Пошук
Головне меню

«Мудрець, замріяний філософ до дальніх правнуків іде» (до 295-річчя від дня народження Г. Сковороди)

 

«Мудрець, замріяний філософ до дальніх правнуків іде»

(до 295-річчя від дня народження Г. Сковороди)

«Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо:
ми прагнемо до того, чого немає,
і нехтуємо тим, що є, так ніби минуле зможе вернутись назад,
або напевно мусить здійснитися сподіване».



Григорій Сковорода народився в сотенному містечку Чорнухи Лубенського полку, що нині на Полтавщині (Україна), у небагатій козацькій родині.

Після здобуття початкової освіти в сільській школі з 1734 року (Григорію 12) навчався у Києво-Могилянській академії. Його навчання в Академії, з перервами, тривало до 1753-го. Її бібліотека стала для нього джерелом знань. У навчанні був перший, і всі найкращі похвали належали йому. Протягом навчання в Академії вивчив латинську, грецьку, церковнослов'янську, польську, німецьку та інші мови, ознайомився з творами багатьох філософів та письменників, від античних до йому сучасних. У 1741 році Григорія забрали до Петербурга для співу в придворній капелі, звідки він повернувся в 1744-му. Згодом, у 1745–1750 роках, Сковорода їде до Європи: спершу до Угорщини у складі «Токайської комісії з заготівлі вин до царського двору» під керівництвом Ф. Вишневського, далі — до Словаччини (Братислава) й Австрії (Відень). Перебування Сковороди в Італії, Німеччині й Польщі не підтверджено документами. Після мандрівки він повернувся в Україну, працював професором у Переяславі, в Харкові, приватно перекладав Плутарха, писав свої твори. З 1754 по 1759 рік жив у с. Коврай на Черкащині, тут він написав низку віршів до своєї славнозвісної збірки «Сад божественних пісень». Саме в цей час мислитель зустрічає одного з найвідданіших учнів, Михайла Ковалинського, який після смерті вчителя написав його біографію, докладну, ґрунтовну, на яку посилалися й посилаються всі дослідники творчості мудреця. Саме в листах до нього Григорій Савич висловлював найважливіші ідеї, що згодом ставали основою філософських трактатів. Про стиль його життя з харківського періоду його перший біограф пише:

Уставав дуже рано, їв раз на день, без м'яса і риби, був завжди веселий, сильний, рухливий, з усього задоволений, до всіх добрий, усім готовий послужити. Поважав і любив добрих людей без різниці їх стану, навідувався до хворих, розважав сумних, ділився останнім з тим, хто нічого не мав
(«Житіє Сковороди»).

Під кінець 70-х років XVIII ст., після різних конфліктів з владою, Григорій Сковорода обрав зовсім новий і незнаний до того стиль життя, а саме — мандрівку. І ця мандрівка тривала до самої смерті, майже тридцять років. Була вона повна пригод, оповита переказами й легендами. У ній ніколи не розлучався філософ із Біблією, сопілкою або флейтою і своїми писаннями. Слава про нього йшла всюди, і кожний, чи то пан, чи то селянин хотів його побачити й почути. Тож аудиторія його була дуже численна і різнорідна, і всі розуміли його — речника великої правди.

Слава про Сковороду йшла так далеко, що про нього довідалась і цариця Катерина II, і забажала його побачити. Через свого поручника Потьомкіна вона послала Сковороді запрошення переселитись з України в Петербург. Посланець цариці застав Сковороду на краю дороги, де він відпочивав і грав на флейті, а недалеко нього паслася вівця того господаря, в якого філософ затримався. Посланець передав йому запрошення цариці, але Сковорода, просто й спокійно дивлячись в очі посланцеві, заявив:

Скажіть цариці, що я не покину України — мені дудка й вівця дорожчі царського вінця.

 

 

 

Багалій, Д. І.

Український мандрований філософ Григорій Сковорода [Текст] : монографія / Д. І. Багалій. - Друге випр. вид. - К. : Орій, 1992. - 469 с. - (Спадок). - ISBN 5-87274-006-9 : 27,00.


Монографія академіка Дмитра Багалія про Григорія Сковороду - найкраща в сковородинознавстві. Видано було її єдиний раз у 1926 році мізерним тиражем, і вона одразу стала бібліографічною рідкістю, раритетом на рівні з давніми фоліантами.

ББК  87.3(4Укр)


Горбач, Н.

Невідомий Григорій Сковорода [Текст] / Н. Горбач. - Львів : Логос, 2002. - 152 с. - ISBN 966-7379-31-0 : 5,00.


У праці вперше розкривається справжній зміст та спрямованість творчості Г. Сковороди в контексті суспільно політичних реальностей другої половини ХVІІІ ст. Сковородинська концепція духовного визволення української суспільної еліти з диявольських лабет підступного завойовника залишається актуальною до сьогодні.

ББК  83.3(4Укр)-8


Пільгук, І. І.

Григорій Сковорода [Текст] : (художній життєпис) / І. І. Пільгук. - К. : Дніпро, 1971. - 262 с. - 0,64.


У 1972 році минає 250 літ з дня народження видатного українського поета й філософа Григорія Сковороди. У цій книжці автор змальовував складний життєвий і творчий шлях ученого і письменника. Тут постають картини його навчання в Київській Академії, перебування в столичній капелі, висвітлюються педагогічна праця та численні зустрічі з видатними людьми того часу.

Розповідь ведеться в художньо-нарисовому плані з використанням багатьох документальних матеріалів.

