Пошук

СТУДЕНТСЬКА НАУКА ДІЄ І ВЛІТКУ

Нещодавно лише роз’їхавшись після навчання, ініціативна група Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка та педагогічного коледжу у складі автора замітки Сергія Колісецького, Іванни Кравчук, Марії Копарчук, Альони Ошарко, Марії Пасевич і Мар’яни Слободенюк відразу вирушили на студентський науковий відпочинок,  в незвідану подорож на базу відпочинку «Озерний край», що на  Львівщині.

Після прибуття на місце, що будо вказане в офіційному листі, теплої зустрічі та смачного обіду відбулося розселення по кімнатах та урочисте відкриття Всеукраїнського виховницького вишколу «Нові будівничі». На початку заходу було  внесено Прапор України та прапора Спілки Української Молоді в Україні під супровід Гімну України та гімну СУМ в Україні. Зі вступним словом виступив Юрій Іляш – голова Крайової Управи Спілки Української Молоді в Україні, який розповів, що спілка діє в 10 країнах світу включаючи США, Великобританію, Німеччину, Канаду. Членами СУМ у всьому світі є українці віком від 4 років: суменята – 4-6 років, молодше юнацтво – 6-12 років, старше юнацтво – 12-18 років, дружинники – 18-50 років, сеньйори – понад 50 років. Членами спілки можуть стати усі бажаючі. Під час урочистостей комендантом табору було обрано Василя Ільницького, секретарем – Тетяну Ковальову. Комендант оголосив правила та розклад таборування. Опісля урочистого відкриття всі пішли на «Гутірки» (тренінги, розвивальні ігри, цікаві зустрічі та багато іншого).


Перші гутірки були орієнтовані на знайомство учасників, вивчення особистих і життєвих цінностей та принципів кожного. У вишкільному таборі було представлено 5 областей: Тернопільська, Івано-Франківська, Хмельницька, Київська, Волинська. Загальний склад учасників вишколу складав 60 осіб.

Найпершим, що приємно здивувало, стало вітання «Гартуйсь!», в яке вкладені основні цілі діяльності СУМ.  Також нам видали футболки, в яких ми мали ходити на збірки.

Підсумовуючи перший день, можна сказати, що організація займається вихованням дітей різного віку як у школі, так і в дитячих таборах.

Кожен ранок розпочинався звичною для літнього сезону руханкою (зарядкою). Опісля збірки, яка відбувалася щодня зранку і ввечері, ми йшли  на гутірки.

Щоб зацікавити нас і розширити наш кругозір, команда сумівців  приготувала чудовий фільм про розвиток і роботу СУМ в Америці та в Україні.

На гутірках було досить багато цікавих зустрічей із різними людьми: із  Христиною, яка є програмологом в американському осередку СУМ, із Валерієм Чоботарем – головним героєм фільму «Добровольці Божої Чоти». Для подальших розповідей та спілкування до нас завітав Степан Стус – отець гарнізонного храму Петра і Павла. Голова Крайової Управи СУМ в Австралії  Марк привіз із собою цікавий фільм про таборування дітей в австралійських лісах. Всі зустрічі проходили у форматі бесіди, під час якої кожен бажаючий мав змогу поставити запитання до будь-кого з гостей. Ми побачили та почули під час зустрічей багато цікавої та цінної інформації.


Дискотек у нас не проводили, проте був вільний вихід до пляжу, де можна пограти у волейбол, футбол, позагоряти та покупатися. Також проводилися навчання танців. Одним із танців, який запам’ятався, став «Королівський вальс», який студенти академії та педагогічного коледжу виконали на Львівській ратуші з американцями та поляками наступного дня після від’їзду із бази відпочинку.

Ще одним із цікавинок була таборова пошта. Після першого дня таборування кожен учасник витягував папірець із прізвищем та ім’ям людини, якій має писати листи та робити приємне протягом всього таборового періоду, але так, щоб та людина не здогадалася. В останній день перебування кожен сказав, для кого був таємним другом.

Також з нами проводили багато ігор: «Ковбаса» – на запам’ятовування певної ознаки всіх хто беру участь у грі; «Петро і Павло» – на розвиток швидкого мислення та запам’ятовування; «Цукерочок» – на увагу та швидкість, «Сірник» – на розвиток думки у складних ситуаціях; «Тваринки» – на фізичну координацію, пам’ять, увагу тощо. Також організовували «Квест», «Що? Де? Коли?» та «OPENAIRPARTY», які відбувалися в завершальний вечір на пляжі під хорошу музику, цікаві ігри, та халявні хот-доги.

Протягом усіх цих днів нас готували як вожатих для дитячих таборів.

Урочисте закриття відбулося на 5 день табору. На закритті комендант Василь Ільницький вручив усім посвідки та сертифікати про проходження Всеукраїнського виховницького вишколу «НОВІ БУДІВНИЧІ».  З нами таборували 6 американок, які приїхали по обміну між СУМ, та 10 суменят.


Весь захід був абсолютно безкоштовним, проживання в номерах зі всіма зручностями, триразове харчування та дорога із місця проживання і у зворотню сторону.

Висловлюємо щиру подяку Спілці Української Молоді в Україні та всім, хто зробив ці 5 днів незабутніми.

Але на цьому екскурсія студентів академії та коледжу лише розпочиналася: перед нами відкрився чудовий та старовинний Львів…

 
Анонси
Галерея
30
3030
На даний момент 1268 гостей на сайті