Разом з ним теоретичні знання і практичну майстерність учасників Олімпіади оцінювали доцент Луганського НУ ім.Тараса Шевченка В.В.Бурдун, учителі Новопечерської школи м.Києва О.М.Пархоменко і Т.С.Пасічна, учитель гімназії № 17 м.Полтави Ю.М.Приходько, вчитель Чернівецької ЗОШ № 38 Ю.В.Палій, заступник директора Чернівецького військово-спортивного ліцею М.Д.Палійчук, учитель Кролевецької спеціалізованої школи № 3 Сумської області О.Ю.Медвідь, учитель навчально-виробничого об’єднання ”ЗНЗ № 20 – Дитячий юнацький центр ”Сузір’я“ м.Кіровограда О.В.Горобець. Нашу академію в журі представляли доцент М.С.Курач, старший викладач В.Ю.Цісарук, асистент М.П.Олексюк, викладач коледжу А.С.Азанова. До роботи в журі запросили майбутніх учителів технологій, студентів спеціальності ”Технологічна освіта“ нашої академії Олексія Васюка, Володимира Літвінчука, Марію Коменярську, Віту Пташнюк, Антона Стремдловського, Сергія Токарського, Соломію Трутень, Валентину Хронюк.

Урочисте відкриття заключного етапу ХХХІІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій) відбулося в історичній Концертній залі ім.Гуго Коллонтая і стало приємним творчим сюрпризом для її учасників: художні колективи й окремі виконавці академії підготували для кожної команди олімпійців музичні вітання, що прозвучали після офіційних виступів директора департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Л.Л.Крупи, заступника директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України С.М.Дятленка, голови журі Олімпіади, професора А.І.Терещука, проректора з навчальної роботи академії-господаря М.Б.Боднар, а також оголошення текстів урочистих клятв від журі Олімпіади, які зачитали вчитель Новопечерської школи м.Києва, багаторазовий переможець олімпіад Т.С.Пасічна, від керівників команд – керівник чернівецької команди, випускник нашого навчального закладу Ю.М.Воскобойник, від учасників – представниця сумської команди Ксенія Назар’єва.

Першим учасників урочистого відкриття привітав чоловічий квартет академії у складі Володимира Дзюми, Володимира Іванюка, Петра Клака і Ярослава Міщени (керівник Валерій Яскевич) піснею-запрошенням ”Завітайте на Волинь“. Донеччанам і луганчанам хор народного співу (керівник Ольга Пуцик) подарував пісні ”Гей ви, браття-козаченьки“ та ”Ой піду я до млина“ (солістка Надія Гребінчик). Тріо викладачів у складі Інни Ратинської, Лариси Соляр і Наталії Ткач українську народну пісню ”Я щаслива зроду“ презентувало представникам Харківщини. Чернігівщиною, Київщиною та Сумщиною символічно пройшлася фольклорна композиція ”Весняні барви“ у виконанні художнього народного вокального ансамблю ”Калина“ (керівник Олена Новик). Дарунком вінничанам, черкащанам і полтавчанам стала пісня ”На щастя, на долю“, яку виконала дипломант пісенних конкурсів Катерина Байрах. Посланці Дніпропетровщини та Кіровоградщини гаряче аплодували капелі бандуристів (керівник Ірина Харамбура) за пісню Олександра Білаша ”Люблю тебе, бандуро“. ”Полька“ Михайла Глінки в обробці Віктора Корчаги, виконана дуетом баяністів Оленою Іванюк і Валентиною Левчук, адресувалася гостям із Запоріжжя, Миколаївщини та Херсонщини. Житомирян, хмельничан, рівненчан і лучан вітав народний художній ансамбль танцю ”Горлиця“ (художній керівник Андрій Медецький), а львів’ян і чернівчан – дует у складі Лари Кравчук і Андрія Слюсаренка. Українська народна пісня ”Вівчарик“ в обробці Євгена Козака у виконанні камерного хору (керівник і диригент Алла Афанасенко) стала дарунком для посланців Івано-Франківщини та Закарпаття, а танець ”Плескач“ дівочого танцювального гурту (керівник Наталія Ткач) – представникам Тернопільщини. Для столичної команди лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів Іванна Комаревич виконала соло ”Meine Lippen“ з оперети Франца Легара ”Джудітта“. Загальним дарунком усім учасникам Олімпіади став виступ знаного за межами України, відомого своїми гастролями в Австрії, Польщі, Словенії симфонічного оркестру академії (керівник і диригент Володимир Козачок), у виконанні якого прозвучали ”Ноктюрн“ Валерія Зубкова і як завершальний акорд – ”Запорізький марш“ Євгена Адамцевича. Урочисте відкриття Олімпіади підготувала творча група у складі Василя Скоропляса, Василя Райчука, Миколи Сиротюка, Наталії Ткач, Олександра Ковеня. Вели програму актори студентського театру ”Пілігрим“ Марина Крупенко і Павло Левицький.