Видання розраховане на широке коло читачів.

ББК  83.3(4Укр)-8


Поліщук, Ф. М.

Григорій Сковорода [Текст] : семінарій / Ф. М. Поліщук. - К. : Вища школа, 1972. - 207 с. - 0,60.


Семінарій висвітлює історію вивчення життя і творчості видатного українського письменника і філософа Г.С. Сковороди, містить висловлювання прогресивних діячів культури про нього і його творчість.

У книзі подано теми семінарських доповідей та критичну літературу до них, а також бібліографію творів письменника й найважливіших досліджень про нього.

Посібник розраховано на студентів філологічних факультетів університетів та педінститутів і вчителів середніх шкіл.

ББК  83.3(4Укр)-8



Ушкалов, Л. В.

Нариси з філософії Григорія Сковороди : монографія / Л. В. Ушкалов, О. В. Марченко. - Х. : Основа, 1993. - 152 с. - ISBN 5-11-000807-8 : ц.1,52.


ББК  87.3(4Укр)


Хитрук, В. О.

Оракул Духа - Григорій Сковорода [Текст] : Нова філософська концепція творчості / В. О. Хитрук. - 2-ге вид., доп. - К.; Херсон; Львів : Ставропігіон, 2013. - 106 с. - ISBN 978-966-630-023-5 : 21.00.

Розглянуто онтологічне, етноісторичне дослідження відомого вченого В. Хитрука про життєвий світ народів індо-аріки з точки зору духо-матеріальної еволюції.

ББК  87.3(4Укр)д+83.3(4Укр)-8


Чижевський, Д.

Філософія Г.С. Сковороди [Текст] / Д. Чижевський. - Х. : Прапор, 2004. - 272 с. - ISBN 966-7880-98-2 : 13,18.

"Філософія Г.С. Сковороди" є однією з найвідоміших праць видатного українського вченого Дмитра Чижевського (1894-1977). Уперше вона побачила світ іще 1934 року. Чижевський схильний розглядати філософію Сковороди як справжню серцевину нашої інтелектуальної традиції. "Сковорода, - писав він, - є останній представник українського духовного бароко, з другого боку, він - український "передромантик": але бароко та романтика - саме ті періоди духовної історії, що наклали на український дух найсильніший відбиток. Отож, Сковорода стоїть у центрі української духовної історії..." У своїй книзі Чижевський на багатому джерельному матеріалі досліджує засади сковородинської метафізики, антропології, гносеології, етики. Універсалії та образи українського філософа яскраво увиразненні на тлі античного платонізму й неоплатонізму, патристики, середньовічної та водночас (передовсім німецької) містики. Деякі тези, що їх уперше висунув і обґрунтував Чижевський, як-от думка про те, що творчість Сковороди є "коментарем" до Святого Письма, що вона посутньо пов'язана з містичною традицією, а найвиразнішими прикметами сковородинського "бароко стилю" є автентичність і символізм, з часом перетворилися на усталені сюжети академічної сковородіани.

ББК  87.3(4Укр)


Сковорода Григорій: ідейна спадщина і сучасність. - К., 2003. - 716 с. - ISBN 966-7053-ХХ-01 : ц.18,00.

Пропонована книга є збіркою науково-теоретичних праць, що продовжує розпочатий в попередніх збірках "Сковорода Григорій. Дослідження. Розвідки. Матеріали" (К., 1992) та "Сковорода Григорій: образ мислителя" (К., 1997) аналіз творчості Григорія Сковороди в контексті української та світової культури.

Для фахівців, аспірантів та студентів у галузі філософії, історії культури, педагогіки, соціології та літературознавства.

ББК  87.3(4Укр)


Сковорода Григорій: Образ мислителя : зб. наукових праць. - К., 1997. - 452 с. - ц.9,00.

ББК  87.3(4Укр)


Сковорода, Г. С.

Розмова про істинне щастя [Текст] / Г. С. Сковорода. - Х. : Прапор, 2002. - 280 с. - ISBN 966-7880-32-Х : ц.7,28.

Книгу склали поезії, байки, філософські трактати, діалоги, притчі та афоризми великого українського мислителя, богослова, філософа, письменника-гуманіста, просвітителя і педагога Г.С. Сковороди (1722-1794). Написані книжкою староукраїнською мовою, тут вони подаються в перекладі новою українською літературною мовою. Передмовою до видання взято відому працю Д.І. Багалія (1857-1932) "Український філософ Григорій Савич Сковорода".

Книга розрахована на широке коло читачів.

ББК  84(4Укр)


Ніженець, А.

На зламі двох світів [Текст] : розвідка про Г. С. Сковороду і Харківський колегіум / А. Ніженець. - Х. : Прапор, 1970. - 208 с. - 0,68.

Розвідка, присвячена видатному мислителеві-гуманісту, письменнику-демократу ХVІІІ сторіччя Григорію Савичу Сковороді, включає два розділи - "У пошуках істини" та "Г. С. Сковорода і Харківський колегіум". У розділах йдеться про розвиток світогляду українського філософа, про харківський період його життя, про характер впливу його ідей на розвиток громадської думки на Україні.

ББК  83.3(4Укр)-8


Григорій Сковорода. Тарас Шевченко. Іван Франко. Леся Українка [Текст]. - Х. : Фоліо, 2012. - 472 с. - (Знамениті українці). - 51,00.

ББК  83.3(4Укр)-8


 
Анонси
Галерея
22
2222
На даний момент 181 гостей на сайті