Пошук

ПРАВДА про ПОСТПРАВДУ

Дев’ятнадцята міжнародна конференція Міжнародного інтеграційного проекту для студентів, магістрантів і аспірантів «Школа відкритого розуму» працювала над проблемою «Постправда в інформаційному суспільстві». Цього разу учасників Проекту приймав Тернопільський НПУ ім. Володимира Гнатюка як один із співорганізаторів і учасників ШВР, серед яких – українські вищі заклади освіти (Кам’янець-Подільський НУ ім. Івана Огієнка, Київський НУ ім. Тараса Шевченка, НУ «Острозька академія», Кременецька гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка), польські науково-освітні інституції (Уніврситет Яна Кохановського в Кельце, Сілезький університет в Катовіце, Центр східної культури в Кельце) та тернопільське видавництво «Крок». Засідання Школи проходило під егідою Управління стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради. До складу оргкомітету проекту, очолюваного співголовами – професором Олегом Лєщаком від Університету Яна Кохановського і професором Оксаною Лабащук від ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, увійшла кандидат філологічних наук, доцент Олена Пасічник, як наш постійний представник у ШВР.

Міжнародний молодіжний науковий форум розпочався методологічними майстер-класами, запропонованими організаторами Проекту: «Правда і постправда: інформаційний і комунікативний вимір оцінки інформації» (Олег Лещак, Кельце), «Інтернет-фольклор і постправда: ще раз про страшилки, ініціацію та гру «Синій кит»» (Оксана Лабащук, Тернопіль), «Постправда в галузі освіти. Польський приклад» (Ришард Стефанський, Кельце), «Феноменологічне трактування факту та наслідки такої інтерпретації» (Сергій Волковинський, Кам’янець-Подільський), «Музичні хіти ХХ століття у сучасній свідомості» (Олександр Глотов, Тернопіль).

На пленарному засіданні конференції нашу академію представляв Максим Стрелецький з доповіддю «ХХ – ХХІ століття – ера постправди». В науковій студії «Культура і суспільство» виступили 16 молодих доповідачів з вищих закладів освіти Тернополя, Кам’янець-Подільського, Києва, Кельце та з нашої академії: Аліна Сиротюк презентувала тему-застереження «Обережно: зона постправди!»; Олександра Кульчинська досліджувала «Вплив парасоціальних стосунків молоді на формування самоідентичності», а Тетяна Слободенюк – «Жлобство як соціальна проблема під кутом зору українських культурних діячів». У студії «Художня література і фольклор» працювали наші студенти Аліса Демчук («Образ Мазепи у світовій літературі: постправда»), Андрій Колісник («Чорнобильська трагедія: правда та постправда. За творами українських митців слова») та Назар Прокопів (««Месники» Уласа Самчука: правда і постправда»). Наукове керівництво нашими молодими дослідниками здійснювала доцент Олена Пасічник.

Побачив світ 9-й випуск наукового збірника «Школи відкритого розуму» під назвою «У світі емоцій і відчуттів». У виданні поміщено 27 наукових статей молодих авторів з України, Польщі, Чехії та Росії. Основна тематика інтердисциплінарного дослідження – проблеми людського пізнання та роль у ньому недискурсивних форм досвіду. У розділі «Літературознавство і лінгвоаналіз художнього тексту» опубліковані результати аналітичних досліджень наших студентів Олександри Кульчинської («13 причин «чому»: актуальність теми і проблематики однойменної книги Джея Ешера»), Дениса Мельничука («Емоційність і психологізм у трагедії Гете «Фауст»»), Аліни Сиротюк («А чи винні зірки? За романом Джона Гріна «Винні зірки»»), Максима Стрелецького («Автобіографізм творчості американського письменника-романтика Едгара Аллана По») і викладача педагогічного коледжу Вікторії Якимович («Твір «Нація» Марії Матіос»: особливості імагологічного дискурсу). Їх науковий керівник – Олена Пасічник.

Міжнародний  інтеграційний проект для студентів, магістрантів та аспірантів відкритий для молодих і цілеспрямованих інтелектуалів, а це означає, що будуть нові цікаві зустрічі та нові оригінальні публікації.

 
Анонси
Галерея
52
5252
На даний момент 675 гостей на сайті