Пошук
Головне меню

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ

Головний лекційний зал центрального корпусу нашої академії був переповненим: на традиційний День відкритих дверей прибули учні випускних класів загальноосвітніх шкіл семи областей Західної України. Закономірно, що більшу частину їх складали тернополяни, чисельними були делегації Рівненщини, Львівщини і Хмельниччини. Зацікавили наша академія і коледж учнівську юнь і з Волині, Прикарпаття та Буковини.

За даними анкетного опитування, інформацію про наш навчальний заклад гості отримали насамперед через веб-сайт академії в мережі Інтернет, офіційне видання закладу – газету «Замок», із розповідей друзів, які навчалися чи навчаються в академії та коледжі. Значна частина школярів – майбутніх абітурієнтів – знає про нашу освітню установу з уст батьків і вчителів – випускників нашої альма-матер. Останній фактор має особливий позитивний контекст: формуються педагогічні династії в рамках регіонального освітянського простору, що сприяє створенню умов для органічного поєднання місцевої соціально-культурної специфіки,традицій і звичаїв із загальнокультурними тенденціями, орієнтаціями та перспективами духовного розвитку українського народу.

Анкетування показало, що основними мотивами у виборі навчального закладу та конкретної спеціальності для здобуття вищої освіти стали особисті здібності й уподобання, престижність даного фаху на ринку освітніх послуг, особистий педагогічний приклад шкільних учителів, поради батьків, друзів і знайомих. Серед інших мотивів – багата і цікава історія навчального закладу, місцезнаходження академії в горах Кременецького національного природного парку.

Приємною несподіванкою цього дня стало зростання кількості випускників шкіл – майбутніх абітурієнтів, які обрали мистецькі спеціальності – музичне й образотворче мистецтво6 кожен четвертий із них бажає стати вчителем музики і кожен п’ятий – учителем образотворчого мистецтва. Останній показник характерний і для тих, хто хоче отримати диплом вчителя початкових класів або стати педагогом дошкільного навчального закладу. Наступні сходинки «абітурієнтського» рейтингу посіли спеціальності «Фізична культура», «Трудове навчання і технології», «Біологія», «Іноземна мова». Окремі випускники тримають себе в ситуації «альтернативи»: остаточне рішення про вибір однієї спеціальності із кількох споріднених буде ними прийняте після проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

З учасниками Дня відкритих дверей зустрілися проректор з навчальної роботи, доцент Марія Боднар, проректор з наукової роботи, професор Валентина Бенера, проректор з виховної роботи, доцент Микола Сиротюк, відповідальний секретар приймальної комісії, доцент Микола Курач, декани факультетів, завідувачі профільних кафедр, викладачі фахових дисциплін. Завтрашні абітурієнти отримали інформацію про історію навчального закладу, особливості навчання в академії та коледжі, ознайомилися з основними елементами навчально-матеріальної бази, а також поспілкувалися зі своїми майбутніми наставниками й один із одним як з потенційними студентами-однокурсниками.

У рамках Дня відкритих дверей відбулися творчі конкурси юних музикантів і художників, які готуються стати вчителями музики й образотворчого мистецтва.

За програмою Конкурсу інструментального та вокального виконавства імені композитора-кременчанина Михайла Вериківського працювали 26 випускників ЗОШ, більшість з яких навчаються чи закінчили музичну школу. Конкурсанти інструментального виконавства представляли два різнорідних твори українських і зарубіжних композиторів, а вокалісти – два вокальних твори (народна пісня, романс, пісня шкільного репертуару в супроводі концертмейстера, акапельно, під власний супровід чи фонограму). Серед одинадцятикласників визнані кращими бандуристка Світлана Томин (Підволочиський район) і баяніст Владислав Домбровський (Кременецький район), вокалісти Олена Пазюк (м.Збараж) і Денис Савельєв (Волинська область).

Напруженим було творче суперництво серед конкурсантів-дев’ятикласників. Організаторам конкурсу довелося в одній номінації визначати по кілька переможців. Так, кращими виконавцями-інструменталістами названі баяністка Олена Козлова (м.Кременець), бандуристка Аліна Соболь (Бучацький район), піаністки Марта Федунів (м.Скалат) і Тетяна Русакова (м.Кременець). Відзначено належну виконавську майстерність Яни Яремчук (м.Вишнівець), Юлії Зьомко (м.Скалат), Катерини Дударенко (м.Збараж), Катерини Троян (м.Гусятин). Серед вокалістів переможцями стали Софія Коваль (Волинська область) та Олена Шаварин (м.Скалат); на другому місці – випускниці Скалатської музичної школи Андріана Москалюк і Юлія Ковцун та кременчанка Дарія Сульжик; третіми стали Вікторія Шевчук, Христина Журавель і Юлія Постригач зі Скалата, Діана Лабунець (Кременецький район) і Христина Ямнич (Підволочиський район).

З юними музикантами працювала творча група викладачів академії та коледжу у складі завідувача кафедри гри на музичних інструментах і вокально-хорових дисциплін, кандидата мистецтвознавства, доцента Оксани Легкун, старших викладачів Василя Райчука й Ірини Харамбури, викладачів коледжу Олени Новик і Олега Люлюка. Науковці-музикознавці нашого навчального закладу висловлюють вдячність педагогічному колективу Скалатської музичної школи за ефективне сприяння у здійсненні профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді та гідну підготовку своїх вихованців.

Конкурс на кращу роботу з образотворчого мистецтва імені художника І.М.Хворостецького проходив у номінаціях живопису та рисунку і диференційовано – серед випускників дев’ятих і одинадцятих класів.

Найбільшої напруги набрало творче змагальництво у номінації «Рисунок», що також  змусило членів журі визначати по кілька призових місць. Переможцями творчої роботи стали Марія Нагорнюк (м.Шумськ), Володимир Крутевич (м.Кременець) і Борис Гусаківський (с.Білокриниця Кременецького району). Друге місце дісталося випускницям Кременецького ліцею ім. Уласа Самчука Віталіні Білоусевич та Анастасії Громадській. На третій позиції – Єва Тригуба (м.Почаїв), Анна Рибачук (м.Радивилів) і дарина Джегур (м.Кременець).

Номінація «Живопис» показала такі результати: на першому місці – випускниця Радивилівського НВК школа № 2 – ліцей Анна Токмина, на другому – Марина Попова з Кременецької ЗОШ-інтернату і третє місце – за Галиною Сушньовою з цього ж навчального закладу.

Переможцями творчого конкурсу з рисунку серед одинадцятикласників стали Каріна Александровська з Кременецького лісотехнічного коледжу (І місце), Аліна Мамчур з Бугринського НВК Гощанського району на Рівненщині (ІІ місце) і на третьому – Анастасія Ковалик з Кременецької ЗОШ № 4.

Організаторами конкурсу юних образотворців виступили науково-педагогічні працівники академії: доценти кафедри методики викладання мистецьких дисциплін, кандидат мистецтвознавства Олександра Панфілова і Тетяна Балбус, старший викладач цієї ж кафедри Дмитро Синенький, асистенти Світлана Ткачук та Юлія Янчук.

Результати творчих конкурсів з музики й образотворчого мистецтва будуть враховані при зарахуванні абітурієнтів до академії та коледжу. А це означає, що двері до нашої альма-матер для талановитих дітей завжди відриті.

 
Анонси
Галерея
17
1717
На даний момент 495 гостей на сайті