Пошук

ЗІ СКАРБНИЦІ НАРОДНИХ ЗАБАВ

Цьогорічна зима встигла порадувати нас і снігом, і морозцем. Тому й настрій у молоді в ніч на Андрія був просто чудовим. На традиційні Анлріївські вечорниці всіх небайдужих запросили студенти-біологи на чолі зі своїм наставником, кандидатом біологічних наук, доцентом Ольгою Дух.

…По стилізованій вулиці йдуть дівчата, крадькома заглядають у вікна хат і намагаються почути перше слово. Для кого воно було «йди», та дівчина вийде незабаром заміж, а котра почула «зачекай», тій поки що не судилося бути в парі.

Далі дійство ворожіння переходить у хату, де вправна господиня (Ірина Михайловська) вже починає ліпити вареники і запрошує дівчат скуштувати їх і разом передбачити характер майбутнього судженого: в кого вареник із цукром – буде добрий, із сіллю – наплачешся, із перцем – задасть доброго жару тощо.

Потім ворожили на тарілках, зі свічкою, з чоботами, із голодним собакою – і все-то їм хотілося побільше дізнатися про своє майбутнє.

А коли до дівчат приєдналися хлопці, то все ворожіння переплуталося, бо вони тільки те й робили, що збиткувались і заважали. Проте це зовсім не завадило чудовій атмосфері пісень, жартів, розповідання небилиць, кусання калити, смачного частування та колядок.

У ролі чарівних і цікавих дівчат виступили Катерина Драганчук, Ольга Возняк, Юлія Гетьманчук, Владислава Дем’янчук, Іванна Свитка та Катерина Матвійчук. А з роллю хлопців-витівників вдало справилися Руслан Хоронжук, Владислав Андрощук, Іван Лахманюк. Ілля Борщик і Володимир Шевчук.

Вела свято Марина Циганюк.

Приємно, що улюблені забави нашого народу оживають і не йдуть у забуття. Це прекрасна скарбниця, в якій розум, кмітливість гумор, надія і світло нашого завтрашнього дня.


 
Анонси
Галерея
2
22
На даний момент 736 гостей на сайті