Пошук

НОВІ ОБРІЇ СПІВПРАЦІ

Творчі контакти науковців академії з їх колегами із вищих закладів освіти, наукових і культурно-мистецьких інституцій Польщі мають позитивну динаміку, набувають нових форм, підтверджуються офіційним документами, тобто отримують нормативне забезпечення, що дає змогу збагачувати зміст і вдосконалювати формат спільних заходів. Разом з тим розширюється географія співробітництва нашого ВНЗ із польськими партнерами: практично щороку ми налагоджуємо дієві зв’язки науково-дослідницького і навчально-методичного характеру з окремими науково-освітніми закладами Республіки Польща.

Нещодавно делегація науковців академії, очолювана ректором, професором Афанасієм Ломаковичем, працювала в польському місті Остролєнка, де знаходиться Вища школа публічної адміністрації та діє Остроленське наукове товариство ім. Адама Хентніка.

На базі Вищої школи публічної адміністрації відбулась Міжнародна науково-практична конференція ”Інноваційна школа в умовах сучасних викликів“, активними учасниками якої були члени нашої делегації. Науковий форум організували Польське товариство аніматорів педагогіки ім. Селестена Френе, Остроленське наукове товариство ім. Адама Хентніка, Фундація ”Школа батьків“, Ягеллонський університет і Сільськогосподарський університет ім. Гуго Коллонтая в Кракові. Науково-практична конференція, за нашою термінологією, працювала у пленарному і секційному форматах.


На пленарному засіданні, де розглядалися передумови педагогічної діяльності та виклики сучасної  освіти, інноваційні аспекти педагогіки Селестена Френе та різні форми педагогічної комунікації, виступили наші науковці. Ректор академії, професор Афанасій Ломакович доповів про ”Інновації в освіті: від історії до сьогодення“. Проректор з наукової роботи, професор Валентина Бенера характеризувала ”Впровадження музейної педагогіки у професійну підготовку педагога“, а проректор з навчальної роботи, доцент Марія Боднар проектувала проблематику наукового форуму на національний науково-освітній простір у доповіді ”Інновації у системі української школи“.

Багатою була тематична палітра секційних засідань: проблеми регіоналізму в сучасній школі; організація шкільного життя на принципах педагогіки Селестена Френе; шкільна автономія та інновації у шкільній практиці. Науковці – учасники секційних засідань – моделювали й аналізували нові освітні технології, апробовані в Польщі, Фінляндії, Швейцарії. В обговоренні зазначених проблем брав участь і спілкувався зі своїми зарубіжними колегами декан гуманітарного факультету академії, доцент Володимир Мазурок.

Горизонти міжнародних взаємин нашого навчального закладу розширилися завдяки підписанню Угоди про співпрацю між Кременецькою обласною гуманітарно-педагогічною академією та Остроленським науковим товариством ім. Адама Хентніка. Документ підписали ректор нашої академії, професор Афанасій Ломакович і керівник Остроленського наукового товариства Януш Голота. Предметом Угоди визначено співробітництво сторін у сфері вищої освіти і науки шляхом взаємного сприяння розвитку й удосконаленню навчального, науково-методичного і науково-дослідницького процесів обох сторін. Згідно з Угодою пріоритетними напрямами співробітництва стануть науково-дослідницька та дидактична сфери, в яких здійснюватимуться конкретні заходи: спільні наукові дослідження тем, якими зацікавлені обидві сторони; проведення спільних наукових форумів, конференцій, семінарів; обмін досвідом між науково-педагогічними працівниками; публікація результатів наукових досліджень в періодичних виданнях Академії і Товариства; здійснення стажування науковців і викладачів; навчання студентів за магістерськими програмами; обмін науково-методичною літературою; організація спільних мистецьких заходів. Академія і Наукове товариство узгоджуватимуть плани співпраці у вирішенні актуальних наукових проблем, що становлять інтерес обох сторін.

Оперативно розпочалась реалізація укладеної Угоди: директор Остроленського наукового товариства ім. Адама Хентніка, професор Януш Голота увійшов до складу редакційної колегії збірника наукових праць ”Науковий вісник Кременецької гуманітарної академії ім. Тараса Шевченка. Серія: Педагогіка“. Відповідно, наші науковці, професори Афанасій Ломакович і Валентина Бенера, доцент Володимир Мазурок, залучені до редакційної роботи в часописі ”Наукові зошити“ Остроленського наукового товариства.

В рамках культурно-пізнавальної програми візиту нашої делегації до Польщі науковці академії вшанували пам’ять польських учених, педагогів, культурно-освітніх і громадських діячів, які організовували діяльність навчальних закладів – історичних попередників нашої альма-матер: засновника Волинської гімназії та ліцею Тадеуша Чацького; керівників Кременецького ліцею міжвоєнного періоду Марека Пекарського, Юліуша Понятовського, Євстахія Новіцького, Кароля Кочлера, Стефана Черноцького, які після закриття Ліцею зазнали репресій від більшовицького режиму і загинули на засланні, а також педагогів, працівників і вихованців Ліцею, членів їх сімей, котрі були знищені органами НКВС.

На такому фоні участь нашої делегації у Конференції, підписання Угоди про співпрацю засвідчують, що ми маємо спільними не тільки трагічні сторінки історії, а й позитивні перспективи конструктивних взаємин у науково-педагогічній та культурно-мистецькій сферах.

 
Анонси
Галерея
1
11
На даний момент 186 гостей на сайті