Пошук

СТУДЕНТАМ – ПРО СТАТУС СТУДЕНТА

Змістовний теоретично і корисний практично захід підготували активісти первинної профспілкової організації студентів академії (голова Андрій Заблоцький) і громадської організації ”Молодіжний рух ”За майбутнє““ (голова Сергій Колісецький): організований ними навчально-методичний семінар ”Соціально-правовий статус студентів Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка“ в однаковій мірі зацікавив і викладачів, і студентів навчального закладу. Теоретико-методичне спрямування семінару, залучення до його роботи фахівців відповідних соціально-правових служб забезпечив кандидат юридичних наук, доцент кафедри української філології і суспільних дисциплін Віктор Ткачук.

Учасників семінару привітав голова громадської організації ”Молодіжний рух ”За майбутнє““, магістрант Сергій Колісецький, який, характеризуючи згадану молодіжну організацію, окреслив її роль у захисті соціально-культурних і політико-економічних прав молоді, зокрема студентства. Від імені Кременецької райдержадміністрації до присутніх звернувся завідувач сектора у справах сім’ї, молоді та спорту Василь Петрук. Він говорив про особливості молодіжної політики місцевих органів влади в сучасних складних реаліях.

Продовженням його виступу стала доповідь фахівця із соціальної роботи Кременецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Галини Синишиної ”Соціально-молодіжна програма розвитку для молоді“, де висвітлено перспективи та конкретні заходи щодо активізації, розширення змісту й урізноманітнення форм діяльності в молодіжному середовищі. Вона наголосила на важливості систематичної роботи з малозабезпеченими і молодими сім’ями, надання їм передбачених соціальних виплат, здійснення заходів по гарантуванню прав учнів і студентства, вирішення питань працевлаштування молоді, необхідності профілактики негативних морально-побутових явищ, насильства в родині.

Важливе не тільки для студентів, а й для всіх громадян питання ”Надання безоплатної правової допомоги в м. Кременці“ роз’яснили виконуючий обов’язки начальника Кременецького районного відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної допомоги Ярослав Лис і головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк. Вони назвали категорії громадян, які мають право на безоплатну правову допомогу (інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні та діти, котрі стали або можуть стати жертвами насильства у сім’ї, біженці, а також особи, що мають особливі заслуги перед державою), пояснили порядок отримання такої допомоги і надали фахову консультацію щодо соціально-економічних прав студентської молоді.

Особливий професійний інтерес учасників семінару викликала доповідь кандидата юридичних наук, доцента Віктора Ткачука ”Правовий статус студента у навчальному процесі“, в якій навчальна діяльність студента по оволодінню фаховими знаннями проектувалася через призму його соціально-правового статусу, а теоретичний матеріал і методичні рекомендації підтверджувалися конкретними фактами і практичними ситуаціями із життя студентства. В його виступі також ішлося про індивідуальну форму навчання, право студентів на стипендію, особливості та можливості отримання диплома з відзнакою.


Сказали своє слово й організатори навчально-методичного семінару: голова студентської профспілки Андрій Заблоцький розповів про ”Участь первинної профспілкової організації студентів КОГПА ім. Тараса Шевченка в реалізації студентами прав соціального характеру“, а голова громадської організації ”Морлодіжний рух ”За майбутнє““ Сергій Колісецький розкрив таке специфічне питання, як ”Соціально-правовий захист особистості“.

Теоретична проблематика переходила у практичну площину під час обговорення виступів, пошуку відповідей на конкретні питання, що стосувалися матеріально-побутових і соціально-культурних аспектів студентського життя. Йшлося про реалізацію права громадян на безоплатне отримання вищої освіти та можливості переведення студента з платної форми навчання на бюджетну, про способи перевірки достовірності отриманого диплома і про пільги, які надає студентський квиток, про сутність соціальної стипендії та студентських субсидій. Студенти цікавились, хто має право на отримання ”чорнобильської стипендії“ та які умови для матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та зокрема студентів з їх числа. Їх турбувала доля пільг для студентів при проїзді в громадському транспорті та навіть те, за яких умов і на який термін поліція може затримати студента. Ставились і специфічні питання: чи можуть студенти проживати в гуртожитку в канікулярний період, або чи виплачується компенсація за безплатне харчування студентам-сиротам, які з різних причин не харчувалися в їдальні навчального закладу? Сприйняття відповідей на окремі питання набирало форми своєрідних міні-дискусій.

Навчально-методичний семінар підтвердив важливість та ефективність такої форми роботи з правового навчання і виховання студентської молоді.

 
Анонси
Галерея
Андріївські вечорниці
Андріївські вечорниціАндріївські вечорниці
На даний момент 496 гостей на сайті