Пошук

З ПОЗИЦІЙ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ

Конкретним підтвердженням ефективного поєднання теорії з практикою, академічної підготовки науково-педагогічних працівників спортивного профілю нашої академії з практичним досвідом спортивно-масової роботи серед населення став Міжрайонний семінар тренерів і суддів з волейболу «Сучасні тенденції розвитку волейболу: техніка, тактика, тренування, суддівство», підготовлений і проведений кафедрою спортивних ігор і туризму (завідувач – доцент Віктор Голуб) та кафедрою теоретико-методичних основ фізичного виховання (завідувач – професор Олена Довгань) у співпраці з відділами у справах сім’ї, молоді та спорту Кременецької райдержадміністрації (начальник відділу – Василь Петрук) та Кременецької міської ради (начальник відділу – Андрій Станіславенко).

Виконання програми семінару розпочав заслужений працівник фізичної культури і спорту України, тренер вищої категорії України, Іспанії, Португалії, тренер міжнародного рівня FIVB, суддя національної категорії України, доцент кафедри теоретико-методичних основ фізичного виховання Володимир Прокопович. Для учасників семінару було важливим почути слово фахівця та спортсмена із солідним «послужним» списком: чемпіон України з волейболу серед ВНЗ, призер Чемпіонатів України, чемпіон Португалії (2003 – 2004), Іспанії (2008 – 2010), кращий тренер Іспанії з волейболу (2010). Очолювані ним дитячі волейбольні команди Португалії та Іспанії здобули 17 призових місць. Він нагороджений Срібною таріллю «За тренерську майстерність» (Бельгія). Його рекомендації, адресовані слухачам семінару, ґрунтувались на власному національному та зарубіжному досвіді, як гравця і тренера. Кваліфікований фахівець поділився досвідом роботи з командами прем’єр-ліг України, Португалії, Іспанії, Швейцарії, розкрив особливості тактики сучасного волейболу, насамперед в організації передігрової підготовки, захисту і першого прийому м’яча, вдосконалення суддівської жестикуляції, відмінності суддівства й обов’язків першого і другого судді та судді на лінії.

Чемпіонка України та володар Кубка України з волейболу, чемпіонка Португалії та Іспанії в період з 2004 по 2010 рік, професійний гравець міжнародного рівня команд прем’єр-ліг України (тернопільська «Галичанка», рівненська «Полісянка», луганські «Іскра» та «Луганчанка»), Португалії та Іспанії, а нині магістрант нашої академії Тетяна Гузенко-Прокопович зупинилась у своєму виступі на проблемах орієнтації та відбору м’яча у волейболі.

Кандидат наук з фізичного виховання та спорту, завідувач кафедри спортивних ігор і туризму, доцент Віктор Голуб висвітлив особливості техніки сучасного волейболу, розкрив специфіку планування роботи з підготовки спортсменів-волейболістів, а також охарактеризував ключові питання організації суддівства волейбольних змагань.

Про поточні завдання та перспективи розвитку волейболу й інших масових видів спорту в районі говорив начальник відділу у справах сім’ї, молоді і спорту Кременецької райдержадміністрації Василь Петрук.

Наймолодшим учасником семінару виявився ще один представник «волейбольної» сім’ї Прокоповичів – їх чотирирічний синочок Михайлик, який під час спілкування з дорослими виявив неабияке захоплення не лише волейболом, а й футболом, однак, на відміну від інших слухачів, офіційного сертифікату поки що не отримав.

По завершенні семінару відбулись Установчі збори Кременецької районної федерації волейболу, де затвердили Статут федерації та створено її керівні органи. Президентом Кременецької районної федерації волейболу обрано кандидата наук з фізичного виховання і спорту, доцента Віктора Голуба. До складу Директорату федерації увійшли заслужений працівник фізичної культури і спорту України, доцент Володимир Прокопович, якому доручено очолювати технічну комісію, займатися підготовкою арбітрів і відповідати за зовнішні контакти федерації; вчитель фізичного виховання Волинського ліцею ім. Нестора Літописця Тетяна Сохацька як відповідальна за заходи з розвитку дитячого волейболу; вчитель Почаївської ЗОШ Олександр Бобрик як керівник спортивно-технічної комісії та вчитель Лідихівської ЗОШ Микола Остапчук – відповідальний за організацію спортивних змагань з волейболу.


За Зборах також затвердили Програму розвитку волейболу у Кременецькому районі та місті Кременці на 2019 – 2024 роки, якою передбачено низку заходів зі створення та вдосконалення умов розвитку волейболу в районному центрі та на місцях, підготовки спортивного резерву, зокрема збірних команд району і міста, кандидатів до обласних і національних збірних на основі збереження, розширення і вдосконалення матеріально-технічної бази та фінансово-економічного забезпечення реалізації даної Програми. Визначено конкретні завдання: створення єдиної системи аматорського, дитячо-юнацького, пляжного та ветеранського волейболу, вдосконалення структури змагань з волейболу, залучення широких верств населення до занять волейболом за місцем їх проживання. Управління реалізацією Програми покладається на «квартет» виконавців: відділи сім’ї, молоді та спорту Кременецької РДА і міської ради, спортивний актив Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка і на Кременецьку районну федерацію волейболу.

 
Анонси
Галерея
30
3030
На даний момент 638 гостей на сайті