Пошук

МИСТЕЦТВО ВИМАГАЄ МЕТОДИКИ

Розширюється географія творчих взаємин кафедри методики викладання мистецьких дисциплін академії та циклової комісії образотворчого мистецтва нашого коледжу із педагогічними колективами загальноосвітніх шкіл регіону. Це підтвердив науково-методичний семінар «Традиційні та нетрадиційні техніки писанкарства на уроках образотворчого мистецтва в ЗОШ» для вчителів образотворчого мистецтва Кременецького району Тернопільської області та Дубенського району Рівненщини.

Перед учасниками семінару виступили доктор педагогічних наук, завідувач кафедри методики викладання мистецьких дисциплін, професор Олександр Дем’янчук і кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри Олександра Панфілова. Вони інформували гостей про специфіку підготовки вчителів образотворчого мистецтва для загальноосвітніх шкіл у нашому навчальному закладі, про творчі пошуки та здобутки науковців-мистецтвознавців і викладачів-митців – працівників академії та коледжу, про творчі зв’язки професорсько-викладацького і студентського колективів із культурно-мистецькими інституціями України і зарубіжжя, про нашу участь у всеукраїнських і міжнародних мистецьких форумах.

Вчителі оглянули виставку студентських робіт з образотворчого мистецтва, відвідали Кімнату-музей художника Ростислава Глувка, Галерею кременецької фотографії 1930 – 1939 рр., персональну виставку живопису викладача педагогічного коледжу Богдани Гуменюк. Їх інформаційний супровід забезпечували кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова, асистент кафедри Юлія Янчук і викладач  педагогічного коледжу Іванна Погонець. Окрім цього, гостям було представлено майстер-клас із виготовлення писанок «Великодні барви» у виконанні Юлії Янчук.

Теоретичний сектор семінару склали наукові читання «Традиційні та нетрадиційні техніки писанкарства на уроках образотворчого мистецтва в ЗОШ», які розпочалися тематичним науковим дослідженням Олександри  Панфілової «Значення кременецької мистецької школи в освіті краю». Конкретизацію тематики читань здійснили майстер народної творчості України, доцент кафедри Тетяна Балбус у науковому повідомленні «Творча діяльність майстрів писанкарства на Кременеччині» і старший викладач кафедри  Дмитро Синенький – у дослідженні «Регіональні особливості української писанки». Асистент кафедри Юлія Янчук характеризувала «Нетрадиційні техніки у писанкарстві», а її колега Світлана Ткачук запропонувала тему «Писанка у техніці граттаж». Значну частину програми семінару виконали викладачі педагогічного коледжу Богдана Гуменюк («Зооморфні мотиви у писанковій орнаментиці»), Іванна Погонець («Значення символів в українській писанці») та Марія Швед («Колорит українських писанок і його оберегове значення»).


Практичний ефект науково-методичного семінару підсилився тим фактором, що вчителі-образотворці різних районів і областей отримали нагоду фахового спілкування, обміну думками та досвідом, виявлення своє бачення проблем і перспектив удосконалення методики навчання школярів образотворчому мистецтву. На цьому наголосили дубенчани Ірина Бідюк і Євгенія Черняк (Княгининська ЗОШ), Світлана Нестерук та Івання Чернюк (Молодавська ЗОШ), Наталія Ступницька (Привільненська ЗОШ) і Світлана Намчук (Листвинська ЗОШ), а також кременчани Ірина Мельничук (Дунаївська ЗОШ), Ольга Козира (Білокриницька ЗОШ), Ігор Боцюк (Жолобівська ЗОШ), Ольга Лісничук (райметодкабінет відділу освіти) та інші.

 
Анонси
Галерея
28
2828
На даний момент 476 гостей на сайті