Пошук

АКТУАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ ЛЕСИНОГО СЛОВА

У рамках Міжнародного свята літератури і мистецтв ”Лесині джерела“, що понад 20 років поспіль проходить  у м. Новоград-Волинському, у Музеї родини Косачів відбувся Х Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім. Лесі Українки, що зібрав 19 учасників – молодих виконавців поезій видатної української письменниці з Житомира, Києва, Рівного, Луцька, Полтави, Львова, Дрогобича (Львівщина), Долини (Івано-Франківщина).

У складі журі конкурсу – заслужений діяч мистецтв України, завідувач кафедри сценічної мови Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.К.Карпенка-Карого професор Любов Підлісна; заслужений артист України, директор програм Житомирської обласної державної телерадіокомпанії Володимир Берелет і викладач Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І.Огієнка, голова комісії режисерських дисциплін Віталій Ставінський.

Поряд із виступами акторів обласних академічних театрів звучав ”Монолог Кассандри“ у виконанні нашої конкурсантки, студентки 31-Б групи, акторки студентського експериментального театру ”Пілігрим“ Марії Крупенко. Готував студентку до конкурсу асистент кафедри педагогіки і психології нашої академії, викладач основ сценарної майстерності, керівник гуртка ”Театр актора і ляльки“, в минулому – випускник кафедри театральної режисури Рівненського ДГУ Антон Благій. До речі, Марина пішла творчою дорогою свого наставника й одночасно навчається на цій же кафедрі РДГУ.

Хоч наша студентка не потрапила у число лауреатів конкурсу, проте зробила  свій посильний внесок у процес вшанування велета української поезії Лариси Петрівни Косач-Квітки і, безперечно, отримала цікавий досвід живого спілкування з колегами по творчості, разом з якими мала нагоду відвідати презентацію авторських робіт місцевих художників Марини Василенко, Олени Бондаренко, Віктора Фурмана, виставки культурної спадщини Поліського краю та місцевих художників і народних умільців, ярмарок українських книжок, оглянути Музей родини  Косачів у супроводі його директора С.В.Куценко.

Цьогорічне свято літератури і мистецтв ”Лесині джерела“ не було багатим на розваги (лише виступи деяких аматорських колективів і концерт ”Діти України – за мир!“), однак кожен мав можливість показати власну громадянську і просто милосердну людську позицію і внести пожертву у традиційні скриньки для збору коштів на потреби українських воїнів і сімей загиблих. Акцію підтримали й артисти Поліського ансамблю пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти та співачка Оксана Пекун, які дали благодійний концерт на підтримку вояків 30-ї механізованої бригади, штаб якої базується в Новоград-Волинському (частина брала участь у найбільш жорстоких боях і де зазнала серйозних втрат). Було заплановано зібрати кошти для лікування важкопораненого Дмитра Блохіна.

Біль і надія Лесиного слова супроводжували свято по-особливому актуально й гостро…

 
Анонси
Галерея
foto 5
foto 5foto 5
На даний момент 854 гостей на сайті