Пошук

ПРО ГОЛОКОСТ: ВІД КРЕМЕНЧУКА ДО КРЕМЕНЦЯ

В академії експонувалась мобільна виставка-меморіал пам’яті жертв Голокосту в Україні під назвою «Майстерні пам’яті» – спільний німецько-український проект, що об’єднує освітні та меморіальні ініціативи зі збереження пам’яті про Голокост в Україні.

У виставці зібрано локальні історії з семи українських міст, що відображають життя місцевих єврейських громад від часу їх виникнення до подій Другої світової війни. Історія кожного міста є унікальною, проте об’єднана спільним горем винищення єврейського населення. На прикладах історій представлених міст вивчається історія Голокосту на теренах сучасної України.

Локальні історії також доповнено спогадами очевидців та біографіями учасників подій Голокосту в Україні. Персональні історії допомагають відвідувачам краще зрозуміти долю представників єврейського населення у режимі окупації; вибудувати зв’язок між глобальними подіями та їх впливом на долю звичайних людей.

Ініціатор проекту – єврейська громада м. Дюсельдорф. Координатор проекту з німецької сторони – Маттіас Ріхтер, з української – Анна Бережна. Маршрут виставки проліг від Кременчука – через Черкаси і Київ – до нашого Кременця, а далі – через Чернівці, Львів та Ужгород – до Дюссельдорфа.

Проект реалізується у співпраці Музею історії та культури євреїв Буковини (м.Чернівці), Центру дослідження історії та культури східноєвропейського єврейства й Українського центру вивчення історії Голокосту (м.Київ), Музею «Територія терору» (м.Львів) та ГО «Культурний діалог» (м.Кременчук) за сприяння Міністерства закордонних справ ФРН і Посольства ФРН в Україні у межах Програми розширення співпраці з громадянським суспільством у країнах східного партнерства. Проект знаходиться під патронатом Центральної ради євреїв Німеччини.

На відкритті виставки-меморіалу в нашій академії виступили ректор академії, професор Афанасій Ломакович, кандидат історичних наук, доцент кафедри української філології та суспільних дисциплін Володимир Собчук, кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземних мов і методики їх викладання Орися Марунько та координатор проекту з української сторони Анна Бережна.

Організатори виставки вручили представникам академії практичні матеріали для роботи з молоддю з вивчення історії Голокосту: дидактичну книгу про Голокост, створену на основі спогадів та архівних матеріалів; «Методичний чемодан» для роботи зі студентами; набір навчальних карток з історії Голокосту в Україні та Європі; мобільний додаток для створення маршрутів пам’яті; книги, присвячені темі Голокосту в Україні. Серед цих книг – «Мовчання говорить» Йоганнеси Шваліної, «Шоа в Україні» за редакцією Рея Брандона та Венді Лауера, «Януш Корчак: сторінками біографії» Йоанни Ольчак-Ронікер, «Друга Світова війна ідолі мирного населення у Східній Європі» за редакцією Леоніда Фінберга та інші.

У нас розроблено маршрут екскурсії пам’ятними місцями Кременця з використанням мобільного додатку проекту «Вчимося пам’ятати».

Екскурсія включає п’ять адрес, пов’язаних з історією єврейської громади нашого міста: колишня синагога, єврейський цвинтар, гетто, колишня тюрма НКВС та меморіал жертвам Голокосту.

У проекті «Вчимося пам’ятати» – перегляд і обговорення документального фільму  «Я тут був» про життя та долю Герберта Рубінштайна – вихідця із Чернівців, що дитиною покинув рідне місто, рятуючись від смерті. Восени 2017 року, будучи активним учасником життя єврейської громади м. Дюссельдорф, Герберт вперше з часів війни відвідав Чернівці, щоб віднайти спогади з дитинства. У формі бесіди зі школярами Герберт розповідає історію своєї родини, та ділиться думками стосовно сьогодення.

Після фільму глядачі запрошуються до обговорення теми стратегій виживання під час Голокосту, еміграції єврейського населення до та після війни, теми проявів людяності, толерантності та протидії антисемітизму, сімейні та загальнолюдські цінності.

У рамках цього проекту здійснюється перегляд документального фільму «Назви своє ім’я», який обговорюють з використанням навчально-методичного посібника «Назустріч пам’яті»

«Назви своє ім’я» – повнометражна документальна стрічка про Голокост в Україні, знята у 2006 році з використанням свідчень 12 людей, які пережили Голокост, та 2 рятівників. Є спільним проектом Інституту візуальної історії та освіти Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії та Фонду Віктора Пінчука в Україні.

Навчально-методичний посібник «Назустріч пам’яті» є дидактичним доповненням до фільму та допомагає педагогу опрацювати з молоддю історико-пізнавальні та морально-виховні теми:  «Історія, яка говорить зі мною», «Хіба євреї чужинці?», «Як подолати етнокультурний стереотип?», «У чому згубність пропаганди?», «Банальність зла: чому Голокост став можливим?», «Ті, хто були поруч: яким був вибір?», «Як особистість може протистояти геноциду?», «Євреї, роми… Хто наступний?», «Тоталітаризм: як зберегти у собі людину».

Мобільну виставку-меморіал переглянули студенти академії та коледжу, працівники і гості навчального закладу. Основний підсумок: її матеріали справили глибоке враження, увійшли в розум і серце кожного відвідувача.

 
Анонси
Галерея
28
2828
На даний момент 799 гостей на сайті