Пошук

ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ МЕТОДИЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

Організація адресних науково-методичних семінарів стала доброю традицією у роботі профільних кафедр нашої академії. Першовідкривачем та ініціатором такої прогресивної форми співпраці з педагогічними колективами загальноосвітніх шкіл регіону стала кафедра теорії та методики трудового навчання і технологій, яка упродовж кількох останніх років проводить методичні семінари для вчителів-технологів окремих районів Тернопільської, Рівненської та Хмельницької областей.

Нещодавно для участі в семінарі «Особливості вивчення декоративно-ужиткового мистецтва у процесі трудового навчання» були запрошені вчителі ЗОШ Дубенського району Рівненщини, педагогічну делегацію яких очолив голова районного методичного об’єднання вчителів трудового навчання, вчитель Микитицької ЗОШ, випускник нашого навчального закладу Михайло Готюк.

Учасників семінару зустрів доктор педагогічних наук, завідувач кафедри теорії та методики трудового навчання і технологій, доцент Микола Курач. Він розповів про систему і специфіку науково-педагогічної та навчально-виховної роботи в академії та педагогічному коледжі, про особливості підготовки педагогів технологічного профілю в умовах провінційного вищого закладу освіти. Після ознайомлення з навчально-матеріальною базою академії, насамперед з матеріально-технічними елементами технологічного характеру, педагоги приступили до виконання теоретичної складової програми семінару.

Кожна доповідь, кожне методичне повідомлення були цілеспрямованими за змістом і корисними за висновками та практичними рекомендаціями. Кандидат педагогічних наук, доцент Іван Білосевич розкрив «Роль декоративно-ужиткового мистецтва у формуванні технічної грамотності школярів і студентів», а його колега, кандидат педагогічних наук, доцент Степан Шабага – «Особливості організації безпечної праці у процесі художньої обробки деревини». Важливі методичні питання висвітлили кандидати педагогічних наук, доценти кафедри Олександр Омельчук («Формування естетичного смаку майбутніх учителів трудового навчання і технологій при виготовленні виробів з лози») і Віталій Цісарук («Методика організації художньо-творчої діяльності учнів при виконанні творчих проектів з «Художньої обробки деревини»»), старші викладачі Юрій Цимбалюк («Сучасні пріоритети ковальства в системі підготовки вчителів трудового навчання і технологій») та Олександр Ємець («Специфіка використання навчально-матеріальної бази школи при вивченні декоративно-ужиткового мистецтва»). Голова циклової комісії викладачів трудового навчання та образотворчого мистецтва педагогічного коледжу Віталій Писаренок зупинився на історико-теоретичній темі «Художня обробка деревини – невід’ємна складова культурної спадщини українського народу». Конкретну фахово-практичну та навчально-виховну спрямованість носили методичні повідомлення кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри Марії Олексюк «Лялька-мотанка – художній оберіг у декоративно-ужитковому мистецтві» й асистента Сергія Томашівського – «Керамічна іграшка як засіб навчання студентів і школярів художньої обробки глини».

Висловили свою професійну думку і представники Дубенщини. Голова районного методоб’єднання Михайло Готюк охарактеризував «Використання декоративно-ужиткового компонента у трудовому навчанні школярів Дубенщини». Методист методкабінету Дубенського районного відділу освіти Ігор Мілясевич розкрив «Методичні аспекти реалізації програми трудового навчання у 5 – 9 класах», а вчителька Мильчанської ЗОШ Вікторія Шнурук говорила про «Художнє оздоблення виробів на уроках трудового навчання». На семінарі активно працювали, спілкувалися з науковцями академії, дискутували та ділилися досвідом роботи вчителі Володимир Шевчук (Сатиївська ЗОШ), Микола Дячук (Тараканівський ліцей), Валентин Долишній (Здовбицька ЗОШ), Олександр Чорнобай (Малосадівський НВК), Володимир Антонюк (Стовпецька ЗОШ), Анатолій Мельник (Білогородський НВК) і Василь Солованюк (Семидубський аграрний ліцей).

На завершення семінару гостям були запропоновані майстер-класи «Виготовлення ляльки-мотанки «Зернівка»» (кандидат педагогічних наук, старший викладач Марія Олексюк), «Виготовлення керамічної іграшки» (асистент Сергій Томашівський), «Виготовлення декоративного кашпо» (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри Олександр Омельчук).

Тривалого відпочинку не буде: кафедра готується до чергової зустрічі з учителями технологій загальноосвітніх шкіл регіону.

 
Анонси
Галерея
Електронна бібліотека
Електронна бібліотекаЕлектронна бібліотека
На даний момент 504 гостей на сайті