Пошук

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ЗАСОБАМИ МИСТЕЦТВА

Загальновідомо, що результат роботи визначається якістю знарядь праці та рівнем їх використання. Цей принцип особливим чином виявляє себе у мистецькій сфері, зокрема в образотворчій діяльності. Творча праця вимагає творчого підходу, постійного оновлення форм і засобів її здійснення. З огляду на це члени кафедри методики викладання мистецьких дисциплін нашої академії започаткували нову форму взаємодії з педагогічними та учнівськими колективами загальноосвітніх шкіл – пересувні виставки художніх робіт викладачів і студентів спеціальності ”Образотворче мистецтво“. На таких виставках проходять творчі зустрічі аматорів пензля з учителями шкіл і потенційними абітурієнтами – учнями випускних класів. Новація наших мистецтвознавців носить подвійне ціннісне навантаження: по-перше, викладачам і студентам академії та педагогічного коледжу надається змога продемонструвати свої роботи вимогливому глядачеві – представнику освітянської сфери і цим самим побачити конкретне сприйняття власної творчої продукції; по-друге, учні загальноосвітніх шкіл, які мають нахил до образотворчої діяльності, отримують відповідний стимул до вибору майбутньої професії і навіть щодо визначення вищого закладу освіти, де таку професію здобувати. Особливість художніх виставок-зустрічей полягає ще й у тому, що частина з них проводяться у школах, в яких навчалися нинішні студенти академії та коледжу. Останній фактор обумовив девіз акції: ”Вертаємось до тебе, рідна школо!“

Студенти старших курсів під керівництвом своїх наставників – викладачів мистецьких дисциплін – представляли власні роботи в Кременецькому навчально-виховному комплексі ”Гімназія-ЗОШ“ (модератор виставки – кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова) і Кременецькій ЗОШ № 3 (модератор Юлія Янчук), Великобережецькій ЗОШ (модератор Богдана Гуменюк), Шумській ЗОШ № 1 (модератор Іванна Погонець). Відвідувачі виставки, педагоги та учні, батьки школярів належно оцінили творчі роботи п’ятикурсників академії Людмили Долинської (триптих ”Старе місто. Кременець“), Сергія Владики (диптих ”Троянди“), Миколи Ключука (пейзаж ”Місто мрії“), Івана Митка (декоративне панно ”Імітація“), Тараса Смалюха (”Мистецький натюрморт“), Олесі Мороз (”Панорама монастирської обителі“), Ольги Яловської (”Музика“), Світлани ЦИцик (триптих-витинанка ”Пісня“), Ірини Бучацької (витинанка ”Пори року“) і четвертокурсниці Віри Хоптій (вишивка ”Пори року“).

Порадували своєю творчою сміливістю, достатнім рівнем малярської майстерності та високою активністю студенти-першокурсники, які під керівництвом старшого викладача кафедри методики викладання мистецьких дисциплін Дмитра Синенького розширили географію виставок-зустрічей ”Вертаємось до тебе, рідна школо!“ за межі Тернопільської області. Вони здійснили творчі візити до Борщівської ЗОШ ім.Я.Горошка, Почаївської ЗОШ, Ріпинецької ЗОШ Бучацького району, Угорського НВК і Шумської ЗОШ на Тернопіллі. На Хмельниччині їх приймали в Писарівській ЗОШ і ЗОШ № 6 м.Славути; на Волині – у Володимир-Волинському НВК ”Ліцей-ЗОШ № 3“; на Рівненщині – в Смизькій ЗОШ і ЗОШ № 1 м.Дубно та Сарненському НВК, а в м.Радивилові була організована спільна художня виставка робіт студентів нашої академії (керівник Дмитро Синенький), учнів Радивилівської школи мистецтв ім. Германа Жуковського (керівники Агата Капуста й Ольга Бельмас) та учнів Кременецької школи мистецтв ім. Михайла Вериківського (керівник Олена Тимків). Відвідувачі оглянули творчі роботи студентів академії Тетяни Глущак ”Квіти для вчительки“ і ”Квітуча ніжність“, Вікторії Білан ”Гарморнія з природою“ і ”Загадковий сон“, Анни Шевчук ”Мрія“ і ”Дотик літа“, Катерини Присяжнюк ”Загадкове місто“ і ”Зачарована дівчина“, Тетяни Ботвінко ”Буря“ і ”Весняний кінь“, Тетяни Кари ”Пурпуровий замок“ і ”Туманний альбіон“, Ірини Бебіної ”Журавлева прогулянка“ та ”Іриси“, Володимира Прибита ”Пугач“ і ”На Донбасі“, Степана Нагайовського ”Тайга“ і ”Півень“, Віталія Свінтозельського ”Осінній спокій“ і ”Зимовий ранок“, Ангеліни Марценюк ”Симфонія сучасності“ та ”Ловець снів“ і Владислава Білика ”Тіраель“.

Завершився профорієнтаційний рейд наших досвідчених і юних майстрів пензля колективною виставкою творчих робіт викладачів академії – учасників всеукраїнських і міжнародних пленерів і вернісажів, яку вони організували у фойє центрального корпусу академії для гостей навчального закладу, майбутніх абітурієнтів та їх батьків. Відвідувачі отримали нагоду ознайомитись із роботами кандидатів мистецтвознавства Олександри Панфілової ”Ранок“ і ”Старе місто“ та Наталії Волянюк ”Хатинка в Бережанах“ і ”Вулиця Затишшя.Кременець“, старшого викладача Дмитра Синенького ”Осінній день“ і ”Зима“, асистентів Світлани Ткачук ”Храм“ і ”Бузок“, Іванни Погонекць ”Перемишль“ і ”Парк в Перемишлі“, Юлії Трачук ”Внутрішній дворик академії“ і ”Похмурий день“, Богдани Гуменюк ”Карпатський пейзаж. Славське“ і ”Старий будинок. Кременець“, Юлії Янчук ”Політ“ і ”Сни старого міста“, триптих Олени Павлович ”Вулицями старого міста“.

Проведена мистецько-виставкова акція ”Вертаємось до тебе, рідна школо!“ дійсно стала вагомим внеском науково-педагогічних працівників кафедри методики викладання мистецьких дисциплін у профорієнтаційну роботу серед учнівської молоді регіону та внесла відчутні корективи у творчі пошуки юних митців, стимулювала їх прагнення до підвищення індивідуальної майстерності.

 
Анонси
Галерея
21
2121
На даний момент 942 гостей на сайті