Пошук

ПАМ’ЯТЬ ПОВИННА ЖИТИ

У Кременецькому краєзнавчому музеї для студентів 11-Фк групи педагогічного коледжу Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка було проведено інтегрований урок-лекцію з історії України на тему ”Операція ”Вісла““.

Учасників заходу привітав директор музею Андрій Левчук. Зі вступним словом про наслідки Другої світової війни та про значення перемоги над нацизмом для народів світу виступив викладач всесвітньої історії, кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей. Його колега, викладач історії України, кандидат історичних наук Валентин Мазурок розкрив особливості повстанського руху на Волині, специфіку українсько-польських відносин в умовах війни та про діяльність відділів УПА в Закерзонні.

Студентка 42-ДК групи Тетяна Онишко прочитала уривки з оповідання Зої Кіцак ”Переселенці“ про терор Польської Армії Крайової проти етнічних українців у повоєнні роки. А українська повстанська пісня у виконанні студента 41-Мк групи Віталія Бойка під супровід гітари емоційно завершила першу частину лекції.

Друга частина відкрилась розповіддю Олександра Солов’я про долю українського населення Лемківщини, Холмщини, Підляшшя, Надсяння. Він,  зокрема, зупинився на передумовах, процесі та наслідках горезвісної операції ”Вісла“, проведеної комуністичним урядом Польщі за підтримки Москви. Лекцію доповнила Тетяна Онишко черговим уривком з оповідання ”Переселенці“, де очевидці згадують про жорстокі грабунки українських сіл, про спалювання безцінних пам’яток дерев’яної архітектури – лемківських церков, які були збудовані без жодного цвяха і тому ”горіли, неначе смолоскипи, як поминальні свічки над спорожнілими українськими селами…“. Гітарист Віталій Бойко завершив проведений захід зворушливими словами з пісенного репертуару ”Океану Ельзи“.

Пам’ять про українських переселенців, підданих акту геноциду під час операції ”Вісла“, про солдат, які загинули у роки Другої світової війни, а також про тих, хто віддав своє життя, захищаючи цілісність України на Донбасі, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Окрім навчальної мети, такі оригінальні лекції носять глибоко виховний характер, а тому й необхідні для  нашого студентства і цікаві для дорослої аудиторії.

 
Анонси
Галерея
12
1212
На даний момент 257 гостей на сайті