Пошук

ДЗВЕНІЛО ЛІТО ПРАКТИКОЮ…

Повноцінна підготовка фахівців неможлива без єдності теоретичного і практичного навчання. Тому навчальними планами всіх педагогічних спеціальностей передбачені різні види практики, в тому числі літня педагогічна практика, що проходить в дитячих літніх оздоровчих установах, а для майбутніх фахівців дошкільної освіти – в дошкільних навчальних закладах. Відповідно до цього основними базами літньої педпрактики стають стаціонарні оздоровчі, санаторні, спортивні, туристичні табори, комплекси і центри, екскурсійно-туристичні станції, пришкільні дитячі табори, а також дошкільні дитячі комплекси. Саме в цих установах під час роботи з різними категоріями дітей студенти набувають досвіду організації самостійного життя і діяльності дитячого та юнацького колективів у літній період, беруть участь у здійсненні навчально-виховної роботи, відпочинку та оздоровлення дітей.

Цьогоріч літню педагогічну практику проходили 240 студенті академії та 136 їх колег із нашого педагогічного коледжу. Географія літньої педпрактики була дійсно всеукраїнською: наші студенти працювали в дитячих оздоровчих, спортивних, туристичних таборах і комплексах, навчально-виховних комбінатах, дитячих санаторіях, дошкільних навчальних закладах Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Волинської, Івано-Франківської, Запорізької, Закарпатської, Миколаївської та Одеської областей.

Наголосимо на важливій і приємній особливості: у нашого навчального закладу з’явилися традиційні бази літньої педпрактики – табори і комплекси різних організацій та установ, які в минулі роки вже приймали студентів академії та коледжу і з урахуванням їх якісної підготовки та сумлінного виконання організаційно-виховних обов’язків у роботі з дітьми постійно, вже кілька років поспіль із задоволенням запрошують наших практикантів на літній оздоровчий період діяльності відповідних закладів. Традиційно великі групи студентів виїжджають на літню педагогічну практику до дитячих санаторно-оздоровчих комплексів ”Корчагінець“ в с.Межиріч Острозького району Рівненської області (цього літа – 32 чоловіки), ”Лісовий“ с Скоморохи Бучацького району Тернопільської області (15 студентів) і дитячих оздоровчих таборів ”Лісова казка“ с.Борщівка Ланівецького району (24 студенти), ”Чайка“ с.Хрінники Демидівського району Рівненської області (18 чоловік), ”Веселка“ с. Опарипси Радивилівського району Рівненської області (15 студентів), ”Факел“ м.Бердянськ Запорізької області. Працювали наші студенти і в туристично-оздоровчому комплексі ”Едельвейс“ Івано-Франківської області, в Тересвянському ДНЗ Тячівського району Закарпатської області, дитячому оздоровчому таборі ”Восток“ Татарбунарського району Одеської області, в дитячому християнському таборі ”По слідах Христових“, організованому на Кременеччині. Як і в попередні роки, найчисельніша група студентів-практикантів була направлена до Кременецького психоневрологічного дитячого санаторію: 99 майбутніх педагогів проводили упродовж літа з його вихованцями оздоровчу та навчально-виховну роботу.

Про зміст, рівень та ефективність навчально-виховної та спортивно-оздоровчої діяльності наших практикантів свідчать відгуки, надіслані на адресу ректорату академії та дирекції коледжу керівництвом відповідних закладів і організацій: ”Міжнародна благодійна організація ”Захист дітей Чорнобиля“ висловлює щиру подяку ректору Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, професору А.М.Ломаковичу, і директору педагогічного коледжу Н.В.Бабій за виховання студентів… Ваші студенти під час проходження педагогічної практики в ДПОК ”Лісовий“ успішно застосували на практиці педагогічні прийоми, які вони здобули в навчальному закладі, зуміли зацікавити і згуртувати дітей (керівник МБО ”Діти Чорнобиля“ Т.В.Куницька)“; ”Шановний Афанасію Миколайовичу! Рівненська філія ПАТ ”Укртелеком“ висловлює Вам щиру подяку за багаторічну співпрацю в організації літнього відпочинку дітей працівників ПАТ ”Укртелеком“ та активну участь у виховній роботі оздоровчого комплексу ”Чайка“ Ваших студентів, які проявили себе як талановиті, здібні, ініціативні майбутні педагоги. Ми сподіваємось, що і надалі Ви будете підтримувати починання Рівненської філії щодо організації літнього відпочинку дітей. Бажаємо Вам подальших успіхів у навчанні та вихованні майбутніх педагогів – еліти незалежної України. Директор філії – В.П.Мосаковський“. У відгуках керівників баз літньої педпрактики наголошується на належній організаційно-методичній підготовці студентів академії та коледжу до роботи з дітьми у літній період, що було забезпечене нашими завідувачами педагогічної практики В.М.Трифонюком і В.І.Шпак.

За особистий внесок в організацію виховної, культурно-освітньої і спортивно-оздоровчої роботи в період відпочинку дітей влітку 2015 року нашим студентам Владиславу Александровичу, Марії Ніколайчук, Софії Горобець, Павлу Левицькому, Денису Піцуну, Івану Вавриневичу, Василю Голоду, Іванні Юзьків та багатьом іншим оголошено подяки та вручено грамоти керівництва дитячих оздоровчих закладів, міжнародних і всеукраїнських благодійних організацій. Студенти-практиканти значною мірою обумовили і навіть забезпечували успішну участь своїх санаторно-оздоровчих таборів і комплексів у всеукраїнських змаганнях, конкурсах, зборах. Зокрема, згаданий вище санаторно-оздоровчий комплекс ”Корчагінець“, де працювали 32 наших студенти, став лауреатом Всеукраїнського фестивалю дитячих оздоровчих таборів і педагогічних програм ”Лелека-2015“ у номінації ”Педагогічна майстерність“ і переможцем у номінації ”Кубок ”Лелека-2015“. Організатори Фестивалю від Всеукраїнської благодійної організації ”Лелека“ наголосили на високому рівні професійної майстерності, унікальному досвіді і цікавих методичних знахідках наших студентів.

Відзначилися студенти академії та коледжу і в організації культурно-масових заходів у масштабах оздоровчих таборів, комплексів і в доручених їм групах дітей. В такому своєрідному творчому доробку вони мають активну участь і перемоги своїх вихованців у змаганнях з туристичної естафети, ”Археологічної подорожі на горище“, Святі ручної роботи, конкурсі малюнків на асфальті ”Україна – єдина країна“ та ”Вихователі мають талант“ тощо.

… Ще одне студентське літо віддзвеніло дитячими голосами на базах педагогічної практики. Розпочалися не менш відповідальні і такі ж гарячі будні в навчальних аудиторіях. А потім знову покличе літо – до дзвінкоголосих дітей, до змагань і конкурсів, до походів та оглядів, одним словом, до всього чим багате і цікаве життя майбутнього педагога.

 
Анонси
Галерея
11
1111
На даний момент 835 гостей на сайті