Пошук

ШВР ВІДКРИТА ДЛЯ ВСІХ

Хоча Школа відкритого розуму є Міжнародним інтеграційним проектом для студентів, магістрантів та аспірантів, та на її засіданнях можна зустріти людей з високими вченими званнями та науковими ступенями, різних соціальних статусів і рівнів професійної підготовки, навіть несподівано широкого вікового діапазону. За останнім параметром показовою була цьогорічна Сімнадцята міжнародна інтеграційна зустріч в рамках ШВР, що проходила в Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка: вікова різниця між наймолодшим і найстаршим учасниками засідання становила рівно 60 років!

Співорганізаторами міжнародного дискурсу інтелектуалів, окрім академії-господаря, з української сторони виступили Тернопільський НПУ ім. Володимира Гнатюка, Кам’янець-Подільський НУ ім. Івана Огієнка та тернопільське видавництво ”Крок“, а з польської – Університет Яна Кохановського, Студентський центр науки і культури і Товариство ”Центр східної культури“ (всі – з м.Кєльце). З ними співпрацювали Остравський Університет і Університет у Білостоці (Польща) та Київський НУ ім. Тараса Шевченка і Київський університет ім. Бориса Грінченка. Оргкомітет зустрічі очолювали ректор академії-господаря, професор Афанасій Ломакович і професор Університету Яна Кохановського в Кєльцах Олег Лєщак. Обов’язки секретарів виконували польський науковець Ришард Стефанський і доцент кафедри української філології та суспільних дисциплін, доцент Олена Пасічник, яка спільно з членом Оргкомітету, деканом гуманітарного факультету, доцентом Володимиром Мазурком здійснила основний комплекс заходів із організаційно-технічного, інформаційного та культурно-побутового забезпечення роботи Зустрічі.


”У світі емоцій і відчуттів“ – над такою проблемою працювали і на такому смислово-текстовому полі дискутували учасники цьогорічного засідання ШВР. Розпочалась теоретична робота виконанням програми методологічних майстер-класів за заявленою проблематикою. Цю ефективну форму спілкування інтелектуалів запропонували польські науковці Олег Лєщак (”Емоції та розум як джерело інформації“) і Ришард Стефанський (”Розум і емоції у політиці“), доцент Кам’янець-подільського НУ ім. Івана Огієнка Сергій Волковинський (”Феноменологія емоцій та відчуттів і механізми саморегуляції свідомості“), львівський вчений-філолог Ігор Папуша (”Емоційний інтелект і емоційна грамотність“), професор Тернопільського НПУ ім. Володимира Гнатюка Оксана Лабащук та її колега Тетяна Решетуха (”Культурні та біологічні детермінанти емоційних реакцій людини“), тернопільський літератор Юрій Завадський (”Про перерізане горло. Образні вузли в поетичному тексті“), головний редактор газети ”Замок“ Анатолій Багнюк (”Емоціо VS раціо: діалектика чи синергетика“).

Надалі трибуна Зустрічі була надана виключно молодим науковцям – студентам, магістрантам, аспірантам українських і польських вищих закладів освіти. У принципових і гострих дискусіях результати власних аналітичних досліджень відстоювали 14 юних інтелектуалів з університетів польських міст Кельце, Білосток, Острава, 13 – із Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка та 14 – з університетів Києва, Тернополя, Кам’янець-Подільського й Острога. Дискусії за темою Зустрічі проходили у трьох напрямах: ”Емоції і відчуття у суспільно-політичному житті та культурі“, ”Емоції і відчуття у мовній діяльності“, ”Зображення емоцій і відчуттів у художній літературі“.

