Пошук

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ СЕРДЕЦЬ

На День відкритих дверей в Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім.Тараса Шевченка прибули наші майбутні абітурієнти – нинішні учні випускних класів загальноосвітніх шкіл із Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Львівської, Волинської та Івано-Франківської областей. Потенційних студентів академії та їх батьків зустріли проректор академії з навчальної роботи, кандидат психологічних наук, доцент М.Б.Боднар, декани факультетів, кандидати наук, доценти Л.І.Врочинська, О.І.Дух, В.Г.Мазурок, О.О.Бережанський і завідувачі профільних кафедр.

Гості академії ознайомилися з її навчально-матеріальною базою, оглянули виставкові зали, лекційні і навчальні аудиторії. Про історію навчального закладу, його сьогодення, систему й особливості навчання розповіла М.Б.Боднар, а про специфіку навчально-виховної роботи і вимоги до оволодіння педагогічною професією, перспективи і відповідальність учительської праці – декани факультетів і завідувачі кафедр.

Серед майбутніх абітурієнтів було проведено анкетування. З відповідей на питання анкети випливає, що понад 70 % цьогорічних випускників зупинили свій вибір на Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім.Тараса Шевченка за рекомендацією колишніх її випускників і теперішніх студентів, серед яких не лише їхні знайомі, а й рідні, батьки, старші брати, сестри. Останнє свідчить про формування педагогічних династій, про той важливий і символічний факт, що вчительська професія стає доброю сімейною традицією в родинах наших випускників.

Іншими факторами, які визначили вибір завтрашніх абітурієнтів на користь нашого навчального закладу, – його давня історія. Чималу роль відіграє наближеність академії до місць проживання майбутніх студентів. Більшість випускників шкіл інформацію про наш навчальний заклад отримали з сайту академії в мережі Інтернет. На запитання про причини обрання конкретної педагогічної спеціальності потенційні вступники відповідали таким чином: відповідність обраної спеціальності особистим нахилам і здібностям – 65 %; привабливість саме такої сфери педагогічної діяльності – 20 %; рекомендації та поради батьків, учителів, друзів і знайомих – 15 %.

Перша зустріч із ВНЗ справила позитивне враження на всіх присутніх на Дні відкритих дверей. Насамперед вразила оригінальна архітектура історичних корпусів академії, естетичний вигляд навчальних приміщень і дизайн території навчального закладу, а також щирість і дружнє ставлення зі сторони організаторів зустрічі. Учасники Дня відкритих дверей висловили задоволення з приводу значного обсягу інформації, яку вони отримали  не лише в усному, а й у письмовому варіантах: кожному випускнику було вручено інформаційний буклет про академію, останні номери газети навчального закладу ”Замок“, що містили матеріали про процес підготовки фахівців і про культурно-масове, художньо-мистецьке і спортивно-туристичне життя студентської молоді, про різносторонні зв’язки нашої академії з іншими вищими закладами освіти в Україні та за рубежем.

В той час, коли претенденти на звання студентів спеціальностей ”Дошкільна освіта“, ”Технологічна освіта“, ”Іноземна філологія“, ”Фізичне виховання“ зустрічались зі своїми майбутніми наставниками в навчальних аудиторіях відповідних факультетів, абітурієнти творчих спеціальностей (”Музичне мистецтво“ й ”Образотворче мистецтво“) брали участь у творчих конкурсах: завтрашні вступники на спеціальність ”Образотворче мистецтво“ – у конкурсі на кращу роботу з образотворчого мистецтва, присвяченому творчості нашого краянина, художника І.Ф.Хворостецького, а ті, хто обрав фах учителя музичного мистецтва, – у конкурсі інструментального та вокального виконавства, присвяченому творчості композитора-кременчанина М.І.Вериківського.

