Пошук

МЕЛОДІЇ ЙОГО ДУШІ

У залі Гуго Коллонтая Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка для учасників конференції, господарів форуму та кременчан відбувся ювілейний святковий концерт «Тут у музиці чистій увічнив себе Вериківський», підготовлений музичними колективами та окремими виконавцями нашого ВНЗ та Кременецької школи мистецтв ім.М.Вериківського.

Програму відкрив оркестр народних інструментів під керуванням Надії Найчук «Гуцульським танцем» М.Вериківського у перекладі для оркестру Василя Сиротюка та піснею «Коли розлучаються двоє» (музика  Миколи Лисенка, слова Генріха Гейне і Максима Славінського, аранжування Василя Сиротюка) у виконанні солістів Сергія Паланюка та Марії Прокопчук.

Свій подарунок ювілею композитора зробили працівники нашої академії. Поезію Ліни Вересень «Михайлові Вериківському до 120-річчя» прочитали ведучі, актори студентського експериментального театру «Пілігрим» Марія Міньковська та Андрі Дубас, а прем’єру пісні Володимира Іванюка та Ніни Багнюк «А коріння навік проросло у землі кременецькій» подарував квартет викладачів у складі Володимира Дзюми, Володимира Іванюка. Петра Клака та Ярослава Міщени (концертмейстер Валерій Яскевич).


Інструментальна музика Михайла Вериківського звучала у виконанні народного аматорського вокально-інструментального ансамблю «Любисток» Кременецької школи мистецтв ім.М.Вериківського під керуванням Ольги Гаврилюк («Веснянки»), студенток мистецького факультету академії Ілони Бендасюк (цикл «Волинські акварелі»), Катерини Козачук (6 варіацій із балету «Весняна казка») і Валерії Сазанської (2 танці з балету «Весняна казка»). Всі дівчата займаються у класі викладача Олени Горбач. Зачарували глядачів своїм майстерним виконанням юні музиканти, учні Кременецької школи мистецтв Олександр Семенчук (клас викладача В’ячеслава Войтка, концертмейстер Ірина Ковальчук, «Коломийки» з «Української сюїти») та Вільям Березовський  (клас викладача Раїси Дячук, концертмейстер Олена Мандзюк, «Прелюд»).

Пісенні виступи запропонували хор старших класів Кременецької школи мистецтв із солістками Анною-Марією Данильченко та Іриною Євдокимовою (керівник і диригент Лариса Зелінська, концертмейстер Наталія Мощенко, музика і слова Тетяни Голуб «Пісня про вічно живе»), тріо викладачів у складі Інни Ратинської, Лариси Соляр і Мар’яни Мацюк (керівник оркестрової групи Валерій Яскевич, українська народна пісня в обробці Валерія Марченка «Ой піду я до млина»), заслужені артисти України Борис Репка (концертмейстер Іван Добринін, музика народна, слова Миколи Негоди «Діброва зелена» та українська народна пісня в обробці Натана Шульмана «Стоїть гора високая») і Микола Швидків (українська народна пісня «Дивлюсь я на небо» в обробці Владислава Заремби).


Та найбільшу частину концертної програми становили пісенні твори Михайла Вериківського та твори в його обробці: заслужений працівник культури України, солістка Рівненської обласної філармонії Галина Попович і концертмейстер Алла Савчук презентували романси «Ти» і «Все тобі» на слова Павла Грабовського із циклу «Образ коханої» та пісню «Соловейко» на слова Марка Кропивницького; камерний хор академії (керівник і диригент Алла Афанасенко, концертмейстер Іван Добринін) – пісню «Дніпро» на слова Євгена Фоміна, народний художній вокальний ансамбль «Калина» (керівник Олена Новик, концертмейстер Іван Добринін) – пісню на слова Тереня Масенка «Як сніги розтануть білі» та українську народну пісню в обробці М.Вериківського «На добраніч усім на ніч»;  прозвучали дві пісні на слова Тимоша Одудька: «Зашуміла калинонька» (хор старших класів КШМ ім.М.Вериківського) і «Берізка» (ансамбль викладачів під керівництвом Алли Афанасенко); жіноча група камерного хору (керівник і диригент Алла Афанасенко, концертмейстер Іван Добринін) подарували два хори з опери «На русалчин Великдень» у редакції Михайла Вериківського – «Хай іде, насува чорна хмара» і «Ти єдина у нас» (музика Миколи Леонтовича, лібрето Бориса Грінченка). Приємним дебютом концерту став виступ квартету сопілкарів у складі Мар’яни Томашівської, Назара Кутняка, Павла Левицького, Тараса Щепанського під керівництвом Мар’яни Томашівської із солісткою Марією Прокопчук (редакція Михайла Вериківського, обробка Віктора Гуцала «Колискова»).


Солістка Ольга Пуцик звернулася до поезії Юліуша Словацького на музику Михайла Вериківського «Якщо ти будеш у моїй країні…» (концертмейстер Валентина Остапчук), а симфонічний оркестр під керуванням Володимира Козачка традиційно завершив виступи. У його виконанні прозвучала «Українська симфонія. Частина І» Ернеста Ванжури та фрагмент із музичної поеми Тараса Шевченка «Чернець» для баса й симфонічного оркестру (соліст Володимир Іванюк).

Концерт підготували режисер Василь Скоропляс, проректор з виховної роботи Микола Сиротюк і технічний редактор Олександр Ковень.

 
Анонси
Галерея
8
88
На даний момент 1278 гостей на сайті