Пошук

ДО ОСОБЛИВИХ ПОТРЕБ – З ОСОБЛИВИМ ПІДХОДОМ

Це аксіома: щоб відчувати себе рівноцінними і здоровими діти з особливими потребами потребують особливого підходу. Такий підхід полягає не тільки у співпереживанні, а й, головним чином, у створенні умов для розширення можливостей змістовної життєдіяльності цієї категорії дітей. Для вивчення методичних аспектів і пошуку практичних форм і методів вирішення цієї не просто актуальної, а гострої проблеми нинішньої педагогічної спільноти до нашого педагогічного коледжу на науково-методичний семінар «Оздоровча і розвиваюча роль фізичної культури для учнів з відхиленнями здоров’я» прибули вчителі фізичної культури загальноосвітніх навчальних закладів Кременецького і сусідніх Шумського, Ланівецького та Збаразького районів. Таке представництво фактично надало семінару, підготовленому цикловою комісією викладачів фізичного виховання коледжу (голова – заслужений працівник освіти України Катерина Єрусалимець), статусу регіонального.

Більше 50 педагогів-практиків загальноосвітніх шкіл і навчально-виховних комплексів, методисти відділів освіти райдержадміністрацій згаданих районів, викладачі Кременецького медичного училища ім. Арсена Річинського і Кременецького лісотехнічного коледжу зустрілися з науковцями-фахівцями профільних кафедр нашої академії, кафедри здоров’я людини та фізичної реабілітації Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. академіка Степана Дем’янчука (м.Рівне). Функції модератора науково-методичного семінару виконувала викладач-методист коледжу Ірина Олійник.

Робота науково-методичного зібрання почалась вітальним словом директора педагогічного коледжу Оксани Камінської, яка окреслила параметри роботи викладачів навчального закладу по здійсненню заходів збереження та зміцнення здоров’я майбутніх учителів, зокрема у спеціальних медичних групах, по організаційно-методичному забезпеченню занять з фізичної культури, а також висвітлила особливості підготовки вчителів фізичного виховання за навчальними програмами педагогічного коледжу.

Перший заступник кременецького міського голови Микола Матвіюк побажав педагогам та науковцям успішної роботи і повідомив їм, що дотичним до проблематики семінару стало рішення сесії Кременецької міської ради щодо створення у місті Центру реабілітації дітей-інвалідів, для будівництва якого вже виділена земельна ділянка і будуть використані кошти спеціального ґранту, який виграла наша міськрада.

До організаторів семінару і до своїх колег-педагогів звернувся методист відділу освіти, молоді та спорту Шумської РДА Григорій Костюк, який відзначив важливість і предметне значення таких зустрічей спеціалістів теоретичного і практичного рівнів, де поєднуються інноваційні теоретико-методологічні пошуки з фаховою конкретикою професійної діяльності вчителів фізичної культури. Тим більше, зауважив доповідач, що тематика даного семінару концентрує увагу на складній і дуже важливій ділянці педагогічного процесу – роботі з дітьми, здоров’я яких вимагає особливого підходу.

Теоретичну частину семінару відкрив виступ викладача медичної та соціальної реабілітації Кременецького медичного училища ім. Арсена Річинського Олесі Борак «Симптоматика та показання захворюваності підлітків». Досвідчений педагог, учитель фізичної культури Шумського НВК Олексій Мамчур поділився досвідом роботи з дітьми, віднесеними за станом здоров’я до спеціальної медичної групи. Наукове підґрунтя такому досвіду дав кандидат наук з фізичного виховання і спорту, завідувач кафедри спортивних ігор та туризму нашої академії, доцент Віктор Голуб у доповіді «Оздоровча і розвивальна роль фізичної культури для учнів з відхиленнями у стані здоров’я». Ця тема отримала теоретико-методологічне продовження та практичну конкретизацію у науковому дослідженні фахівця кафедри здоров’я людини і фізичної реабілітації, завідувача лабораторії нетрадиційних методів оздоровлення та масажу МЕГУ ім. академіка Степана Дем’янчука Петра Велінця «Визначення функціонального стану організму апаратно-програмним комплексом Р.Фолля».

Практична частина семінару пройшла у спортивному залі академії. Студенти-рівненчани – члени університетської «Школи козацьких єдиноборств» продемонстрували елементи реабілітаційної практики у роботі з дітьми, які потребують особливої уваги до їх фізичного стану. Студенти нашого коледжу під керівництвом викладача фізичного виховання Тетяни Кіркової показали можливості та методику виконання загально-розвиваючих вправ із предметами, а також елементи аеробіки для дітей з різними типами захворювань.

Підведення підсумків семінару мало особливий акцент: вчителі-практики отримали підготовлений викладачами коледжу Катериною Єрусалимець та Іриною Олійник навчально-методичний посібник «Фізична культура для учнів спеціальних медичних груп».

 
Анонси
Галерея
foto 23
foto 23foto 23
На даний момент 765 гостей на сайті