Пошук

ХХХІІІ ЗЛІТ ЄРШ

У польському місті Ярослав відбувся ХХХІІІ зліт Європейської родини шкіл імені Юліуша Словацького, на який прибули 18 делегацій з Польщі, України та Чехії. Традиційно, наша делегація в таких зльотах бере участь як представник міста Кременця, з яким пов’язане дитинство великого польського поета, та освітньої установи, в історичному минулому котрої закарбоване ім’я його батька Евзебіуша. Делегацію академії очолював ректор, професор Афанасій Ломакович, який виступив з вітальним словом на урочистому відкритті Зльоту.

Звертаючись до учасників святкового дійства, ректор академії наголосив на важливості творчих зустрічей учнів і студентів освітніх закладів, об’єднаних іменем Юліуша Словацького. Беззаперечним є той факт, що міжнародна співпраця тих, хто навчає, і тих, хто навчається, сприяє розвитку культурно-освітніх інституцій різних рівнів і форм, удосконаленню наукової, навчальної та виховної роботи у вищій і середній школі кожної країни. Це підтверджується динамікою зростання нашої академії, в якій на даний час йде підготовка бакалаврів і магістрів із 19 спеціальностей, діє аспірантура. Академія –повноправний учасник українсько-польського “Діалогу двох культур” та Міжнародного літературно-мистецького форуму “Діалог двох культур молодих”, який став додатковим імпульсом у зміцненні співпраці студентської та учнівської молоді України і Польщі.

Ректор підкреслив, що молодіжний проект, започаткований з ініціативи одного з очільників Європейської родини шкіл імені Юліуша Словацького Анджея Круля, створює умови для розробки та реалізації культурно-мистецьких молодіжних програм співпраці учнів середньої та студентів вищої школи наших країн. У рамках таких програм здійснюються конкретні заходи. Зокрема,  ліцеїсти польського міста Хожува, під керівництвом Анджея Круля опікуються розарієм на території нашої академії, конкретно на місці, де в ХІХ ст. знаходилася родинна садиба Словацьких, в якій народився Юліуш. Тут тепер встановлена пам’ятна таблиця з написом “Розарій Юліуша”.

Освітні традиції Кременеччини, підкреслив ректор, сягають глибокої давнини. Яскравим свідченням цього є віднайдення “Кременецької граматики”, виданої у Кременці 1638 року, і перевиданої нами до її 380-річного ювілею. Перевиданий примірник цієї пам’ятки української культури та освіти XVII століття презентовано Хожувському ліцею.

У виступі ректора учасникам Зльоту було повідомлено, що у продовження літопису освітніх, наукових і культурних сторінок свого становлення колектив академії у 2019 році відзначатиме 200-річчя реорганізації Волинської гімназії у Волинський ліцей, чим фактично розпочалася історія вищої школи у Кременці. Саме тому “Діалог двох культур”, “Діалог двох культур молодих” і ХХХIV зліт Європейської родини шкіл імені Юліуша Словацького будуть наступного року проходити в нашому місті під знаком 200-річного ювілею Волинського ліцею.

Цікавою складовою програми Зльоту були творчі конкурси, пов’язані з життєтворчістю польського поета-класика: Конкурс знавців творчості Юліуша Словацького, конкурс читців поезії польською мовою “У колі поезії Словацького” та музичний конкурс “Спів поезії” з виконання пісень на слова Юліуша Словацького. Переможцем конкурсу декламаторів став наш студент, четвертокурсник спеціальності “Музичне мистецтво” педагогічного коледжу Ярослав Домбровський, який прочитав польською мовою вірш Словацького “Гімн про захід сонця на морі”. Переможець скромно зізнався: “Для нас стало великою, але приємною несподіванкою, що серед 18 делегацій, що брали участь у Конкурсі, ми здобули Диплом І ступеня, випередивши навіть польських декламаторів. Тому, на мою думку, не має значення, ким ти є і якого ти походження, а відіграє роль тільки прагнення до перемоги, наполеглива праця, які дають омріяний високий результат”. Але головним результатом участі нашої делегації у ХХХІІІ зльоті Європейської родини шкіл імені Юліуша Словацького, на переконання Ярослава, була “маса позитивних емоцій, нових і цікавих знайомств і бажання брати участь у наступних зустрічах зі своїми польськими ровесниками”.
 
Анонси
Галерея
23
2323
На даний момент 540 гостей на сайті