Пошук

СЕМІНАР ЗА СЕМІНАРОМ

Корисні справи, що здійснюються у певному часовому ритмі, тобто періодично повторюються, називаються добрими традиціями. Такою традицією стають науково-методичні семінари, які проводять науково-педагогічні працівники кафедри методики викладання мистецьких дисциплін Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка (завідувач – доктор педагогічних наук, професор Олександр Дем’янчук)  для вчителів образотворчого мистецтва загальноосвітніх шкіл регіону. За своєю формою семінари стають науково-творчими зустрічами фахівців мистецтвознавства вищого закладу освіти і педагогів загальноосвітньої школи, що є ефективним і корисним не лише в навчально-методичному, а в художньо-мистецькому плані.

Нещодавно відбулася зустріч наших науковців-мистецтвознавців з учителями образотворчого мистецтва ЗОШ Шумського району. А тепер – новий творчий контакт із педагогами Дубенщини Рівненської області, котрі прибули до нас на підготовлений кафедрою науково-методичний семінар «Вивчення творчості художників рідного краю на уроках мистецького спрямування в загальноосвітніх школах».

Після привітання учасників наукового зібрання кандидат мистецтвознавства, доцент Олександра Панфілова розповіла про особливості навчального процесу на спеціальності «Образотворче мистецтво», про участь наших науковців-митців у творчих заходах академії та поза її межами – у всеукраїнських і міжнародних виставках і пленерах, наукових форумах мистецтвознавчого характеру, про роботу жіночого художнього гурту «Палітра» і студентського мистецького колективу «Натхнення», про науково-методичні пошуки членів кафедри. Вона розпочала виконання теоретичного блоку програми семінару доповіддю «Кременецьке професійне мистецтво: витоки».

Наукове консультування вчителів ЗОШ продовжила майстер народної творчості України Тетяна Балбус висвітленням методики «Вивчення творчості художників рідного краю на гурткових заняттях з образотворчого мистецтва в загальноосвітніх школах». Асистент кафедри Юлія Янчук охарактеризувала особливості «Вивчення творчості Ростислава Глувка в контексті розвитку мистецтва української діаспори на гурткових заняттях в ЗОШ», а старший викладач кафедри Дмитро Синенький – «Особливості сприймання творів мистецтва на уроках образотворчого мистецтва в загальноосвітніх школах». Поєднання педагогічної та мистецької тематики на місцевому інформаційному матеріалі здійснила асистент кафедри Світлана Ткачук у доповіді «Мистецьке надбання та педагогічна діяльність Владислава Галімського в кременецький період його життя».

Ознайомлення педагогів-мистецтвознавців Дубенщини із творчістю художників Кременеччини відбулось під час огляду виставки «Різнобарв’я», де були представлені роботи членів кременецьких мистецьких гуртів «Гладущик» (Ніла Зварунчика, Володимира Стецюка, Олександра Пташкіна, Жанни Тріщук та колишнього викладача нашого ВНЗ Богдана Романюка) і «Палітра» (Олександри Панфілової, Іванни Погонець, Богдани Гуменюк, Світлани Ткачук, Юлії Трачук, Катерини Склярук).

Продовженням вернісажу художників-фахівців стали дві виставки студентських робіт. Художні експонати в техніці паперопластики та яєчної мозаїки представили першокурсники Мар’яна Водоніс і Мар’яна Андріюк, другокурсниці Марія Кічула і Вікторія Дробоцька, студентки третього курсу Ангеліна Марченюк і Тетяна Кара, четвертокурсниці Уляна Козицька і Тетяна Байдак. Учасники семінару мали змогу оглянути дипломні роботи випускників спеціальності «Образотворче мистецтво» Миколи Ключука, Юлії Волянюк, Ірини Хараби, Наталії Комар, Інни Барчук, Тетяни Клим’юк та інших.

Цікавим за змістом і методично корисним став воркшоп з об’ємної аплікації «Паперове натхнення», проведений Юлією Янчук. Методична і пізнавальна ефективність семінару була підсилена ознайомленням його учасників з навчально-матеріальною базою спеціальності «Образотворче мистецтво», оглядом експозиції Кімнати-музею Ростислава Глувка, Виставкової зали творчих робіт викладачів і студентів, Музею довоєнної фотографії, відвідуванням бібліотеки навчального закладу.

На завершення семінару вчителі шкіл Дубенщини отримали відповідні сертифікати і запевнили господарів у прагненні продовжувати такі творчо-методичні зустрічі.


 
Анонси
Галерея
24
2424
На даний момент 633 гостей на сайті