Пошук

КАФЕДРА – ІНСТИТУЦІЯ ТВОРЧА

Як не хлібом єдиним живе людина, так і кафедра живе не одними лише науковими пошуками. Її науково-педагогічні працівники завжди знайдуть час і місце для творчості. Особливо для творчості, органічно пов’язаної з фаховою діяльністю. Яскравим свідченням такого формату і стилю кафедрального життя виступає кафедра теорії та методики трудового навчання і технологій (завідувач – доктор педагогічних наук Микола Курач). Науково-методичні семінари з участю вчителів загальноосвітніх шкіл і науковців вищих закладів освіти, участь у міжнародних, всеукраїнських і регіональних наукових конференціях, підготовка наукових публікацій, профорієнтаційні рейди в міста і села Західноукраїнського регіону, організація участі студентів в олімпіадах і конкурсах – цей далеко не повний перелік форм роботи кафедри доповнюється заходами художньо-творчого характеру зі збереженням науково-педагогічної спрямованості.

Один із таких заходів – творча зустріч викладачів і студентів спеціальності «Технологічна освіта» академії та коледжу з творчим колективом «Школи різьбярства» Бродівського педагогічного коледжу імені Маркіяна Шашкевича (Львівська область), підсумком якої став організований у Виставковій залі нашої академії вернісаж художніх робіт викладачів і студентів із Львівщини «Тарас Шевченко – художник: погляд з ХХІ століття», куди керівник школи Ігор Ошурко відібрав 85 робіт своїх вихованців. Це одна з багатьох виставок, показаних юними митцями Бродівського педколеджу любителям образотворчого мистецтва і художньої творчості рідних Бродів, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Луцька, Золочева, Умані, польських Перемишля і Белза, німецького Франкфурта-на-Майні та інших міст.

Експозицію художніх робіт наших колег-львів’ян відкриває Герб Бродівського педагогічного коледжу імені Маркіяна Шашкевича, майстерно виконаний Володимиром Ошурком і Віктором Михалюком. Представлені роботи створені у техніці вишиття, випалювання та різьби. Художньо-естетичну цінність мають як самі твори, так і їхнє обрамлення – декоративні рамки, виготовлені Михайлом Петриком, Андрієм Галаганом, Романом Василюком, Михайлом Романчуком, Романом Зайцем та іншими.

Неможливо обійти увагою жодної роботи юних бродівських вишивальниць. Серед експонованих вишивок переважає Шевченківська тематика: портрети Кобзаря авторства Ірини Герман, Анжели Ковальчин, Соломії Свирид, Тетяни Тесличко, Марії Дерех, Руслани Лящук, Ольги Теслі. Широко представлені вишивки за сюжетами Шевченкових творів «Мені тринадцятий минало» Катерини Мелих і Сніжани Бай, «Садок вишневий коло хати» Стефанії Іванушко і Тетяни Кульки, «Катерина» Аліни Ареф і Тетяни Федик, «Циганка-ворожка» Іванни Ракус, «Вознесенський собор у Переяславі» Олени Чинадель, «Селянська родина» Марти Галатюк і Соломії Гром’як. Привертають увагу вишиті картини «Готичний шпиль» Наталії Ковалик, Оксани Кропивницької та Христини Домкович, а також «Погляд у майбутнє» Надії Костів і «Майдан назавжди з нами» Мар’яни Казмірук.

Найширше представлена техніка випалювання – 53 роботи, серед яких насамперед виокремлюються копії Шевченкових художніх полотен, написаних ним у Почаєві: «Собор Почаївської лаври» Степана Ткачика, «Почаївська лавра з заходу» Віталія Чернецького і «Почаївська лавра з півдня» Станіслава Швая а також «Катерина» Ігнатія Суходола, «Місячна ніч на Кос-Аралі» Андрія Крошеніщука, «Діоген» Тараса Мартинюка, «В Решетилівці» Михайла Петрика, «Маяк» Івана Пундика, «Вірсавія» Андрія Бойка, «Католицький чернець» Юрія Максимовича та багато інших. Особливо вражають дві масштабні роботи: контурна різьба «Думи мої, думи…» Андрія Петрика та рельєфна різьба «Ой чого ж ти почорніло, зеленеє поле» Ігоря Ошурка.

Виставку оглянули викладачі та студенти академії та педагогічного коледжу, гості навчального закладу. Високе естетичне задоволення відчули всі, а студенти спеціальностей «Образотворче мистецтво» і «Технологічна освіта» ще й збагатилися професійно.

Творчий неспокій завідувача та членів кафедри спонукав їх здійснити художньо-педагогічний десант з профорієнтаційним прицілом на три важливих масових заходи, що проходили в нашому регіоні: День міста Кременця, Мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина» і День Кременецького замку. Методичний концепт участі у згаданих дійствах визначався формулою «Не тільки словом, а й ділом»: наші викладачі та студенти  спілкувалися з учасниками свят усно, вручили їм буклети про наш навчальний заклад і примірники газети «Замок», а також показали майстер-класи, тобто підтвердили практично те, чого можна навчитися і чим оволодіти а академії та коледжі.

Майстер-класи «Лялька-мотанка. Круп’яничка» і «Лялька-мотанка. Дзвіночок» показали кандидат педагогічних наук Марія Олексюк і працівник кафедри Лілія Фурсик. Присутні побачили процес виготовлення ляльок і довідалися, що лялька-круп’яничка – це оберіг домашнього добробуту і злагоди, а лялька-дзвіночок – оберіг гарного настрою, радості в домі та добрих вістей для його мешканців. Наші працівники інформували учасників свята про народні ремесла та різноманітні вироби.

Викладач педагогічного коледжу Сергій Томашівський провів майстер-клас ліплення із глини,  старший викладач Юрій Цимбалюк – із художньої ковки металу, а кандидат педагогічних наук Віталій Цісарук – з художньої обробки деревини. Учасники свят побачили, як з-під умілих і майстерних рук з’являються глиняні глечики і тарілки, металеві підсвічники і підкови на щастя, декоративні фігури, рамки з художньою різьбою, шкатулки, і навіть самі брали участь у їх виготовленні. Зі своїми наставниками працювали студентки Тетяна Кара і Тетяна Глущак, а їх колеги Тетяна Фількевич, Ірина Свирид, Юлія Шкред, Катерина Галайчук, Іван Чорнобай і Олександр Пилипчук надали свої роботи для творчої виставки.

А це означає, що майбутні педагоги зі студентської лави переконуються: навчальна і виховна робота тісно пов’язані з художньою творчістю, бо добре і правдиве завжди буде красивим і корисним.

 
Анонси
Галерея
39
3939
На даний момент 810 гостей на сайті