Пошук

ІСТОРИКИ ВЧАТЬСЯ В ІСТОРИКІВ

Вчителі-історики ЗОШ Кременеччини зустрілися з науковцями-істориками Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Формат їх зустрічі – науково-практичний семінар “Методика і можливості використання історико-краєзнавчих матеріалів у загальноосвітній школі”,  в якому брали участь більше 20 вчителів історії із 10 ЗОШ району. З огляду на тему семінару до його роботи долучився директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук. З вітальними словами до присутніх звернулися доктор історичних наук Ірина Скакальська, котра виконувала функції модератора засідання, та кандидат філологічних наук, завідувач кафедри української філології та суспільних дисциплін Олег Василишин.

Конкретна практична робота наукового зібрання розпочалася доповіддю Андрія Левчука “Співпраця Кременецького краєзнавчого музею з науковцями КОГПА ім. Тараса Шевченка”. Своїм виступом директор музею дав старт діалогу учасників семінару щодо функціонування організаційно-методичної тріади “науковці КОГПА – краєзнавчий музей – вчителі історії ЗОШ”, в рамках якої розробляються методичні основи та реалізуються практичні заходи щодо використання краєзнавчого матеріалу при вивченні історії та інших суспільних дисциплін у загальноосвітній школі.


Продовжила діалог кандидат історичних наук, доцент кафедри Галина Сеньківська науковим повідомленням “Методика підготовки та використання краєзнавчого матеріалу в науково-педагогічній і виховній роботі”. Модератор семінару поділилася досвідом “Дослідження мікроісторії краю в біографіях еліти”. Кандидат історичних наук, доцент Володимир Собчук розкрив принципово важливу для даного семінару тему “Місцеві джерела вітчизняної історії: евристика та дидактичний потенціал”. Теоретично значущими і практично корисними у контексті організації виховної роботи з учнями ЗОШ мали виступи кандидата історичних наук, доцента Олександра Солов’я “Музейна педагогіка” та кандидата філософських наук, старшого викладача Олени Мороз “Метафізичні аспекти характеру міста Кременця”.

Педагоги ЗОШ району були активними учасниками дискурсу теоретиків і практиків історико-краєзнавчих знань, висловили побажання перетворити такі семінари-зустрічі вчителів історії та науковців академії в традиційні та наголосили, що актуальність цієї пропозиції підсилюється відкриттям у нашому вищому закладі освіти спеціальності “Історія” (ступінь бакалавра).

 
Анонси
Галерея
59
5959
На даний момент 495 гостей на сайті