Пошук

ПОВЕРНЕННЯ ДО ПТАХІВ

Щойно птахи повернулися з вирію, як викладачі природничих дисциплін і студенти спеціальності ”Біологія“ нашої академії спрямували вектор свого дослідницького інтересу на орнітофауну. Це вони зробили спільно з працівниками Національного природного парку ”Кременецькі гори“, організувавши круглий стіл ”Актуальні проблеми орнітофауни“. Мета цього заходу: в контексті актуальних проблем орнітофауни з’ясувати основні причини змін у світі птахів, насамперед в аспекті антропогенного впливу; проаналізувати заходи з охорони орнітофауни за допомогою природоохоронних ініціатив; залучити громадськість і молодь до дискусій та практичної діяльності з охорони і збереження птахів у нашому краї.

Круглий стіл було приурочено Міжнародному дню птахів. Його засідання відкрила кандидат біологічних наук, доцент Ольга Дух, у  виступі якої прозвучали два акценти: важливість природоохоронної роботи у збереженні місцевої орнітофауни та продуктивність науково-практичних контактів науково-педагогічного і студентського колективів академії зі співробітниками НПП ”Кременецькі гори“. Конкретним виявом таких контактів стали спільні науково-теоретичні заходи (конференції, брейн-ринги, круглі столи, семінари) і результатом спільної практичної діяльності, зокрема екологічні акції та створення пташиних містечок на території природного парку.

Нинішній круглий стіл за складом його учасників був переважно молодіжним: значну частину його програми виконали студенти-біологи. Вони ж були основними й активними диспутантами в обговоренні заявленої проблематики. Тональність дискусії визначили доповідачі – студенти та їх старші колеги – співробітники НПП. Причому працювали вони у формі тандемів. Так, наукове повідомлення студентки Інни Славинської ”Птахи України в охоронних списках“ працівник відділу екологічної освіти НПП Юлія Голуб конкретизувала дослідженням ”Рідкісні види птахів Кременеччини“, а доповідь інженера з охорони тваринного світу НПП Мирослава Троцюка ”Приваба для хижих птахів і штучні гніздівлі для них“ стала контекстом для наукової розвідки майбутнього вчителя біології Ірини Ніколайчук ”Канюк звичайний – ”Птах року–2017“.

Організаторами зустрічі науковців і студентів академії та співробітників НПП ”Кременецькі гори“ виступили доктор біологічних наук, завідувач кафедри біології, екології та методики їх викладання, професор Микола Ільєнко і науковець цієї ж кафедри Анжела Красовська.

 
Анонси
Галерея
15
1515
На даний момент 1321 гостей на сайті