Пошук

ДО 100-РІЧЧЯ КРЕМЕНЕЦЬКОЇ ПРОСВІТИ

Важко назвати ще одну таку громадську організацію, яка б охоплювала  таку велику масу громадян, мала б такий потужний і самовідданий актив і так наполегливо та послідовно упродовж століття вела культурно-просвітницьку роботу і здійснювала патріотичний духовний вплив на мільйони людей, як Всеукраїнське Товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка. З нагоди сторіччя з часу заснування відділення “Просвіти” на Кременеччині в читальному залі академії відбулася науково-практична конференція “Кременецька “Просвіта” в національно-культурному житті українського народу”.

Учасників конференції вітали голова Кременецького РО ВУТ “Просвіта” Лілія Следзінська, народний депутат України Тарас Юрик, проректор академії з наукової роботи, професор Валентина Бенера, голова Кременецької РДА Володимир Козубський, Кременецький міський голова Олексій Ковальчук, голова Тернопільського ОО ВУТ “Просвіта” Святослав Абрам’юк, представник Львівської “Прсвіти” Ігор Антонюк, директор Кременецького медичного училища ім.Арсена Річинського Петро Мазур, а також директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук і просвітянка з Ланівеччини Любов Цалик.

Модератором ювілейного наукового зібрання виступила Лілія Следзінська, яка першою до трибуни запросила доктора історичних наук, професора кафедри української філології та суспільних дисциплін нашої академії Ірину Скакальську з доповіддю “Історія Кременецької “Просвіти” в іменах (20-30-і рр. ХХ ст.)”. Виклад історії Кременецької “Просвіти” продовжив кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей у науковому дослідженні “Читальні “Просвіти” Кременеччини у міжвоєнний період”. Кандидат медичних наук, директор Кременецького медичного училища ім.Арсена Річинського Петро Мазур виголосив “Слово про одного із найвидатніших просвітян Волині Арсена Річинського”.

Надали трибуну і юним науковцям: майбутні вчителі історії, другокурсниці академії Богдана Молінська й Анна Ткачук оприлюднили свої наукові розвідки “Громадсько-політична діяльність Семена Жука” і “Діяльність просвітян в історичній літературі” відповідно.

“Просвіта”­ ­­– великодній дзвін українства. Слово про філію “Просвіти” в с.Великі Бережці Кременецького повіту (20-30-і рр. ХХст.)” – такою була тематика виступу вчительки української мови та літератури Великобережецької ЗОШ Галини Сікліцької. Керівник відділу освіти Почаївської міської ради Олександр Петровський розповів про “Діяльність Почаївської “Просвіти” (20-30-і рр.. ХХ ст.) ”. Голова Тернопільського ОО ВУТ “Просвіта” Святослав Абрам’юк зробив тематичний огляд просвітянської літератури, інформував про мистецьку та культурно-освітню діяльність структур Тернопільської “Просвіти”.

Фактологічно конкретними та змістовно насиченими були розповіді місцевих просвітян про осередки “Просвіти” в наших населених пунктах, як у минулому, так і в сьогоденні: Валентини Процик – у Білокриниці, Оксани Бегар – у Куликові, Наталі Омелянської-Микуляк – у Кімнаті, Наталі Гамери – на сусідній Ланівеччині.

Заступник директора, вчителька української мови та літератури Кременецького ліцею ім.Уласа Самчука Віра Трачук розкрила діяльність Уласа Самчука у Кременецькій “Просвіті”, а просвітянин Мирослав Ярий – роль “Просвіти” в економічному розвитку Західної Волині у міжвоєнний період. Один із ініціаторів та організаторів відновлення “Просвіти” в нашому краї у пострадянський період Богдан Кульчинський висвітлив процес відродження “Просвіти” на Кременеччині у 90-х рр. ХХ ст., а нинішній голова Кременецького РО ВУТ “Просвіта” Лілія Следзінська – культурно-освітню та громадську діяльність місцевої “Просвіти” в 2005-2018 роках.

Сучасне Кременецької “Просвіти” знайшло своє відображення у виступах викладача академії Юлії Янчук (“Участь просвітян Кременеччини у міжнародних наукових конференціях”), просвітянських активістів Тамари Чернової (“Лісова школа на Вірлі. Про спадкоємність поколінь”) і Федора Грушицького (“Участь Кременецької “Просвіти” у будівництві храму Юрія-Переможця на Вірлі”). З особливою увагою та інтересом учасники конференції заслухали розповідь просвітянина, вчителя історії Староолексинецької ЗОШ, священника храму Архістратига Михаїла, протоієрея Василя Хоміцького про його капеланську діяльність в зоні бойових дій на Сході України.

Учасники просвітянської наукової конференції оглянули виставку творчих робіт викладачів і студентів спеціальності “Образотворче мистецтво” наших академії та коледжу “Відлуння Кременця у гомоні віків”. З музичними вітаннями до них звернулися вокальне тріо “Мальви ” з с.Великі Бережці (керівник Світлана Красевич, концертмейстер Ігор Бендасюк), бандуристка з с.Кімнати Алла Люба, голова осередку “Просвіти” с.Дунаїв Наталя Капінос, вокальне тріо “Гаївчанка” з с.Гаї (концертмейстер Григорій Бочелюк), а поетичну паузу їм організував учень професійного ліцею Андрій Павленко.

 
Анонси
Галерея
8
88
На даний момент 532 гостей на сайті