Пошук

ВІДНОВЛЕННЯ СКУЛЬПТУРИ – СПІЛЬНИЙ ІНТЕРЕС

Спільна історія предків зближує інтереси та прагнення нащадків. Це стосується всіх сфер людської життєдіяльності, особливо культури і культурної спадщини. Відновлення статуї Кременецької Мадонни лежить у точці перетину культурно-історичних інтересів українського і польського народів, насамперед тих територіальних громад Республіки Польщі, давня і близька історія яких прямо чи опосередковано, через знакові події чи відомі персоналії пов’язана з нашим містом. Це відноситься і до визначного польського міста Кракова, минуле і сьогодення науково-освітніх і культурно-мистецьких інституцій якого дотичні до древнього Кременця: вихідці із Кракова залишили слід у становлення Волинської гімназії та Волинського ліцею, в мистецькому житті нашого міста; в даний час Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка підтримує творчі зв’язки з Краківським педагогічним університетом; краківські митці беруть участь у Міжнародному художньому пленері ”Зустрічі в Кременці“, а діячі культури – у форумі ”Діалог двох культур“.


Нещодавно делегація Ради Краківського повіту відвідала наше місто, зустрілася з керівництвом і колективом академії. Депутатську делегацію Краківщини очолювали Єжи Внек і Лукаш Крупа, як офіційні представники місцевого самоврядування, а в її складі перебували депутати – члени різних комісій, що опікуються питаннями господарства і культури. Депутатську комісію Ради з питань культури представляли Войцех Карват і Зофія Пила, інші – сфери промисловості, сільського господарства, будівництва, торгівлі. Польські гості були учасниками Міжнародного форуму ”Тернопіль-Інвест“ і з зацікавленням віднеслися до ідеї відновлення скульптури Кременецької Божої Матері перед історичним корпусом нашого ВНЗ. Ректор академії, професор Афанасій Ломакович детально ознайомив членів польської делегації з проектом відновлення статуї, розповів про перші конкретні кроки з його реалізації і вручив гостям пам’ятний подарунок – картину старшого викладача кафедри методики викладання мистецьких дисциплін, заслуженого художника України Євгена Удіна ”Кременець Юліуша Словацького“.


У розмові з депутатами Краківської повітової ради йшлося про можливості участі польської сторони у відновленні пам’ятників культури нашого міста, що мають відношення до спільних сторінок історії українського і польського народів. На зустрічі були присутні представники місцевих органів влади та громадськості.

Символічно, що саме в ці дні отримано перші будівельні матеріали, необхідні для початку робіт з відновлення скульптури Кременецької Богоматері. Їх у якості спонсорського внеску виділило керівництво Кременецької шляхово-експлуатаційної дільниці (начальник Володимир Драчук). Хоча, як кажуть в народі, перша ластівка весни не робить, але вона її віщує і цим самим дає сигнал до успішного старту в реалізації задуманого.

 
Анонси
Галерея
18
1818
На даний момент 781 гостей на сайті