Пошук

НАУКОВІ «МАНДРИ» МОЛОДИХ

Молода наука постійно перебуває в пошуку. Тому молоді науковці «кросівок не знімають»: дослідницький пошук, експериментальні подорожі стали визначальними ознаками їх теоретичного зростання та професійного утвердження. Здорова амбітність членів Ради молодих науковців академії (голова – кандидат філологічних наук Роман Дубровський) підказала актуальну і перспективну для молодих фахівців тему традиційного (вже третього!) Всеукраїнського наукового семінару-турпоходу – «Лідерство як соціально-психологічний феномен». Як і в попередні роки, захід проходив у рамках щорічної програми «Kremenets science: open air, або Наука в кросівках». Маршрут академічного забігу» наших молодих науковців проліг від Конференц-залу академії, де відбулось урочисте відкриття семінару-турпоходу, через Кременецький ботанічний сад (пам’ятку садово-пакового мистецтва, закладену в 1754 р. як аптечний сад Єзуїтського колегіуму, а згодом – Ботанічний сад Волинської гімназії), до Скель Юліуша Словацького (геологічної пам’ятки природи в межах лісового урочища «Кременець» у складі Національного природного парку «Кременецькі гори»), а звідти – до Богданової каплички в с.Підлісці (тут влітку 1651 р. козаки Богдана Хмельницького освятили бойові знамена перед Берестецької битвою).

Як і належить за всіма методичними канонами, розмова про феномен лідерства розпочалась із теоретичного окреслення конструкту «лідерство», що зробили кандидат філософських наук Олена Мороз у дослідженні «Аксіологічні виміри світоглядної позиції лідера» та магістрантка Оксана Семенчук – у науковій розвідці «Проблема лідерства як сфера соціогуманітарного знання». Тему продовжила магістрантка Катерина Шкред науковим повідомленням «Виховання аксіологічно-світоглядних рис лідера». Здобувачі наукових ступенів Маргарита Ромашевська і Наталія Яцюк конкретизували тематику в доповідях «Інформатична компетентність як складова лідерства викладача нового покоління» та «Діагностика лідерського потенціалу особистості крізь призму графоаналізу».

Дальшим розвитком проблематики став виступ кандидата педагогічних наук Олександра Омельчука «Педагог-лідер як рушій суспільного прогресу», що спрямувало наукову дискусію у фахову педагогічну площину. В такому напрямку працювали здобувачі Сергій Колісецький («Сучасне лідерство як один з основних факторів успіху вчителя-технолога») й Андрій Заблоцький («Зміст роботи працівників соціальної сфери в альтернативних формах державної опіки над дітьми»), аспірантки Оксана Швець («Особистісні якості майбутнього вихователя ЗДО у структурі поетично-мовленнєвої компетентності») й Алла Прус («Значення лідерських якостей майбутніх учителів образотворчого мистецтва у професійній самореалізації»).

Окремі молоді науковці проблематику семінару-турпоходу вирішували через актуалізацію відповідних сторін життєтворчості видатних персоналій національної історії та культури. Зокрема, аспірантка Марія Бешлей запропонувала тему «Видатні діячі Кременеччини початку ХІХ століття», а студентка Софія Горобець – дослідження «Жіноче політичне лідерство в історії України». Конкретизували персоніфіковане висвітлення тематики магістрантка Оксана Швець у доповіді «Творчість І.Гнатюка – взірець жертовного служіння Україні» та здобувач Національного лісотехнічного університету України Наталія Кияненко – в аналітичному повідомленні «Наукова і педагогічна діяльність професора В.П.Рябчука».

Інша група доповідачів віддали перевагу літературознавчому підходу до висвітлення теми семінару-турпоходу: вони звернулися до відомих літературних джерел. Це зробили керівник акції, кандидат філологічних наук Роман Дубровський у доповіді «Заґратована молодість: «тюремні» сторінки життя В.Стуса та Г.Гордасевич», магістрантка Мілана Гудим – у дослідженні «Образ героїні в часопросторі автобіографічного роману Г.Гордасевич «Соло для дівочого голосу»», її колега Світлана Семенюк – у науковій розвідці «Історично маркована лексика як засіб «героїзації» тексту роману «Орда» Р.Іваничука» й Альона Костючик – у роботі «Націоналізм героїв роману В.Шкляра «Залишинець. Чорний ворон» як спосіб стилізації твору».

Матеріали Всеукраїнського семінару-турпоходу увійдуть до чергового збірника праць молодих науковців.

 
Анонси
Галерея
13
1313
На даний момент 748 гостей на сайті