Пошук
Головне меню

У КОНТАКТІ ЗІ ШКОЛОЮ

Загальновідома аксіома ”Теорія без практики безсила, а практика без теорії – сліпа“ з особливою актуальністю проявляється у сфері освіти, насамперед у такій її галузі, як підготовка фахівців для загальноосвітньої школи. У цьому контексті важливими та необхідними є дієві зв’язки вищих педагогічних навчальних закладів із загальноосвітніми школами всіх ступенів. Такі зв’язки здійснюються в різноманітних організаційних формах і мають двовимірну спрямованість: школа служить базою педагогічної практики і для викладацького складу педагогічних ВНЗ, так і для майбутніх вчителів ЗОШ, а вищий заклад педагогічної освіти віддячує шкільним педагогам інформацією про нові теоретичні здобутки педагогічної науки та методичні інновації в освітянській практиці.

Підтвердженням і виявом нашої вдячності педагогам загальноосвітніх шкіл регіону за їх активну участь у практичній підготовці наших студентів став науково-методичний семінар ”Інноваційні технології проведення уроків фізичної культури в загальноосвітніх навчальних закладах“, який підготували викладачі фізичного виховання педагогічного коледжу у співпраці з учителями фізичного виховання загальноосвітніх шкіл Кременецького та Шумського районів.

Науково-практичний семінар відкрила завідувач відділення музичного й образотворчого мистецтва та фізичного виховання педагогічного коледжу, відмінник освіти України, викладач-методист Ірина Олійник, яка детальніше зупинилася на завданнях, що повинні вирішитися у рамках цього форуму.

З вітальним словом до присутніх звернулися заступник директора коледжу Оксана Камінська і завідувач кафедри теорії та методики фізичного виховання та спорту академії, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Віктор Голуб. Вони побажали учасникам семінару успіхів, плідної праці та здійснення задуманих планів.

Від імені гостей до організаторів семінару звернувся методист райметодкабінету відділу освіти Шумської РДА Григорій Костюк. Він із радістю повідомив, що до Кременця приїхала очолювана ним делегація педагогів, яка становить  50 % усіх вчителів фізичної культури Шумського району. Майже всі делегати є випускниками нашого навчального закладу. Сам методист закінчив відділ праці та креслення Кременецького педагогічного училища близько 50 років тому і наголосив, що йому приємно бачити суттєві якісні зміни у ВНЗ: зростання його матеріально-технічного наповнення, створення сучасних умов для теоретичних і практичних занять студентів, підготовка хороших спеціалістів для роботи з учнями загальноосвітніх навчальних закладів.

Згідно з програмою семінару викладач фізичного виховання коледжу Василь Коханець розповів про ”Використання інтерактивних технологій на уроках фізичної культури“. Він, зокрема, звернув увагу на створення індивідуальних умов для розвитку кожного учня, урізноманітнення та поєднання методів, прийомів і засобів навчання та міждисциплінарних зв’язків.

Його колега Тетяна Кіркова характеризувала ”Розвиток рухової активності на заняттях фізичного виховання засобами футболу“. Вона висловила стурбованість дефіцитом рухової активності школярів, їх тяжінням до спортивних секцій з меншими руховими навантаженнями і запропонувала залучати дітей до одного з наймасовіших видів спорту – футболу, поєднуючи його з гімнастичними вправами та рухливими іграми, щоб зацікавити дітей і сприяти розвитку їх фізичних та моральних якостей.

Ще один представник коледжу Ганна Леськів-Бондарчук розкрила  тему ”Аеробіка: базові кроки“, де запропонувала здійснити короткий екскурс в історію виникнення аеробіки, ознайомитись із її видами, позитивним впливом на організм людини, характеристикою базових кроків. Ненав’язливо агітуючи присутніх долучитися до цього оригінального напрямку  оздоровчої фізкультури, викладач заінтригувала їх тим фактом, що під час занять аеробікою організм виділяє ендорфіни, тобто такі необхідні кожній людині гормони щастя.

Вагомий внесок у теоретичну частину семінару зробили педагоги загальноосвітніх шкіл. Випускник нашого навчального закладу, вчитель вищої категорії Шумського НВК-гімназії Юрій Ковальський по-справжньому інноваційно виступив з науково-методичним повідомленням ”Інновації на уроках фізичної культури“. Молодий педагог із 11-річним стажем роботи у школі виробив власну педагогічну модель ідеального вчителя: висока освіченість, зразкова дисципліна, цікава мотивація, досконала методика, індивідуальний підхід до учня. Його своєрідне педагогічне кредо: ”Вчитель завжди повинен залишатися учнем, разом з ним іти до поставленої мети“. Як наслідок такої роботи – І місце в обласному етапі конкурсу на краще проведення уроку, багато нагород, публікації в наукових журналах, а головне – високі показники його вихованців.

Вчитель-методист Кременецького ліцею ім. Уласа Самчука Галина Дехтярук поділилася досвідом з ”Використання інноваційних технологій на заняттях з фізичної культури“. Протягом 2 років під керівництвом Г. Дехтярук ліцеїсти ставали переможцями олімпіад з фізичної культури, а результати роботи вона друкувала у фахових виданнях. Доповідач зауважує, що вчителю необхідно стати посередником між учнем і комп’ютером, використовуючи такі інноваційні форми: відеопрезентація показового уроку, урок за маршрутом, урок-подорож, урок-проект, міжпредметні зв’язки на уроці тощо. Педагог наголосила на зменшенні захворюваності учнів під час проведення уроків надворі у порівнянні із заняттями у залі і запропонувала подивитися пізнавальне відео ”Ігри п’яти звірів“ – китайську методику проведення спеціальних вправ, яка може стати вагомою мотивацією здорового способу життя для дітей і дорослих.

Після теоретичних виступів із представниками ЗНЗ Кременецького та Шумського районів провела профорієнтаційну роботу голова циклової комісії викладачів фізичного виховання, заслужений працівник освіти України, викладач-методист Катерина Єрусалимець.

Практичною частиною семінару стало показове заняття з фізичного виховання ”Аеробіка: базові кроки“, проведене в гімнастичному залі Ганною Леськів-Бондарчук зі студентами першого курсу педагогічного коледжу.

На завершення семінару організатори запросили гостей до підведення його підсумків. Учасники наукового форуму обговорили цікаві моменти виступів, поділилися досвідом роботи, отримали методичні рекомендації ”Організація і проведення уроків фізичної культури в загальноосвітніх навчальних закладах“. Педагоги шкіл подякували господарям семінару і висловили надію на подальші зустрічі та бажання побачити більшу кількість показових уроків.

 
Анонси
Галерея
26
2626
На даний момент 480 гостей на сайті