Пошук

АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

ВЕСЕЛА СТИХІЯ НАРОДНОГО ГУЛЯННЯ

«Приходіть на вечорниці – почуєте небилиці,

Будуть ігри і забави – і правдиві, й чуть лукаві.

Відкусите калити… Отже, просимо прийти!»

.Так звіщала афіша про вечорниці, ініціаторами яких виступили студенти, котрі проживають          у гуртожитках.  Ідею цього дійства (саме дійства, а не фольклорно-етнографічного показу!) подали Марія Мазовіта та Тетяна Кара. Їх підтримав студентський ректорат на чолі з Тетяною Ботвінко.

Компеляцію сценарію здійснили Олександр Ковень та Марія Мазовіта. До підготовки дійства долучилося багато студентів, але головними витівниками були Юлія Гусарук (Господиня), Олена Чорнобай, Іванна Калюшик, Валентина Назар, Іванка Свитка,Тетяна Кара (Дівчата на вечорницях), а також Віталій Бойко, Андрій Колісник, Володимир Поцілуйко, Олексій  Боднар (Хлопці). В ролі баби Палажки, що розповіла небилицю Бориса Грінченка «Жонатий чорт», виступила Марія Мазовіта.

За допомогою певної трансформації аудиторія стала імпровізованою селянською світлицею, а елементи декору підсилювали атмосферу дійства. Всі, хто побував на вечорницях, були задіяні у його стихії. Ігри, забави, небилиці забирали в  полон усіх присутніх, а гадання з жартівливими коментарями додавали містично-святкової радості. Все було, як в істинному народному гулянні, яке приправив музичними номерами Олександр Ковень.

Головні режисерські акценти розставив автор цих рядків Василь Скоропляс.


«КАЛИТА» В КОЛЕДЖІ

Напередодні свята Андрія у Кременецькому педагогічному коледжі пройшла відкрита виховна година на тему «Андріївські вечорниці».

В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись про свою долю.

За традиціями наших предків, ввечері дівчата та хлопці сходилися до однієї хати, де жартували, оповідали цікаві історії,  грали в різні ігри і, звичайно ж, ворожили...

Вечір у коледжі був сповнений жартами, ворожінням як для дівчат так і для хлопців, а також кусанням Калити, що є невід’ємною частиною ритуалу цього свята.

Глядачі споглядали на театралізоване шоу, насолоджувалися піснями, а на завершення вечора усіх охочих частували варениками та пирогами.

Організували дійство 41-Фк та 42-Дк групи з кураторами Оленою Тригубою та Сергієм Колісецьким.


 
Анонси
Галерея
33
3333
На даний момент 1259 гостей на сайті