Пошук

СНТ: НАУКОВІ «ПОСИДЕНЬКИ» й АКАДЕМІЧНІ «ПОХОДЕНЬКИ»

Запорука молодіжного успіху – в поєднанні сучасних інновацій із традиційним досвідом старшого покоління. Доказом того, що Рада Студентського наукового товариства нашого навчального закладу враховує у своїй роботі цей підтверджений життєвою практикою принцип, служать заходи, організовані юними науковцями академії та коледжу за останній період. Спектр діяльності Ради СНТ багатий за змістом і різноманітний за формами: від підготовки і проведення круглих столів, конкурсів, виставок – до організації такого масштабного заходу, як традиційна щорічна Студентська науково-практична конференція «Актуальні проблеми сьогодення очима молоді», на якій студенти-науковці академії та коледжу демонструють свої перші здобутки у науково-дослідній роботі і яка фактично стає творчим звітом Ради про діяльність упродовж навчального року.

Одним із найважливіших напрямків роботи СНТ є організація участі студентів у наукових конференціях, конкурсах студентських наукових робіт, симпозіумах, дискусіях, інших формах діяльності молодих науковців. У цьому аспекті є необхідною умовою постійна співпраця зі студентськими науковими товариствами й органами студентського самоврядування інших вищих закладів освіти регіону та України, зі студентським ректоратом академії, з молодіжними громадськими організаціями, насамперед з ГО «Молодь Кременеччини», а також робота в академгрупах у форматі презентаційних і профорієнтаційних заходів та проведення тижнів факультетів.

Такий широкий простір студентської наукової активності вимагає відповідного організаційно-методичного та інформаційного забезпечення. Щодо першого: організаційно-методичну допомогу Рада СНТ постійно отримує від проректора з наукової роботи, професора Валентини Бенери, голови Ради молодих науковців, кандидата філологічних наук Романа Дубровського, завідувачів кафедр і голови ГО «Молодь Кременеччини» Сергія Колісецького. Щодо другого, то інформаційна сторона діяльності СНТ проектується через офіційну сторінку Товариства та офіційний сайт академії в мережі Інтернет, через постійні публікації в газеті «Замок». За вищезгаданий блок питань відповідають голова СНТ Анастасія Пачковська, заступник голови Ангеліна Вершлер, члени Ради Владислав Додь, Мирослава Токарська, Ольга Дутчак, Юлія Гринюк.

В арсеналі Ради СНТ – повний набір інноваційних формул: лекції на свіжому повітрі, тренінги, студентські онлайн-читання, брейн-ринги, майстер-класи, інтелектуальні ігри, віртуальні фотовиставки та мистецькі вернісажі. Організацією останніх займається Ангеліна Вершлер, як майбутній вчитель образотворчого мистецтва. Інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?» готують завтрашні педагоги – філолог Анастасія Лепуга, «трудовик-технолог» Вадим Мельничук, «музикознавець» Юлія Гринюк і секретар Ради СНТ Лілія Молявчик. Підготовкою та публікацією статей про історію нашого навчального закладу піклуються Ольга Дутчак («Початкова освіта») та Ірина Жолоб («Українська мова і література»). У цьому ж напрямі працюють Анастасія Пачковська («Інформатика») і Владислав Додь («Історія»): вони організовують юних науковців до участі в ювілейних заходах з нагоди 200-ліття заснування Волинського ліцею в Кременці. Студентів академії та коледжу чекає участь у брейн-рингу «Лірики-VS-Фізики» (Ірина Жолоб, Анастасія Пачковська), огляд віртуальної фотовиставки «Ми пишаємося своєю історією» (Анастасія Вершлер, Лілія Молявчик), тренінг «Як грамотно формулювати свою думку і як успішно виступати перед аудиторією» (Рада СНТ).

Інноваційно-традиційний контекст мали організовані Радою СНТ «наукові посиденьки» на тему «Роль науки у житті молоді». Їх учасники обговорювали питання ролі науки в сучасному нашому житті та проблеми (стан, рівень, наслідки, перспективи) її розвитку. В цьому аспекті вирішували дилеми: наука – це захист чи знищення? суспільство з наукою чи без неї? за ким пріоритет: за Інтернетом чи книгою? важливі і маловажливі галузі науки тощо. На «посиденьках» були створені умови для «мозкового штурму» в різноманітних напрямках і з несподіваним змістом: розум – дар природи чи результат виховання? чи візьмуть роботи владу над людьми? чи буває шахрай чесним, а дурень розумним? чи може миша змінити стан Всесвіту? У студентських «посиденьках» брали участь проректор з наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор Валентина Бенера, голова Ради молодих науковців, кандидат філологічних наук Роман Дубровський і голова ГО «Молодь Кременеччини» Сергій Колісецький.

Якщо наукові «посиденьки» мали виключно теоретичний характер, то академічні «походеньки» набрали динамічно практичної форми і стали важливим елементом популяризації історії краю та розвитку освіти в регіоні у переддень 200-літнього ювілею одного з історичних попередників нашого навчального закладу – Волинського ліцею. Роль генератора науково-історичної інформації та модератора «походеньок» виконав кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей. Під його керівництвом юні науковці здійснили реальний піший похід вулицями Кременця та його околиць і віртуальну мандрівку – історичними епохами, віхами для яких служили пам’ятні місця нашого міста і Кременецьких гір: міські історико-архітектурні пам’ятки, Козацький цвинтар, Кременецькі каменоломні (катакомби), Дівочі Скелі, Замкова гора. Завершились академічні «походеньки» спостереженням фантастичного, вражаючого заходу сонця, виконанням українських народних пісень навколо справжнього вечірнього лісового багаття та споживанням запашного чаю, який буває таким смачним лише в поході. А чай і печиво до нього були презентовані учасникам походу студентським профкомом (голова Андрій Заблоцький), чим було підтверджено практичну сторону співпраці СНТ з цією громадською організацією.

 
Анонси
Галерея
Олімпійське свято
Олімпійське святоОлімпійське свято
На даний момент 511 гостей на сайті