Пошук

СХОДИНКИ ВОКАЛЬНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

Для викладачів педагогічного коледжу нашої академії характерним є той факт, що вони живуть і працюють у досить цікавому творчому ритмі. Щоразу з їх ініціативи проводяться все нові мистецькі заходи, що несуть у собі не лише естетичне задоволення глядацькій аудиторії, а й насамперед стають своєрідним мистецьким екзаменом для студентів, які потребують неупередженої оцінки глядача.

Одним із таких оригінальних музичних заходів став концерт студентів-вокалістів «Сходинки вокальної майстерності», що традиційно відбувся у залі Гуго Коллонтая. Його організували і провели разом зі своїми вихованцями викладачі Неллі Галішевська, Олена Новик і ведуча – акторка студентського експериментального театру «Пілігрим» Марія Міньковська.

Вокальний вечір розпочав художній народний вокальний ансамбль «Калина» твором Ігора Поклада і Дмитра Луценка «Як я люблю тебе» (керівник Олена Новик, концертмейстер Валерія Сазанська). Українську народну пісню в обробці Миколи  Колесси «Ой є в лузі калина» виконала  студентка другого курсу Ірина Софіянчук (концертмейстер Анастасія Дубчак).

Кантата «Stabat Mater»  була написана італійським композитором Джованні Баттістом Перголезі на спомин про  кохану Луїзу, яка з відчаю про заборону шлюбу з Перголезі прийняла постриг (стала черницею) і з великої туги  відійшла у вічність у молодому віці. «Арію»  із кантати «Stabat Mater» запропонувала студентка четвертого курсу Юлія Гусарук, (концертмейстер Любава Головінська).

Юний скрипаль Леонід Дацюк доповнив вокальні виступи свої старших колег інструментальними творами Йогана Себастьяна Баха «Бурре та дубль» з партіти № 1 сі мінор для скрипки соло та Ніколо Паганіні «Каприс № 22 фа мажор».

Вся школа італійського бельканто сконцентрована в неаполітанських романсах. Чуттєвість, гра динаміки, широта діапазону – все, що присутнє італійському романсу, передала студентка другого курсу Ілона Данилюк у «Місячній серенаді» на музику Чезаре Андреа.Біксіо. Студент другого курсу Ярослав Домбровський вшанував день пам’яті легендарної християнської святої Катерини чарівним неаполітанський романсом «Catari» на музику Сальваторе Карділло.

У стихію українського романсу авторського колективу Наталії Шаварської та Ольги Янушкевич невимушено запросили присутніх другокурсниця Ірина Софіянчук («Є лиш ви») і студентка третього курсу Лариса Вельотнік («Благослови мене, любове»).

Четвертокурсник Віталій Бойко представив увазі глядачів твір знаменитого буковинського композитора Степана Сабадаша на вірші Анатолія Драгомирецького «Очі волошкові» і мексиканську народну мелодію в обробці Себастьяна Ірадьє на вірші Самуїла Болотіна «Голубка», а завдяки хореографії Юлії Панкової дав змогу подумки побувати на березі сонячної Біскайської затоки. Його однокурсниця Юлія Гусарук майстерно презентувала три різножанрових твори: «І снилося з ночі дівчині» (слова народні, муз. Анатолія Кос-Анатольського), «Колискова Клари» з опери Джорджа Гершвіна «Поргі і Бесс» у супроводі ансамблю «Калина» (соло на скрипці – Олег Дацюк) та українську народну пісню в обробці  Михайла Стецюка «Ой я знаю, що гріх маю».

Свої яскраві пісенні дарунки зробили Наталія Попілевич (Михайла Ткача, муз. Олександра Білаша «Сніговиця»), у дуеті з Ілоною Данилюк (вірші Андрія Малишка, муз. Платона Майбороди «Колискова», партія скрипки – Софія Вересюк та Ярослав Домбровський). До творчості класиків української літератури звернулась Оксана Шнайдер (вірші Лесі Українки, муз. Богдани Фільц «Вишеньки-черешеньки» та вірші Тараса Шевченка, муз. Анатолія Штогаренка «Якби мені черевики»), а твори  сучасного українського композитора Едуарда Бриліна «Спомин» на слова Олександра Кравченка та «Летіли гусоньки» на вірші Любові Забашти прозвучали у виконанні студентки третього курсу Лариси Вельотнік.