Заслуговує уваги статистика ХХХІІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій): у першому етапі брали участь 24777 учнів, з них 10299 – з міських, 12469 – з сільських шкіл, 2009 – зі спеціалізованих навчальних закладів; у  ІІ етапі –  7007 учнів (3188 – з міських, 3283 – з сільських шкіл, і 536 – зі спеціалізованих навчальних закладів); у ІІІ етапі змагалися 716 учнів (272 – з міських, 304 – з сільських шкіл і 140 – зі спеціалізованих НЗ). Учасниками  ІV, заключного етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання стали 33 учні з міських, 15 – з сільських шкіл і 10 – зі спеціалізованих навчальних закладів.

Отже, на фінальний олімпійський ”турнір“ вийшли 58 старшокласників з усіх областей України: 4 – від Сумської, по 3 – від  Миколаївської, Луганської, Рівненської, Івано-Франківської, Кіровоградської областей і м.Києва та по 2 учасники – від решти областей. Заключний етап проводився лише для учнів старших класів і традиційно складався із 3 турів: комплексної роботи, захисту проекту і теоретичного туру. Під час комплексної роботи учасники Олімпіади виготовляли виріб із визначеного набору матеріалів. При проектуванні виробу їм було надано можливість користуватися мережею Інтернет, запропонованою друкованою літературою і матеріалами в електронному варіанті. Для виконання завдання дівчата мали набір для рукоділля та флізелін клеєвий білого кольору і синтепон. На виконання комплексної роботи йшло 4 години. Захист свого виробу у форматі його пояснення і відповідей на запитання членів журі учні здійснювали одночасно з презентацією домашнього проекту. Це дало змогу об’єктивно визначити особистий внесок учасника в роботу на кожному етапі її виконання. Оцінки журі виставляло окремо за комплексну роботу і за домашній проект. Дівчатам дозволялося використовувати власні швейні машинки, а хлопцям – власні ручні інструменти. Цьогорічна Олімпіада мала ту особливість, що для хлопців і дівчат була запропонована єдина тема домашніх проектів – ”Чоловічий або жіночий аксесуар в етнічному стилі“. Завершальним етапом виконання творчого проекту було випробування виробу в реальних умовах. Під час захисту проекту учні демонстрували слайди, якими ілюстрували процес виконання виробу від задуму до випробувань. При оцінюванні домашніх і комплексних робіт пріоритет надавався функціональності та зручності у користуванні запропонованими виробами і, безумовно, враховувались їх естетичність і привабливість, оригінальність роботи і новизна у вирішенні завдань.

Виставка творчих робіт проходила під девізом ”Моя Україна“. Команди оформляли стенд області з творчого доробку учнів за період, що пройшов з часу минулої Олімпіади. За результатами виставки визначалися дипломанти І та ІІ степенів у номінаціях ”Висока художня майстерність“, ”Презентація регіону“, ”Стиль оформлення стенду“, ”Упровадження інноваційних технологій“ і ”Збереження народних традицій“. Виставка продемонструвала розмаїття учнівської творчості з різних регіонів України. У той час, як учасники Олімпіади виявляли свої теоретичні знання і демонстрували практичні вміння членам журі, працівники, студенти і гості академії отримали можливість оглянути кілька сотень художніх робіт, представлених всіма 25 командами-учасницями ІV етапу. На увагу заслуговувала практично кожна експозиція, підготовлена юними майстрами на високому художньо-естетичному рівні. Відвідувачі виставки затримували захоплені погляди на стендах-композиціях ”Боже Великий, Єдиний…“ і ”Стань окрасою всього світу“ (Житомирська область), ”Молитва“ і ”Гуцульські вишивки“ (Закарпаття), ”Прикраси Донеччини“ (Донецька область), ”Національні ляльки“ (Черкащина, Вінничина), ”Лозоплетіння“ (Харківщина), ”Кролевецькі рушники“ (Сумщина), ”Мир дому цьому!“ (Рівненщина), ”Маки“ і ”Соняшники“ (Хмельниччина), ”Домотканна вишиванка“ (Чернігівщина) та інші.