На пленарному засіданні з доповіддю ”Феномен множинної особистості в документальному романі ”Таємнича історія Біллі Міллігана“ Даніела Кіза“ виступила студентка нашої академії, майбутній учитель англійської мови Іванна Додчук. Її науковим дослідженням керувала кандидат філологічних наук, доцент Олена Пасічник, яка підготувала до дискусій ще 6 студентів-науковців: Ігоря Стецюка (”Чи потрібні емоції? За романом ”О чудовий світ новий!“ О.Хакслі“), Віту Касіянчук (”Лірика Анни Ахматової та Галини Гордасевич: емоції та відчуття“), Дениса Мельничука (”Психологізм та емоційність трагедії ”Фауст“ Й.Гете“), Андрія Колісника (”Особливості характеротворення персонажів у циклі оповідань ”Месники“ Уласа Самчука“), Вікторію Якимович (”Особливості дискурсу роману ”Белая голубка Кордовы“ Діни Рубіної“) та Юрія Коханевича (””Людина без волі“, або Емоції та відчуття в романі ”Механічний апельсин“ Ентоні Берджеса).

У секції ”Емоції та відчуття у суспільно-політичному житті і культурі“ з науковим повідомленням ”Соціально-педагогічна робота з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах“ виступила студентка гуманітарного факультету Оксана Лепуга (науковий керівник – доцент Любов Кравець). Нашу академію в секції ”Емоції і відчуття у мовній діяльності“ представляли майбутні філологи Анастасія Чучко (”Емоційно забарвлена лексика як засіб формування жіночого портрету у творах Т.Драйзера“; науковий керівник – кандидат філологічних наук Наталія Янусь), Ольга Філіпова (”Інтенційна спрямованість усталених речень з кон’юнктивом ІІ у німецькій мові“; науковий керівник – кандидат філологічних наук Орися Марунько) і Марія Гузик  (”Інноваційні технології навчання німецької мови у школі“; науковий керівник – кандидат філологічних наук Надія Яценюк). У тематичному напрямі ”Зображення емоцій і відчуттів у художній літературі“ працювали завтрашні вчителі української мови Марина Степанчук, яка аналізувала ”Зовнішній та внутрішній конфлікти героя у творах ”Шумлять жорна“ У.Самчука та ”Про що тирса шелестіла“ С.Черкасенка“, і Світлана Сорочинська з дослідженням ”Рецепція України у творчості Уласа Самчука“. Свої роботи студентки готували під науковим керівництвом кандидата філологічних наук, доцента Ірини Комінярської.

”Родзинкою“ Зустрічі стала участь у ній юного тернопільського інтелектуала, шестикласника спеціалізованої ЗОШ № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов, дванадцятирічного Андрійка Лабащука. Син одного з організаторів і координаторів Школи відкритого розуму, світлої пам’яті професора Михайла Лабащука та нинішньої учасниці засідань ШВР, професора Тернопільського НПУ ім. Володимира Гнатюка  Оксани Лабащук, на таких зустрічах присутній уже втретє.  Як і його старші колеги, хлопець задає запитання, сміливо висловлює власну думку, виявляє далеко не дитячий інтерес до дорослих проблем. З огляду на це, має несподіване захоплення – кулінарія, і вважає, що в цій сфері інтелект потрібен не менше, ніж у будь-якій іншій.

Керівники ШВР презентували черговий, восьмий випуск наукового журналу інтеграційного проекту ”Знання – віра: методологічний конфлікт“, де опубліковані наукові розвідки і наших студентів Іванни Додчук (”Роман Люко Дашвара ”Покров“: спроба художнього осмислення віри в родове прокляття“), Юрія Коханевича (”Віра в надприродне як руйнівник звичного життя людини. За містично-детективним романом ”Листи з того світу“ Сергія Бута“) і Зоряни Руднік (”Особливості психологізму в романі ”Плаха“ Чингіза Айтматова“). Ці роботи виконані під науковим керівництвом доцента Олени Пасічник.

Насиченою була культурна програма Зустрічі. Для її учасників господарі організували екскурсійне знайомство з визначними місцями краю та його історико-архітектурними і природо-заповідними пам’ятками, вечори польської та української культур, концерт художніх колективів академії.

Наступна зустріч ШВР відбудеться восени цього року на ”академічному полі“ Кам’янець-Подільського НУ ім. Івана Огієнка.

 
Анонси
Галерея
foto 24
foto 24foto 24
На даний момент 430 гостей на сайті