Пошук

ВИСТАВА-ГУЛЯННЯ НА МАЙДАНІ

Так повідомляла афіша про «Енеїду» – нову прем’єру студентського експериментального театру «Пілігрим», знаного не тільки в КОГПА ім. Тараса Шевченка та педагогічному коледжі, але далеко за межами Кременця. Така афіша, як завжди, інтригувала глядача, і він йшов з потаємною думкою: «Чим цього разу здивує «Пілігрим»?». А гуляння вийшло на славу – з музиками, викрутасами, вихилясами та забавами. Учасники дійства тонко вловили бурлескну стихію автора, втіливши її саме в такій формі. Ця стихія понесла глядача на крилах подій, що розігрувалися перед ним. Еней, як уособлення сили та незламності духу нашого народу, вигнаний з рідної землі, подібно запорожцям (вигнаних царицею Катериною за Дунай), попадає в складні, хоч і комедійні ситуації, з яких потрібно постійно виплутуватись, рятуючи ватагу козарлюг. А влаштовують йому перепони, подібно чинушам, «боги» з Олімпу, котрі живуть у розпусті та стравлюють ворогів з Енеєм.

З веселощами та сміхом проходять  драматичні епізоди. І ось остання битва Енея з Турном. Еней, бачачи, що йому непереливки і ні на кого не може покластися, крім справжніх друзів-вояків, збирає всю силу духу в кулак та зі словами «Любов к Отчизні де героїнь, там вража сила не устоїть…», подібно лицарям Майдану, котрі пішли боронити рідну землю від лютого агресора, виступає на цю битву. І перемагає. У виставі дуже символічно зроблено цей ритуальний фінал. Дівчата в народних строях підносять Енею глечик з водою, якою він очищається після бою, потім білосніжним рушником  обтирається й одягає вишиванку.

Глядачі  в єдиному пориві схоплюються з місць – і  шквал аплодисментів нагороджує всіх учасників вистави-гуляння. І персонально  виконавців ролей Енея (Віталій Бойко, Павло Левицький, Андрій Дубас), Дідони (Іванна Свитка, Марина Крупенко), Еола (Павло Левицький, Назар Прокопів, Назар Буграк), Нептуна (Юрій Коханевич, Володимир Репетило, Антон Луб’яницький, Андрій Колісник), Венери (Ольга Гануліч, Євгенія Дубчак, Катерина Нікішина), Юнони (Ірина Бевсюк, Марія Мазовіта), Зевса (Назар Повар, Антон Луб’яницький), Латина (Роман Левандовський, Антон Луб’яницький, Назар Прокопів), Лависі (Валентина Назар, Катерина Нікішина), Вулкана (Антон Луб’яницький, Максим Туницький), Турна (Олександр Ковень, Назар Повар), Троянців (Володимира Репетила, Назара Буграка, Андрія Колісника), Богині (Євгенія Дубчак).

Не відбулося б це гуляння без Євгена Найчука (постановка викрутасів, вихилясів), Мар’яни Томашівської, Павла Яловського, Павла Левицького, В’ячеслава Войтка, сестер Марії та Оксани Парфенюк, котрі грали, шуміли, барабанили та били в литаври.

Нафантазував все це і поставив Василь Скоропляс. Йому допомагали Марина Крупенко, Олександр Ковень, Андрій Дубас, Марія Мазовіта та Роман Харамбура.

Окрім них, перед виставою і під час неї збурювала море (на бандурі) Ірина Хохлюк, виковував реквізити Юрій Цимбалюк, золотив – Олександр Ковень, клепали, заварювали, свердлили – Назар Повар, Олександр Ковень, стругали, точили, шліфували Валерій Швед, Віктор Мартинюк, Віталій Цісарук та всі учасники, кроїла, шила, перешивала  – Лілія Фурсик, клеїли, вирізали – всі актори театру, розмалювали – Юлія Янчук та її студенти з відділу образотворчого мистецтва.

Сприяли в постановці вистави ректор академії, професор Афанасій Ломакович, проректори  Микола Сиротюк, Андрій Соляник, директор коледжу Оксана Камінська, голова профспілки викладачів Василь Трифонюк.

А на початку червня на виставу були запрошені жителі міста Кременця. Вона пройшла з таким же успіхом. Вдячні глядачі на цей раз, окрім квітів, піднесли виконавцям солодощі, після чого жваво обговорювали виставу, адже серед них були учасники цієї вистави  2007  року Руслана Казновецька, Ірина Кравчук, Євгенія Діхтярук, брати Олександр та Андрій Плетюки.


Розділив своє захоплення учасник цієї ж вистави двадцятирічної давності Леонід Кічатий.

Загальну вдячність від глядачів висловив о. Володимир Буграк – настоятель Храму Преображення Господнього, котрий надав посильну допомогу в організаційних питаннях.

 
Анонси
Галерея
49
4949
На даний момент 473 гостей на сайті