Високу оцінку глядачів отримали роботи полтавчан Наталії Музики (комплект прикрас ”Роксолана“, бісер), Аліни Кисіль (очіпок, бісер) і Вікторії Миколаєнко (”Ікона“, бісер), киянок Юлії Подолянець (”Вінок“, бісер), Марії Шестак (панно ”Моя Україна“), Ірини Молчанової (панно ”Дівчина“, флористика) і Катерини Шпаченко (картина ”Україна-Весна“, текстиль), сумчанок Сніжани Максименко (кольорове ткацтво) і Олени Петрової (кролевецькі рушники), франківчан Любові Ткач (”Образ“, макраме), Володимира Винника (”Моя Україна“, різьба по дереву), Ірини Ячинської (”Бандера“, ”Шухевич“, ”Коновалець“, портрети, художнє декорування) та запорізьких учнів Олександра Мінкіна (символи, різьба по дереву) і Євгенії Миколавської (вишиті рушники).

Загальнокомандна першість визначалася за результатами виступів усіх учасників: для цього враховувалася сума всіх зайнятих членами команди місць, що ділилася на кількість членів команди. Переможцями визнавалися команди, результат яких після таких математичних розрахунків був найменшим. За цією системою І місце посіла команда Сумської області, на другому місці – луганчани, команда Рівненщини стала третьою.

За результатами виставки творчих робіт ”Моя Україна“ нагороджено команди 8 областей. В номінації ”Збереження народних традицій“ Диплом І ступеня отримала команда Івано-Франківської області, Диплом ІІ ступеня – команда чернівчан. Номінація ”Стиль оформлення стенду“ принесла рівненській команді Диплом І ступеня, а команді Запорізької області – Диплом ІІ ступеня. Команда м.Києва стала першою і нагороджена Дипломом І ступеня в номінації ”Презентація регіону“, в цій же номінації представники Житомирської області отримали Диплом ІІ ступеня. Номінація ”Висока художня майстерність“ принесла перемогу і Диплом І ступеня сумській команді, а Диплом ІІ ступеня – донеччанам. У номінації ”Упровадження інноваційних технологій“ Диплом І стуреня здобули черкащани, а Диплом ІІ ступеня – команда Волинської області.

Дипломи І ступеня отримали Ольга Василенко (Кролевецька СШ № 3, Сумська обл.), Олена Шпак (ЗОШ с.Озерна, Тернопільська обл.), Віталій Сич (Кризька ЗОШ, Луганська обл.), Сергій Жук (Острожецький НВК, Рівненська обл.). Нагороди переможцям вручив голова журі Олімпіади, професор А.І.Терещук.

Дипломами ІІ ступеня нагороджені Ксенія Назар’єва (ЗОШ № 27, м.Суми), Тетяна Трушина (ЗОШ № 56, м.Миколаїв), Руслана Стрілець (гімназія № 17, м.Полтава), Софія Дяконова (Володимирецький колегіум, Рівненська обл.), Євгенія Михольська (гімназія №25, м. Запоріжжя), Андрій Душенін (школа-гімназія № 6, м.Вінниця), Володимир Камишан (Біловодська СШ, Луганська обл.), Назарій Деркач (Балашівський колегіум, Рівненська обл.). Дипломи вручив голова оргкомітету ІV етапу Олімпіади, професор А.М.Ломакович.

