Пошук
Головне меню

УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА – БІБЛІОТЕЦІ АКАДЕМІЇ

Громадські організації української діаспори в Канаді, зокрема Українське національне об’єднання “Торонто – Захід” зберігають свої зв’язки з Матір’ю-Україною, з її державними та недержавними структурами, культурно-освітніми інституціями, особливо з навчальними закладами, де гартується і готується до повноцінного суспільного життя молоде покоління – майбутнє нашої держави.

Нещодавно канадські українці надіслали до Кременця кілька сотень книг національно-патріотичного змісту для поповнення книжкового фонду місцевих бібліотек. З огляду на те, що в нашій академії розпочалась підготовка фахівців за спеціальністю “Історія”, на прохання науковців-істориків, доцентів, доктора історичних наук Ірини Скакальської і кандидата історичних наук Олександра Солов’я та з ініціативи відомого громадського активіста Кременеччини Василя Олійника, який упродовж багатьох років опікується зв’язками з українцями за кордоном, вихідцями з Волині, частина книг історичної тематики та суспільно-політичної проблематики передана до книгозбірні нашого ВНЗ.

У читальному залі бібліотеки відбулась презентація і передача подарованих книг працівникам бібліотеки. На дійстві були присутні майбутні вчителі історії, а нині студенти-першокурсники спеціальності “Історія”, зі своїми наставниками. Завідувач бібліотеки Юлія Стрельчук подякувала за безцінний дар і підкреслила, що передані книги відчутно, як за змістом, так і за кількісними показниками, поповнять “діаспорний” сектор нашого бібліотечного фонду. Ініціатор і реалізатор “книжкової інвестиції” Василь Олійник розповів про особливості творчих, культурно-освітніх взаємин волинської, насамперед кременецької громадськості з представниками української діаспори в Америці та Європі, в першу чергу в Канаді, США та Великій Британії.

Змістову презентацію переданої літератури здійснили Ірина Скакальська та Олександр Соловей. Вони акцентували увагу присутніх на теоретичному та навчально-методичному значенні отриманих книг, значна частина яких містить маловідомий для нас тематичний матеріал, демонструє особливий підхід до висвітлення глобальних і локальних історичних процесів і подій.

Серед презентованих видань виокремлюється “Нарис історії Православної Церкви” Івана Власовського у 4-х томах і 5-х книгах загальним обсягом більше 2 тис. сторінок. У дослідженні висвітлюється зародження і становлення християнської церкви в Україні від дохристиянського періоду та хрещення Русі аж до діяльності Української православної церкви в роки Другої світової війни, у післявоєнний період, у тому числі в еміграції. Книгу публікували в Нью-Йорку упродовж 1955-1966 рр.

Привертає увагу об’ємне видання “Історія українського війська”, яке підготував авторський колектив, очолюваний видатним українським істориком Іваном Крип’якевичем. На більш як 800-х сторінках книги, опублікованої у Вінніпегу (Канада) в 1953 р. Клубом любителів української книжки, розкривається історія українського воїнства від княжих дружинників до вояків УПА. Тут же, у Вінніпегу, за рік до цього побачило світ дослідження Митрополита Іларіона (Івана Огієнка) “Поділ єдиної Христової Церкви і перші спроби поєднання її”. Ця історично-канонічна монографія авторитетного церковного діяча і дослідника християнства сприятиме не тільки розширенню джерельної бази релігієзнавства, а й поповненню літературних джерел інших навчальних дисциплін, що стосуються історії духовної культури України.

Окремі твори були видрукувані у європейських видавництвах. В 1951 р. у Парижі вийшла книга Мирослава Небелюка “Під чужими прапорами”, в якій ідеться про практично недосліджене явище – участь українських легіонерів у боротьбі з фашизмом в роки Другої світової війни на території Західної Європи спільно з вояками інших країн, в даному випадку з військовими частинами Франції.

Українська видавнича спілка опублікувала в Лондоні (1996 р.) фундаментальну працю Дмитра Донцова “Націоналізм”. Є книги, що побачили світ в українських видавництвах “дорадянського” періоду. Насамперед йдеться про “Спомини” Степана Шухевича (Львів, 1929 р.), де описується бойовий шлях Української Галицької Армії в 1918-1920 рр.

Переважна кількість отриманих книг опублікована в Канаді, зокрема в Торонто. Тут вийшли дві праці Зеновія Книша: в 1967р. – “Далекий приціл” (про діяльність Української Військової Організації), а в 1975 р. – “У сутінках зради” (про Організацію Українських Націоналістів у боротьбі за українську державність). Інститут дослідів Волині здійснив випуск етнографічних матеріалів “Клодка-колодій” (1962 р.) з описом українських національних традицій давнього часу.

Особливий інтерес для нас представляє дослідження Костя Гірняка й Остапа Чуйка “Фронт Української Революції” (1973 р.), де поміщені конкретні матеріали про повстанську боротьбу на Волині, зокрема на Кременеччині та Лановеччині, яку вело українське військове з’єднання під командуванням “Яворенка” (Тиміша Басюка) у 1942-1943 рр.


У канадському Едмонтоні Українською видавничою спілкою за сприяння Спілки гетьманців-державників опубліковане дослідження “За Україну”, що висвітлює результати подорожі сина гетьмана Павла Скоропадського Данила до США і Канади у контексті налагодження зв’язків української діаспори з місцевими громадсько-політичними інституціями.

Електронний сектор бібліотеки академії поповнився двома дисками творчого об’єднання “Собор”: “Повстанська слава” (до 90-річчя Михайла Медведського та з нагоди відкриття пам’ятника Андрію Мельнику) і “Повстанська слава тут зійшла” (відкриття Пам’ятного знака на місці першого повстанського табору на Шумщині).

Ініціатор акції Василь Олійник із власної книгозбірні передав бібліотеці академії об’ємне видання “Перший Всеукраїнський Православний Собор 14-30 жовтня 1921р. Документи і матеріали”, підготовлене Інститутом української археографії та джерелознавства імені М.С.Грушевського НАН України спільно з Українським науковим інститутом Гарвардського університету.

 
Анонси
Галерея
12
1212
На даний момент 497 гостей на сайті