Пошук
Головне меню

В ОБ’ЄКТИВІ ДОСЛІДЖЕННЯ – КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА

Нинішній рік – рік культурної спадщини Європи. Серед здійснених у його рамках заходів – наукова конференція «Наша спадщина: де минуле зустрічається з майбутнім», що проходила у Рівненському обласному краєзнавчому музеї з участю 85 науковців, краєзнавців і культурно-освітніх діячів з усіх регіонів України. Форум організували Рівненська обласна організація Національної спілки краєзнавців, наукові співробітники музею-господаря, управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації.

До програми конференції увійшли 70 наукових доповідей із комплексу питань, що стосуються проблем і перспектив збереження та розвитку культурної спадщини України в цілому та регіонів, пам’яткознавчої діяльності, управління музейними структурами, інноваційних технологій в музейній, архівній та бібліотечній роботі, зокрема застосування інтерактивних методів у науково-освітній діяльності музею.

У виступах науковців йшлося про збереження, дослідження, використання та популяризацію історико-культурних пам’яток міст Броди, Кременець, Збараж, Осторг, Переяслав, сіл Пляшева та Пересопниця, а також Києва, Львова, Рівного, Луцька та інших адміністративних і культурно-мистецьких центрів України.

Учасників наукового форуму турбували стан, напрямки й ефективність археологічних досліджень в Україні, матеріально-технічне забезпечення музеїв, архівів і бібліотек, розвиток музеєзнавства та музейної справи, поповнення, збереження та духовно-культурне використання музейних, архівних і бібліотечних матеріалів, розгортання етнографічних і мистецтвознавчих досліджень на базі інформаційних фондів і колекцій музеїв. Особлива увага була приділена теоретичному краєзнавству та методиці здійснення конкретної краєзнавчої роботи.

Кременецька тематика звучала у виступах про збереження архітектурних пам’яток історичного минулого, про краєзнавчі дослідження наукових працівників музеїв і науковців вищих закладів освіти, про періодичні видання минулого, зокрема про «Волинські епархіальні відомості».

Доктор історичних наук, професор кафедри української філології та суспільних дисциплін Ірина Скакальська розкрила важливу й актуальну для нашого часу тему «Збереження історичної пам’яті у музейному просторі». Для цього наш науковець використала матеріали історії Кременеччини 1921 – 1939 років. Ще одна кременчанка, магістр культурології, науковий працівник Кременецько-Почаївського ДІАЗу Ольга Деревінська звернулася до матеріальної сторони теми обговорення – «Проблеми збереження та використання пам’яток міста Кременця».

У рамках наукової конференції відбувся круглий стіл «Інноваційні технології в музейній, архівній та бібліотечній справі». Тут, зокрема, було зроблено акцент на особливостях функціонування та перспективах розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». Корисним і цікавим елементом конференції стало ознайомлення її учасників з об’єктами історико-культурної спадщини Корецького і Березнівського районів Рівненщини.

 
Анонси
Галерея
45
4545
На даний момент 477 гостей на сайті