Дипломів ІІІ ступеня удостоєні Роман Решетник і Костянтин Олійник (Липоводолинська СШ, Сумська обл.), Олександра Талпа  й Олександр Матійко (ЗОШ №30, м.Кіровоград), Юлія Януль і Павло Оліферчук (Луцька СШ № 5 і Підгайцівська школа-гімназія, Волинська обл.), Ганна Сачкова (ЗОШ № 45 м.Херсон), Ірина Янчинська (Отинійська ЗОШ, Івано-Франківська обл.), Єва Богуш (Красноармійський НВК, Донецька обл.), Марія Шрам (Криворізька ЗОШ № 32, Дніпропетровська обл.), Єлизавета Задорожна (гімназія № 41, м Миколаїв), Сергій Брик (колегіум ”Берегиня“, м.Черкаси), Андрій Лабурець (ЗОШ № 24, м.Чернігів), Валентин Файчук (Червоноградська ЗОШ № 8, Львівська обл.), Роман Маняца (Вачиківецька ЗОШ, Чернівецька обл.), Євген Головинський (СШ № 62, м.Харків).

Таким чином, команда Сумської області виявилась єдиною, що досягла успіху в усіх напрямах і здобула дипломи всіх ступенів. У луганчан і рівненчан – дипломи І і ІІ ступенів; представники Волині і Кіровоградщини отримали по 2 дипломи ІІІ ступеня; по одному диплому І ступеня мають кияни і команда Тернопільської області; дипломи  ІІ і ІІІ ступенів – на рахунку команди Полтавської області; по одному диплому ІІ ступеня – у вінничан і команди Запорізької області. По одному диплому ІІІ ступеня отримали команди Івано-Франківської, Херсонської, Донецької, Дніпропетровської, Львівської, Харківської, Черкаської, Чернігівської і Чернівецької областей.

Цікавим, емоційно захоплюючим і продуктивним елементом Олімпіади стала зустріч студентського активу академії з учнівською молоддю – членами команд всіх областей України і міста Києва. Вона вийшла за межі навчального закладу: послухавши легенду про безстрашну кременчанку, красуню Ірву, члени команд спільно зі студентами академії побачили історичний Потік Ірва, відвідали відомий кременецький спортивний комплекс – лижні трампліни і санну трасу, оглянули експозиції Літературно-меморіального музею відомого польського поета, кременчанина за походженням Юліуша Словацького. На Замковій горі гостей чекав театралізований сюрприз з участю акторів експериментального студентського театру ”Пілігрим“ (керівник Василь Скоропляс): перед входом до фортеці  зустрів вождь готів Вінітар (Володимир Репетило), який пропустив їх до замку лише після того, як наймужніший із ”олімпійців“ виконав його завдання, а в самій фортеці учасників Олімпіади привітав король Данило Галицький (Олександр Ковень). Ніхто не упустив шансу зробити світлини з такими відомими персоналіями нашої давньої історії.

Закриття ІV етапу ХХХІІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій) набуло урочистого характеру. Дипломи за участь в Олімпіаді вручили експерти-консультанти цього етапу, вчитель трудового навчання ЗОШ № 243 м.Києва І.Ю. Ходзицька і заступник директора Інституту проблем виховання НАПН України О.І.Мельник. Урочисте дійство завершилося словами ведучих: ”Хай Господь Бог оберігає Вас! Хай дарує мир і спокій Україні! До нових зустрічей!“.

Значне організаційно-практичне навантаження з підготовки й обслуговування учасників ІV етапу Олімпіади в Кременці лягло на плечі багатьох адміністративно-технічних служб академії: господарської частини (А.А.Соляник), гуртожитків (М.П.Джегур), навчальних корпусів (Н.І Павлюк, О.О.Вербицька), студентської їдальні (В.М.Маландій), бібліотеки (Ю.І.Стрельчук та А.В.Цеголко). Ефективною була співпраця з відділом освіти і науки Кременецької РДА (В.С.Мороз). Успішно справився зі  своїми завданнями з культурного обслуговування учасників Олімпіади творчий колектив академії у складі М.В.Сиротюка, В.В.Скоропляса, В.М.Райчука, представників студентських самоврядних структур Сергія Колісецького, Андрія Заблоцького й Олександра Ковеня.

Безпосередніми активними виконавцями всіх організаційно-методичних процедур і заходів теоретичного та практичного обслуговування команд і забезпечення зв’язку оргкомітету ІV етапу Олімпіади із структурами академії виступили кандидати педагогічних наук С.Б.Шабага, М.С.Курач, І..А.Білосевич, В.Ю.Цісарук, О.В.Омельчук та їх колеги з кафедри теорії і методики технологічної освіти.

 
Анонси
Галерея
14
1414
На даний момент 477 гостей на сайті