Пошук
Головне меню

ДО 40-РІЧЧЯ УГГ

У рамках Всеукраїнського тижня права і з нагоди відзначення 40-річчя створення Української Гельсінської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод в академії було проведено науковий семінар «Українська Гельсінська Група в боротьбі за права людини в умовах тоталітарного режиму». Семінар розпочався вступним словом проректора з виховної роботи, доцента Миколи Сиротюка, який наголосив на кардинальному значенні діяльності УГГ у пробудженні національної самосвідомості, активізації супротиву української громадськості антинаціональній політиці радянського керівництва.

Студенти і викладачі академії та коледжу заслухали доповідь кандидата юридичних наук, доцента кафедри української філології та суспільних дисциплін, співголови громадського об’єднання «Волинські культурні ініціативи» Віктора Ткачука «Гельсінські угоди в контексті сучасних міжнародно-правових відносин».

У семінарі брали участь член Правління Української Гельсинської Спілки з прав людини, голова громадського об’єднання «Тернопільська ініціатива – ХХІ століття» Олександр Степаненко, котрий виступив з науково-теоретичним повідомленням «Українська Гельсінська Група: історія становлення в особах», та начальник відділу просвітництва та взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Кременецького міського центру надання вторинної правової допомоги Ярослав Лис, який консультував бажаючих з практичних питань правового обслуговування громадян, зокрема студентської молоді, в контексті механізму реалізації та захисту їх конституційних прав.

Учасники семінару переглянули документальний фільм «Хто ви є, містер Джекі?» про відомого українського дисидента, журналіста Валерія Марченка, якого знищила радянська система за національно-патріотичні переконання. У фільмі йдеться про незвичайну долю Валерія Марченка: вже в час перебування в ув’язненні нашого журналіста через правозахисну організацію розшукала громадянка Нідерландів Джекі Бакс. Спочатку ув’язнений навіть не знав, що це жінка, і звертався до неї «містер Джекі». Їх зворушливе листування продовжувалося 4 роки, але зустрітися їм так і не судилося: Марченко помер на засланні. Голландка зберегла листи українського дисидента, і вони стали стимулом і матеріалом для створення фільму, який знімали в Амстердамі та Пермській області Росії, де, окрім Валерія Марченка, відбували свої терміни українські правозахисники Василь Стус, Юрій Литвин, Олекса Тихий та їх побратими.

Автори фільму, режисер Максим Бернадський і журналіст Юрій Луканов, нагороджені Премією імені Івана Франка Національної спілки журналістів України. Максим Бернадський відомий як автор численних документальних фільмів, серед яких – «Трипільське диво», відзначене на багатьох міжнародних кінофестивалях, а у творчому доробку Юрія Луканова – відома документальна стрічка «Три любові Степана Бандери».

У підсумку, крім пізнавального ефекту, проведений семінар набув вагомого патріотично-виховного значення.

 
Анонси
Галерея
foto 15
foto 15foto 15
На даний момент 737 гостей на сайті