Мета згаданих конкурсів – виявити художньо і музично обдарованих випускників загальноосвітніх шкіл, які бажають навчатися в академії за спеціальностями ”Музичне мистецтво“ й ”Образотворче мистецтво“. Учасники художнього конкурсу виконували творчі роботи з живопису та рисунка. Музичний конкурс проводився у двох напрямах: інструментальне виконавство (фортепіано, народні, духові та струнно-смичкові інструменти) і вокальне виконавство. В інструментальному конкурсі майбутні абітурієнти виконували два різнохарактерні твори українських і зарубіжних композиторів, а у вокальному – два вокальні твори (народна пісня, романс, пісня шкільного репертуару) у супроводі концертмейстера, акапельно, під власний супровід або фонограму. Учасники, які за результатами конкурсів були нагороджені дипломами І – ІІІ ступенів, отримували переважне право зарахування до академії за інших рівних умов.

Комісія художнього конкурсу у складі завідувача кафедри методики викладання мистецьких дисциплін, професора О.Н.Дем’янчука (голова), членів цієї ж кафедри Ю.Я.Янчук, Ю.В.Трачук, О.В.Маландій, Н.М.Панчук визнала переможцями конкурсу творчих робіт серед випускників 9-х класів Анну Стрелець, ученицю Костопільської ЗОШ № 8 Рівненської області (І місце) та Ірину Корейко, ученицю Шумської ЗОШ № 1 Тернопільської області (ІІ місце). Перше місце у конкурсі творчих робіт серед випускників 11-х класів поділили між собою випускниці Кременецького ліцею ім.Уласа Самчука Софія Нестерук і Згоранської ЗОШ Любомльського району Волинської області Олена Штангер. На другому місці – Влад Білик із Шумської ЗОШ № 1, а третім призером стала Марина Нагорнюк – одинадцятикласниця Кременецького ліцею ім.Уласа Самчука. У підсумку, Шумська ЗОШ № 1 і Кременекцький ліцей ім.Уласа Самчука, отримавши по два призових місця, заявили про себе як про навчальні заклади з високим рівнем художньо-мистецької підготовки учнів. Організатори художнього конкурсу надіються побачити всіх його учасників серед абітурієнтів, а згодом і серед студентів академії за спеціальністю ”Образотворче мистецтво“.

Масовим за кількістю учасників, різноманітним за обраними класами музичних інструментів і різножанровим за виконуваними музичними творами став конкурс інструментального та вокального виконавства. Понад 60 юних музикантів демонстрували свою досить зрілу музичну майстерність досвідченому журі у складі провідних музикознавців спеціальності ”Музичне мистецтво“ академії В.М.Райчука, І.С.Харамбури, О.Й.Дедю, Ю.С.Ільчука, Л.О.Харамбури.

За рішенням журі, переможцями конкурсу вокалістів серед одинадцятикласників стали випускниця ДНЗ ТУПТО м.Зборів Христина Мудра (І місце) та учениця ЗОШ с.Заруддя Збаразького району Тернопільської області Наталія Лис (ІІ місце). Інструментальний конкурс серед старшокласників виграв учень 11 класу Підкаміньської ЗОШ Бродівського району Львівської області Тарас Гавришко (баян), друге місце – за учнем Шумського ПТУ Олександром Фошином (гітара).

У конкурсі вокалістів серед дев’ятикласників поза конкуренцією виявився кременчанин Ярослав Домбровський. Він переконливо здобув Диплом І ступеня. На другу сходинку цього конкурсного п’єдесталу піднялись аж троє дев’ятикласників: Роман Іней з Кам’янківської ЗОШ Підволочиського району Тернопільської області, Софія Вересюк із Берилівської ЗОШ Зборівського району і Мар’яна Зьобра з Новосільської ЗОШ Збаразького району. На третьому місці – Каміла Іващук (Скоринівська ЗОШ Підволочиського району) і Сніжана Порплиця (ЗОШ № 1 м.Зборова).

