Пошук

НА ЗАСАДАХ ТОЛЕРАНТНОСТІ

Майже чверть століття минуло з того часу, коли випускник спеціальності ”Трудове навчання“ нашого навчального закладу Тарас Мартинюк отримав диплом вчителя і розпочав самостійну мандрівку у світ. Його життєві дороги виявились особливими. Після здобуття педагогічної освіти він служив у Монастирі отців Студитів, що в Уневі на Львівщині. Згодом навчався на філософсько-богословському факультеті Люблінського Католицького Університету, в 1997 році прийняв чернецтво, а в січні 2000 року отримав священиче рукоположення. П’ять років тепер вже отець Теодор виконував обов’язки священика в Унівській лаврі та в Монастирі святого Михаїла у Львові. Наступні п’ять років – навчання у Римі, що в 2010 році завершилося здобуттям наукового ступеня доктора з канонічного права у Папському Східному Інституті. Тут же деякий час викладав канонічне право. Повернувшись на Батьківщину, був обраний ігуменом Унівської лаври.

В 2015 році Папа Римський Франциск надав згоду на канонічне обрання о. Теодора Мартинюка єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ. Того ж року в Марійському духовному центрі ”Зарваниця“ Блаженніший Святослав спільно з архієпископом і митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василієм і єпископом-помічником Львівським Венедиктом здійснили хіротонію єпископа-помічника Теодора.

Багатогранна освіта о. Теодора Мартинюка, крім педагогічного, філософського, богословського і правничого напрямів, має потужний філологічний акцент: він володіє польською, італійською, французькою та російською мовами.

Приїзд єпископа Теодора до своєї першої альма-матер відбувся у час підготовки до Дня Світлого Христового Воскресіння. Його супроводжувала заступник начальника управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ганна Зварич. Колишній студент, а нині високопоставлений священнослужитель мав змогу переконатись, які позитивні динамічні зміни відбулись у навчальному закладі, де він зробив свої перші кроки у світ високої освіти, після чого зупинився на остаточному життєвому виборі: всебічне духовне самовдосконалення, служіння духовному просвітленню людей, допомога кожній конкретній особистості знайти свій шлях до Істини, Добра і Краси. Цей шлях о. Теодор бачить у Вірі, Надії і Любові, до яких людина йде, користуючись свободою, дарованою їй Господом.

Саме про це колишній студент Тарас Мартинюк, а нині єпископ Теодор говорив на зустрічі зі студентами своєї першої альма-матер, а нині гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Діалог колишнього і нинішніх студентів, священнослужителя і майбутніх педагогів виявився відкритим, щирим і воістину толерантним. Незважаючи на різну конфесійну приналежність (в залі були прихильники УГКЦ, Київського і Московського патріархатів, протестантських напрямів), єпископа і всіх присутніх на зустрічі об’єднувала спільна зацікавленість проблемами формування високої внутрішньої культури сучасної молоді, а також тема участі та ролі релігійних інституцій у вихованні підростаючого покоління. Підсумок діалогу двох поколінь студентів – представників світської і церковної сфер нашого життя – був глибоко змістовним: священнослужитель завжди виступає духовним учителем своїх прихожан, а вчитель – духовним наставником своїх учнів.

Таку ж спрямованість, але дещо іншого формату, мала зустріч єпископа Теодора з членами ректорату і науково-педагогічними працівниками академії. Під час бесіди були присутні ректор академії, професор Афанасій Ломакович, проректори, професор Валентина Бенера, доценти Марія Боднар і Микола Сиротюк, декани, доценти Олександр Бережанський, Людмила Врочинська, Володимир Мазурок, директор педагогічного коледжу Оксана Камінська, завідувачі кафедр, провідні науковці навчального закладу.

Змістове наповнення розмови науковців – носіїв ідей світської педагогічної науки – та представника науки філософсько-богословської було багатим і різноманітним. Учасники зустрічі мали нагоду співставити системи і методики навчання у вищих закладах освіти релігійного і світського спрямувань. Багато йшлося про можливості навчальних закладів і церкви у вивченні, збереженні та використанні пам’яток національної духовної культури, в тому числі її сакральної складової. Зокрема, було наголошено на важливості спільних зусиль різних соціально-культурних і духовних структур в реалізації цікавого і перспективного проекту створення міжконфесійної каплиці в одному із приміщень історико-архітектурного комплексу академії. Безсумнівно, це стало б вагомим внеском у справу зміцнення духовної єдності нашого суспільства, притому не лише на регіональному рівні.

На згадку про відвідини нашого ВНЗ студенти спеціальності ”Технологічна освіта“ подарували гостю власноруч вишитий український рушник.

В загальному, зустріч колективу академії з нашим випускником, священнослужителем о. Теодором підтвердила, що  толерантність дійсно є однією з визначальних рис українського національного менталітету.

 
Анонси
Галерея
37
3737
На даний момент 777 гостей на сайті