Пошук

ПРО СВІТ ЗНАКІВ У ”ШКОЛІ ВІДКРИТОГО РОЗУМУ“

У рамках Міжнародного інтеграційного проекту для студентів, аспірантів  і докторантів ”Школа відкритого розуму“ відбулася ХІV Міжнародна інтеграційна конференція на тему ”У світі знаків: проблеми вербального і невербального спілкування“, що пройшла в Польщі під поважним патронатом маршалка воєводства Свєнтокшиського, представників влади польських міст, в яких побували учасники, у співпраці з польським радіо і телебаченням.

Організаторами зустрічі виступили Університет Яна Кохановського в Кельцах, Кам’янець-Подільський національний університет ім.Івана Огієнка, Тернопільський національний педагогічний університет ім.Володимира Гнатюка, Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім.Тараса Шевченка, Товариство Центру східної культури   в Кельцах, влада міст воєводства Свєнтокшиського.

До організаційного комітету увійшли: голова – професор Олег Лєшек, і секретар – доктор Рішард Стефанський (Університет Яна Кохановського в Кельцах); доктор Сергій Волковинський (Кам’янець-Подільський національний університет ім.Івана Огієнка); професор Міхал Лабащук (Академія Технічно-Гуманістична в Бяльсько-Бялій); професор Афанасій Ломакович (Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка); професор Оксана Лабащук (Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка); професор Алєксєй Глазков (Російська академія народного господарства і державної служби при Президентові РФ); професор Владімір Зайка (Новгородський державний університет ім.Ярослава Мудрого, РФ), а також представники польської місцевої влади та польських культурних товариств.

Програма ”Школи відкритого розуму“ включала методологічні дискусії в осередку ”Lubrzanka“, вечір знайомства, інавгураційну наукову конференцію, пленерні сесії в Заґнанську, Кельцах,  Кадзільні, дві сесії в Скляному будинку в Чекотах, сесії в Скаржисько-Каменній, у виставковому центрі ”Targі Kielce S.A.“, в Університеті Яна Кохановського в Кельцах, у видавництві ” Antykwariat Naukowy im. Andrzeja Metzgera “, в Бодзентині, вечори польської, української та російської культур, роботу з місцевим польським телебаченням, огляд визначних місць Кельц, Кракова, Варшави.

Методологічні дискусії проводили науковці Сергій Волковинський, Матеуш Комальський, Мартіна Круль, Рішард Стефанський, Радослав Гарабін, Катаріна Нобіс-Власло, Володимир Мазурок і Олег Лешак.

Наукова конференція мала 6 тематичних спрямувань. Питання методології науки висвітлювали 6 науковців, серед яких – Сергій Волковинський з Кам’янець-Подільського (”Метод когнітивного анализа дискурса“). Його краянка Оксана Кунцьо долучилася до розгляду проблеми суспільно-культурної семіотики (”Художня біографія Лондона за В.Вульф: фоностилістичне конструювання образу міста“).  ”Семіотика політики і бізнесу“ зацікавила фахівців із Кельце і Москви. Темою ”Лінгвосеміотика і паралінгвістика“ займалися виключно польські доповідачі. Представники усіх трьох країн торкнулися питань семіотики тексту і дискурсу. Українську науку презентували кам’янець-подільські учасники конференції Оксана Грушанська (”Особливості дії герменевтичного кола на прикладі картинок із текстом“), Віктор Мендерецький (”Афористичность мышления Ф.Ницше как борьба скрытого и прямого значения текста“), Юлія Боднар (”Маніпуляції з текстом і контекстом в ЗМІ“) і тернополянка Марія Підодвірна (”Роль мовленнєвих жанрів у формуванні читацьких реакцій“). Та найбагатшою на наукові розвідки українських фахівців виявився тематичний напрям ”Експресія артистична – література – мистецтво“: ”Взаємодія вербального і невербального аспектів наративного тексту (на матеріалі новели М.Коцюбинського ”Що записано в Книгу життя“)“ (Антоніна Лахманюк, Тернопіль), ”Відтворення ідіостилю Р.Кіплінга в українському перекладі“ (Марія Галайбіда, Львів), ”Антитеза як ключовий прийом поезії Майдану“ (Галина Горішня-Горба, Тернопіль), ”Гендерные роли в романе ”S.N.U.F.F.“ В.Пелевича“ (Дмитро Коваленко, Кам’янець-Подільський), ”Семіотика як механізм дослідження відображення у літературному творі сучасної культури міста (на матеріалі І.Карпи ”Bitcbes get everytbing“ та Л.Вайсбергер ”Диявол носить”Прада“)“ (Олена Крушельницька, Тернопіль). Спільне дослідження ”Багатство невербального спілкування у творах А.Чехова“ запропонували юні науковці нашої академії, студенти 41-А групи Тетяна Герман і Мироослав Клебанюк.

Студенти поділилися своїми враженнями про поїздку. Керівником нашої делегації був декан філологічного факультету, доцент Володимир Мазурок. Конференція проходила у нестандартній, вільній формі: можна було переривати виступ, пити чай, задавати питання (крім гострополітичних). Учасники активно дискутували, спілкувалися трьома мовами на різні теми в межах даної проблематики. У вільний час порівнювали слова різних мов, обговорювали  проблеми культури. Кожен відповідав зручною для себе мовою, крім англійської. З тієї причини декілька учасників отримали оригінальне покарання: вчили поезії не рідною, а іншою мовою і декламували їх.

Тематичні вечори дозвілля проходили у вигляді цікавих конкурсів і відповідно до національних традицій. Наші студенти запропонували колегам командні рухливі ігри. Ще одним незабутнім моментом було читання поезій-ланцюжків, яке записувало TVP Кельце.

Кожному з науковців вручено Сертифікат учасника конференції. Чергова зустріч відбудеться у травні наступного року в Кам’янці-Подільському, куди необхідно підготувати наукову статтю на тему ”Наука і віра в образі світу“.

 
Анонси
Галерея
8
88
На даний момент 400 гостей на сайті