Пошук

СПРАВА ГЕРОЯ ЖИВЕ!

Відзнаку імені Олександра Капіноса засновано громадською організацією «Родина Героїв Небесної Сотні» в межах проекту «Відзнаки Героїв» завдяки підтримці платформи «Велика ідея. Big Idea» та Міжнародного фонду «Відродження» й партнерів з Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні: Музею Революції Гідності, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», мистецького об’єднання «Глечик».

До участі в конкурсі запрошувалися громадські активісти, вчителі, студенти із сіл, селищ та містечок України з населенням до 15 тисяч осіб. Відзнака покликана підтримувати громадських активістів із сіл та містечок України, які тримають сьогодні «культурний фронт», пробуджують національну свідомість, здійснюють систематичні зміни у своїй громаді, реалізовуючи освітні, культурні, соціальні, екологічні ініціативи. З 1 до 30 вересня 2018 року було оголошено конкурс на найкращий освітньо-культурний проект, метою якого є зацікавлення дітей і молоді дослідженням, вивченням та збереженням культурної спадщини українського народу (живих традицій, звичаїв, обрядів, народних танців, традиційного народного співу, гри на традиційних народних інструментах, фольклору, народних ремесел) і долучення до них, а також підвищення обізнаності й залучення місцевих громад у цій сфері. Умовою здобуття відзнаки є здійснення власних активних дій і сприяння формуванню спільнот, здатних діяти заради поставленої мети в зазначених напрямах у селах і містечках, де живуть або звідки походять учасники конкурсу на здобуття Відзнаки.

На конкурс проектів надійшло 23 заявки з 15 областей України. Членами журі виступили провідні етнографи, фольклористи, музеєзнавці, культурні діячі України, члени родини Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса та громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні», серед яких Валерій Гладунець, Петро Гончар, Олена Капінос, Сусанна Карпенко, Ігор Пошивайло, Тетяна Пошивайло, Наталія Хоменко й Олена Котляр.

11 жовтня у залі Гуґо Коллонтая Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка пройшло урочисте оголошення результатів конкурсу та нагородження переможця, яким став студент Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського, молодий громадський активіст Едуард Крутько із села Козубівка Хорольського району Полтавської області.

Упродовж двох місяців Едуард працюватиме над втіленням свого освітнього проекту «Ой зійдімося, роде», що включає комплекс заходів, спрямованих на популяризацію та збереження культурної спадщини українського народу, залучення молоді до дослідження власної ідентичності й етнографії рідного краю. Задум передбачає проведення експедицій у Хорольському районі, під час яких буде зібрано етнографічні матеріали; проведення для школярів лекцій з етнографії, майстер-класу із графічного відображення свого родоводу, занять із вишивання на уроках трудового навчання для відтворення орнаментів традиційного одягу та культурно-мистецького заходу в рідному селі «Ой зійдімося, роде» у форматі «Ніч у музеї».

Переможець отримав сертифікат на суму 15000 гривень для реалізації задуму. Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» надаватиме йому консультаційну підтримку щодо організації заходів.

Едуард Крутько розпочав активну громадську роботу зі збору експонатів та етнографічних матеріалів рідного села у 2016 році. Так зародилося етнографічне зібрання «Древо». Пізніше в хаті покійних дідуся та бабусі Едуард заснував музей «Древо», який став центром культурних і мистецьких заходів. До села почали приїздити туристи та вихідці з Козубівки, які десятки років не бували в рідних місцях. Згодом молодий ентузіаст започаткував етнофестиваль «Під дідовими липами».

Як повідомила вчений секретар Національного музею Революції Гідності Леся Онишко, заслужена нагорода стане помірним вкладом у реалізацію проекту переможця, який апріорі став продовжувачем справи Героя Небесної сотні Сашка Капіноса. Знаменно, що даний конкурс ініціювала громадська організація й підтримав Національний музей Революції Гідності разом з іншими партнерами. У новозбудованому Музеї Революції Гідності інформація про Сашка Капіноса та його ініціативи посяде гідне місце серед пантеону борців і героїв України. Зараз ведуться активні роботи з організації будівництва Меморіалу Героям Небесної Сотні. Ці проекти – справа найближчого майбутнього, а справа Олександра Капіноса вже живе. Сьогоднішне відзначення першого переможця є яскравим підтвердженням цього.

У межах заходу за підтримки депутата Верховної Ради України Михайла Головка, Тернопільської обласної та Кременецької районної державних адміністрацій відбувся концерт-ушанування з участю  Яреми Шевчука (колісна ліра та старосвітська бандура; м. Ковель), Святослава і Тараса Силенків (старосвітська бандура; м.Київ), Андрія Ляшука (колісна ліра, м. Рівне), Віктора Пашника (бандура, гітара, м. Львів),  Христини Панасюк (гітара, м. Київ) і київських гуртів «Телері» та «Варйон». Своєрідною родзинкою програми став майстер-клас із традиційних українських танців для учасників та глядачів, організований ведучим концерту-вшанування Валерієм Гладунцем.

Із заключним словом до гостей і присутніх звернулася кременецька художниця з жіночого мистецького гурту «Палітра», науковець кафедри мистецьких дисциплін і методики їх викладання Юлія Янчук. Вона подякувала усім за те, що духовні задуми та плани життя нашого земляка-Героя Олександра Капіноса  стають реальністю, а його благородна і гідна справа продовжується і дає свої перші плоди.


 
Анонси
Галерея
Етнографічна світлиця
Етнографічна світлицяЕтнографічна світлиця
На даний момент 448 гостей на сайті