Пошук

ПОПОВНЕННЯ КНИГОЗБІРНІ АКАДЕМІЇ

Це далеко не перше поповнення нашого бібліотечного фонду зусиллями української діаспори. Відомий громадський діяч Кременеччини, активний учасник культурно-освітніх акцій у нашому навчальному закладі, місті та районі Василь Олійник за дорученням керівництва Українського національного об’єднання «Торонто – Захід» вручив нашим представникам бібліотечку суспільно-політичної, історичної та мемуарної літератури, опублікованої в різні роки видавництвами української діаспори в країнах Європи, Америки й Австралії.

Серед подарованих книг увагу привертають об’ємні видання культурно-освітнього змісту «Хрестоматія з української літератури ХХ ст.» та «Наш театр. Книга діячів українського театрального мистецтва 1915 – 1975 років». У «Хрестоматії…», виданій 1978 року в Нью-Йорку, – імена майже 80 українських майстрів пера. Характерна ознака тому: біля знайомих імен – їхні маловідомі твори. Маємо змогу прочитати «недоступних», тобто цензурованих, в радянські часи Павла Тичину, Максима Рильського, Володимира Сосюру, Миколу Бажана, Остапа Вишню, Олеся Гончара, Юрія Яновського, Олександра Довженка, а також авторів «Розстріляного відродження» та діаспори Олександра Олеся, Олега Ольжича, Миколи Зерова, Миколи Хвильового, Михайла Вороного, Євгена Маланюка, Олени Теліги, Богдана Лепкого та інших. «Наш театр…» опублікований Об’єднанням митців української сцени в Нью-Йорку – Парижі – Сіднеї – Торонто в 1975 році. Книга містить статтю «Тернопільські театральні вечори» про театр, заснований у Тернополі Лесем Курбасом.

Два видання присвячені діячам українських визвольних змагань з акцентом на їх трагічну долю: «Андрій Мельник: у першу річницю смерті. 1964 – 1965» (Торонто, 1966 р.) і «Вождеві у перші роковини. Євген Коновалець. 1938 – 1939» (м.Саскатун, Канада, 1939 р.). Декілька книг розкривають героїчні сторінки української історії. Серед них – видання «На зов Києва. Український націоналізм у ІІ Світовій війні» (Збірник статей, спогадів і документів. Автори – Олег Кандиба, Олег Жданович, Олена Теліга, Тарас Бульба-Боровець та інші), підготовлене Науково-дослідним інститутом ім. Олега Ольжича, упорядковане Колегією дослідів українського національного руху й опубліковане видавництвом «Новий шлях» у 1985 році в Торонто – Нью-Йорку. У цьому ж ряду – книга Івана Мазепи «Підстави нашого відродження», випущена в Німеччині українським видавництвом «Прометей» в 1946 році. Тут досліджується боротьба за українську державність з княжих часів до періоду УНР. Історію визвольної боротьби карпатських українців розкриває дослідження Петра Стерча «Карпатсько-Українська держава» (Торонто, 1975 р.). Німецький автор Вольф Дітріх Гайке пропонує працю «Українська дивізія «Галичина». Історія формування і бойових дій у 1943 – 1945 роках», видану історично-філософською секцією НТШ в 1970 році у Торонто – Мюнхені – Парижі. Доповнюють історичну тематику книги Ярослава Гайваса «Воля ціни не має» (Торонто, 1971 р.), Федора Пігідо-Правобережного ««Велика Вітчизняна війна»» (Вінніпег, 1954 р.) і Никифора Гірняка «Організація і духовний ріст українських січових стрільців» (Філадельфія, США, 1955р.), а також художньо ілюстрована розвідка Ярослава Семотюка «Українські військові відзнаки» (Торонто, 1991 р.). Окремо слід сказати про твір Симона Петлюри «Московська воша. Оповідання дядька Семена про те, як московські воші їдять Україну та що з ними треба робити». Книга підготовлена до публікації Бібліотекою ім. Симона Петлюри і Національним видавництвом в Європі (Париж, 1966 р.).

У подарованій діаспорою бібліотеці – три роботи Зиновія Книша: «Власним руслом. УВО від осені 1922 – до літа 1924 року» («Срібна хвиля», Торонто), «На життя і смерть… Сторінки з історії Української Військової Організації», де згадується більше 400 імен учасників подій, пов’язаних з УВО (Торонто, 1980 р.), а також збірник «З таємних документів польської окупації Західної України» (Торонто, 1983 р.), в якому містяться 44 документи, що засвідчують об’єктивні факти діяльності польської окупаційної влади на Тернопільщині та спротиву зі сторони українських національних сил. Тернопільську тематику знаходимо й у книзі Костя Гірняка та Остапа Чуйка «Фронт Української революції. Причинок до історії збройної боротьби на Волині», яку видало Товариство «Волинь» у Торонто. Географія описаних тут подій в основному поширюється на Кременеччину та Лановеччину. Серед видань регіонального змісту – дослідження Олександра Цинкаловського «Старовинні пам’ятки Волині», яке побачило світ в Інституті Дослідів Волині (Торонто, 1975 р.).

Особливий інтерес викликають спогади Василя Мартинця «Шляхом таборів» («Новий шлях», Вінніпег) і дослідження Романа Бжеського «Політичні ідеї творів Миколи Куліша», видане 1955 року «Критичною бібліотекою» м. Торонто. Професійну увагу дослідників-гуманітаріїв, насамперед істориків і філологів, привертає книга «Широке поле України. Документи самвидаву з України» (видавництво «Смолоскип» ім. Василя Симоненка, Париж – Балтимор, 1972), яка містить «самвидавні» твори Євгена Сверстюка, В’ячеслава Чорновола, Івана Дзюби, Ліни Костенко, Володимира Мороза, Миколи Холодного та інших.

Вручення книг відбулося у присутності студентів гуманітарного факультету з участю завідувача книгозбірні Юлії Стрельчук, науково-педагогічних працівників академії, доктора історичних наук, професора кафедри української філології та суспільних дисциплін Ірини Скакальської, та кандидата історичних наук, доцента Олександра Солов’я, котрі розкрили присутнім значення отриманої літератури для навчального процесу та висловили українській діаспорі Канади вдячність за такий безцінний дар.


 
Анонси
Галерея
galery 7
galery 7galery 7
На даний момент 583 гостей на сайті