2016 рік – рік святкування 160-ї річниці від дня народження великого українського поета, знаменитого філософа, громадського діяча, інтелектуала Івана Франка. Цикл його поезій «Зів’яле листя» відноситься до нематеріальної спадщини всього людства за версією ЮНЕСКО. Його немеркнучий твір «Чого являєшся мені у сні» на музику Богдана Шиптура виконав Ярослав Домбровський.

І на завершення музичного свята художній народний вокальний ансамбль «Калина» запросив глядачів провести пісенну «Ніч у Карпатах» (вірші Раїси Тарнавської, муз. Михайла Золотухи).

Практично в унісон зі своїми колегами з педагогічного коледжу готувалися до виступів студенти академії разом та їх педагоги-наставники. Результатом їхніх репетицій став черговий концерт вокального мистецтва.

Юні вокалісти класу старшого викладача Алли Афанасенко з концертмейстером Аллою Савчук включили до програми українські народні пісні «Ой на гору козак воду носить» в обробці Миколи Лисенка (дует Марія Прокопчук і Мирослава Красевич) та «Зелененький барвіночку» в обробці П.Бойченка у виконанні Марії Прокопчук. Марія продовжила свої виступи піснями Андрія Малишка та Платона Майбороди «Запливай же, роженько весела» і Степана Писаревського в обробці Марка Кропивницького на музику Владислава Заремби «Де ти бродиш, моя доле» – у дуеті з Павлом Левицьким. А Мирослава долучилася до виконання творів «Дівчино, хмелю» авторського колективу Богдана-Ігоря Антонича й Ігоря Гайденка та «Три смерічки» Степана Жупанина й Анатолія Кос-Анатольського – у складі тріо з Юлією Куртіш та Анастасією Колошвою.


Віктор Бондар зачарував зал ніжною мелодією пісні Петра Карманського та Ярослава Лопатинського «Як тиха ніч спов’є долину», а Юлія Куртіш запросила у дивовижний світ музики Семена Гулака-Артемовського: у її виконанні прозвучав романс Оксани з опери «Запорожець за Дунаєм».

Свої мистецькі таланти розкрили й вокалісти класу доцента Миколи Швидківа та концертмейстера Інни Чорноокої-Омельчук. Світлана Кічата і Юрій Хільчук представили музичну перлину «Як надійшла любов» українських пісенних класиків Олександра Білаша та Дмитра Павличка; Оксана Б’ялковська та Сергій Паланюк змусили глядачів завмерти  під час виконання твору Миколи Лисенка та Генріха Гейне «Коли розлучаються двоє», а сольний виступ Сергія з арією Карася «Ой щось дуже загулявся» з опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» миттєво підняв усім настрій.

Однак основне наповнення виступів цього колективу склали українські народні пісні. Ніжні ліричні почуття вклали у виконання дивовижних зразків національного музичного мистецтва Юрій Хільчук («Чорнії брови, карії очі») та дует Ірина Галабурда й Оксана Б’ялковська («Місяць на небі»). Два твори написані в обробці Федора Наденка.


Глибоким ліричним смутком овіяли душу Юрій Хільчук і Микола Комінярський («Ой у полі вітер віє») та Оксана Б’ялковська («Ой не світи, місяченьку»), та, безперечно, піднесений настрій глядачам був забезпечений дивовижним виконанням жартівливої української пісні «Та куди ідеш, Явтуше?» заслуженими артистом України Миколою Швидківим та його ученицею Софією Горобець.

Такі презентації приносять подвійну користь: глядачі знайомляться з новими виконавцями й  отримують позитивні емоції, а студенти поступово піднімаються вгору по сходинках вокального мистецтва та презентують роботу своїх наставників. Цілком можливо, що про окремих з них згодом почують і за межами нашого ВНЗ, міста і регіону.

 
Анонси
Галерея
Студентська конференція
Студентська конференціяСтудентська конференція
На даний момент 194 гостей на сайті