Пошук

СТУДЕНТИ НА БЕЗПЕКОВОМУ ФОРУМІ

На базі Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника відбувся Молодіжний євроатлантичний безпековий форум, учасниками якого стали студенти з Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Закарпатської областей. Честь представляти нашу академію випала студентці гуманітарного факультету Аліні Демчук.

Організаторами заходу виступили Посольство Литовської Республіки в Україні, Контактне Посольство НАТО в Україні та Прикарпатський НУ ім. Василя Стефаника.   Форум  проведений за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України. У його роботі брали  участь ректор університету-господаря, професор Ігор Цепенда, Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, Комодор Військово-Морських Сил Норвегії і Радник командувача Об’єднаного військового центру НАТО у Ставангері Ганс Гельсет, колишній Міністр закордонних справ України Володимир Огризко, колишній Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас, Радник Постійного представництва Литви в НАТО Андріус Пурванескас.

“Я дуже радий бачити студентів із чотирьох областей України”, – зазначив Надзвичайний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, урочисто відкриваючи Форум, і додав, що мета заходу – пояснити, як працює організація НАТО та які можливості вона надає Україні.

Ректор університету Ігор Цепенда підкреслив важливість проведення Форуму і зазначив, що на сьогодні завдання країни – виховати оборонну еліту, яка буде формувати національну безпекову політику України. Він наголосив, що Форум є традиційним, існує для обміну думками, дає змогу студентам поспілкуватися з експертами НАТО, а експертам, у свою чергу, – вислухати думки молодих людей.

Перед учасниками заходу виступив колишній Міністр закордонних справ України Володимир Огризко, який відмітив, що такі зустрічі проводяться з метою повідомити максимум інформації про НАТО.


Колишній посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас  прочитав лекцію про глобальну безпеку,  пов’язані з нею головні проблеми і шляхи їх вирішення. Професор Прикарпатського національного університету Василь Климончук розповів про гібридну війну, зокрема про застосування Росією методів гібридної війни проти України.

Постійний делегат  Литви в НАТО Андрюс Парвунескас пояснив, як працює НАТО, як відбувається прийняття рішень в альянсі.

У рамках Форуму студенти брали участь в інтерактивних дискусіях щодо зміни середовища глобальної безпеки, щодо нових викликів безпеці, зокрема гібридних. Обговорювалися питання сучасної ролі НАТО, безпекової політики України та відносин НАТО – Україна. Крім того, учасники заходу мали змогу взяти участь у симуляції роботи Північноатлантичної ради та Комісії Україна –НАТО.

Закінчився Форум врученням сертифікатів учасникам, словами вдячності, спільними фотографіями та сподіваннями на наступні зустрічі.

 
Анонси
Галерея
14
1414
На даний момент 866 гостей на сайті