Творче суперництво серед учасників інструментального конкурсу (база 9 класів) було настільки напруженим, а виконавська майстерність настільки зрілою і рівною, що журі довелося визначати по декілька переможців не лише на одне призове місце, а й в окремих музичних інструментальних дисциплінах. Так, переможцями по класу фортепіано визнані Ірина Мельник (Новоставська ЗОШ Бучацького району Тернопільської області) і Сніжана Порплиця (ЗОШ № 1 м.Зборова); серед скрипалів – Анастасія Стемпель (Новосільська ЗОШ Підволочиського району), Любов Мисюк (Ланівецька ЗОШ-ліцей № 2 Тернопільської області) і Марія Федунів (Колодіївська ЗОШ Підволочиського району). Одноосібно посіли перші місця акордеоніст Тарас Побер (ЗОШ с.Остап’є Підволочиського району) та гітарист Володимир Решетнік (Шумська ЗОШ). Дипломи ІІ ступеня отримали бандуристка Софія Потерайко (Скалатська ЗОШ Підволочиського району) і трубач Роман Зарічний (Новосільська ЗОШ Підволочиського району). Таких же дипломів удостоєні юні скрипалі, кременчани Ярослав Домбровський і Людмила Бондаревич. Інструментальний конкурс приніс дипломи ІІІ ступеня Володимиру Дрозді (Шимковецька ЗОШ Збаразького району), Софії Вересюк (Берилівська ЗОШ Зборівського району) та Ірині Каринюк (Борщівська ЗОШ Ланівецького району).

Приємним сюрпризом конкурсу інструментального та вокального виконавства стала участь у ньому майже двох десятків юних музикантів-виконавців, учнів 6 – 8-х класів, які вирішили спробувати свої творчі сили ще до завершення навчання в загальноосвітніх і музичних школах. Спроба виявилася вдалою. Найвищою нагородою для них стали аплодисменти вдячних слухачів, а найвагомішим здобутком – досвід серйозного конкурсного суперництва.

Серед категорії наймолодших учасників конкурсу був організований своєрідний музичний міні-турнір, в якому визначилися свої переможці. Дипломантами міні-конкурсу вокалістів стали шестикласниці Юлія Ковтун (ЗОШ с.Старий Скалат Підволочиського району) і Вікторія Шевчук (ЗОШ с.Магдаліївка Підволочиського району). У конкурсі юних інструменталістів домінували восьмикласники: Дипломи переможців отримали Ігор Козлов (ЗОШ № 4 м.Кременця), Олег Неприцький (ЗОШ с.Чайчинці Ланівецького району), Марія Москалюк і Діана Кернична (ЗОШ с.Нове Село Підволочиського району), Михайло Чумак (ЗОШ с.Лопушно Ланівецького району), Мар’яна Гуменюк (ЗОШ м.Ланівці) і шестикласник Владислав Сливка (ЗОШ с.Нове Село Підволочиського району).

До розряду приємних сюрпризів музичного конкурсу необхідно віднести й успішний виступ окремих конкурсантів в обох номінаціях. Зокрема, кременчанин Ярослав Домбровський отримав Диплом І ступеня як вокаліст і Диплом ІІ ступеня як скрипаль. Сніжана Порплиця з м.Зборова, здобувши Диплом І ступеня як піаністка, додала до нього бронзову нагороду у вокальному конкурсі. Софія Вересюк (Берилівська ЗОШ Зборівського району) Диплом ІІ ступеня з вокалу підсилила Дипломом ІІІ ступеня в інструментальному конкурсі (скрипка).

Ще один вагомий здобуток музичного конкурсу: за його результатами об’єктивно визначилися лідери музично-педагогічної роботи з учнівською молоддю регіону. Так, обдарована юнь Підволочиського району здобула 7 дипломів-переможців, Зборівщини – 5 дипломів, Збаражчини і Кременеччини – по 3 дипломи. З урахуванням конкурсних здобутків наймолодших музикантів скарбничка нагород представників Підволочиська зросла до 12 дипломів. Більше того, юні конкурсанти – учні Новосільської ЗОШ цього району – підтвердили високий музично-мистецький рейтинг, здобувши для рідної школи 6 нагород.

Найважливіший підсумок мистецьких конкурсів – у висновку про високі творчі потенційні можливості учнівської молоді та про належний професійний рівень роботи з нею вчителів образотворчого і музичного мистецтва.

 
Анонси
Галерея
2
22
На даний момент 628 гостей на сайті