Пошук

СТОРІНКА МУЖНОСТІ та ЗВИТЯГИ

Викладачі та студенти академії і педагогічного коледжу спільно з працівниками Кременецького краєзнавчого музею і Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника провели тематичну зустріч, присвячену 75-річчю зародження повстанського руху на Кременеччині. Функції модератора зустрічі виконувала старший науковий співробітник Кременецького краєзнавчого музею Еліна Савчук.

Захід розпочався виступом вокально-інструментального тріо «Любисток» з українською повстанською піснею «Нас весна не там зустріла» та твором Петра і Павла Солодухів «Біля тополі», що створило відповідний духовний настрій присутніх.

У заході брали участь громадський діяч, краєзнавець Василь Олійник, начальник відділу культури Кременецької міської ради Ганна Бобровська, директор краєзнавчого музею Андрій Левчук, вчений секретар Кременецько-Почаївського ДІАЗУ, кандидат історичних наук, доцент Володимир Собчук і науковий працівник ДІАЗУ Віталій Галішевський і науковці кафедри української філології та суспільних дисциплін академії, доктор історичних наук, професор кафедри Ірина Скакальська та кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей.

Учасники тематичної зустрічі заслухали доповідь Ірини Скакальської «Поширення спротиву політиці польської влади в українському середовищі Західної Волині у міжвоєнний період ХХ століття». До теоретичної частини програми увійшло наукове дослідження Олександра Солов’я «Організація опору німецьким окупантам загонами ОУН та визволення в’язнів Кременецької тюрми в лютому 1943 року». Інформаційно-практичний характер носило повідомлення Василя Олійника «Партизаніка 40-х років ХХ століття», де він оприлюднив конкретику становлення і боротьби національних повстанських структур на Кременеччині у період Другої світової війни та в перші повоєнні роки. Програма зустрічі включала інформацію голови Кременецького районного об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Лілії Следзінської «Пошукова робота районного об’єднання Товариства «Просвіта»: Забуті могили».

Відбулась презентація документального фільму «Вітер з Волині», підготовленого народною аматорською кіностудією «Кремінь» за сценарієм Олександра Солов’я та режисурою Володимира та Віталія Чумакевичів.

Із заключним словом до учасників зустрічі звернувся директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук, який наголосив, що відзначення 75-річчя становлення повстанського руху на Кременеччині співпадає в часі із вшануванням Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, що засвідчує неперервність і спадкоємність боротьби нашого народу за свою державність, за демократичні та гуманістичні ідеали національного життя. Водночас він підкреслив важливість співпраці наукових, культурно-освітніх, краєзнавчих, громадських інституцій і вищих закладів освіти у зміцненні національної історичної пам’яті, у патріотичному вихованні молоді

 
Анонси
Галерея
21
2121
На даний момент 443 гостей на сайті