Пошук

ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ ВОЛЕЙБОЛ

Люди старшого покоління пам’ятають: у кожному селі, біля клубу, магазину, школи чи в іншому зручному місці були облаштовані волейбольні майданчики, де у вихідні чи святкові дні розгорталися справжні спортивні баталії між місцевими аматорами та командами сусідніх сіл. Треба визнати, що цей вид спорту мешканці наших населених пунктів дещо призабули. Це прикро, але факт. Та волейбол заслуговує найпильнішої уваги до себе. Він корисний усім віковим категоріям населення, тому що потребує оптимальних для кожного фізичних зусиль і дає максимальну віддачу для здоров’я людини, а також вимагає мінімальних затрат для його матеріально-технічного забезпечення. У порівнянні з іншими видами спортивних змагань, цей вид спорту не складає серйозної загрози в аспекті травматизму спортсменів-аматорів.

Відновлення репутації волейболу, як одного з найдоступніших з масових видів спорту, – актуальне завдання спортивної громадськості краю, особливо спортивного активу навчальних закладів, у навчальних програмах яких з фізичного виховання молоді відведене місце і волейболу. Саме з такою метою у нас нещодавно була створена Федерація волейболу Кременецького району, якою розроблена і прийнята Програма розвитку волейболу на Кременеччині, розрахована на наступне п’ятиріччя. Серед ініціаторів і розробників Програми – науковці-фахівці з фізичного виховання і спорту нашої академії.

Програма розвитку волейболу на Кременеччині розроблена на підставі відповідних нормативних документів України, в тому числі Указу Президента України «Про деякі заходи щодо вдосконалення системи фізичного виховання дітей та молоді у навчальних закладах і розвитку дитячо-юнацького спорту в Україні» та розпорядження Кабміну України «Про схвалення Концепції державної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на період до 2020 року». У світлі таких рішень співпраця фахівців з фізичного виховання та спорту нашої академії з відповідними структурами Кременецької районної та Кременецької міської рад протягом останніх років дала позитивні імпульси розвитку волейболу в місті та районі. Проглядаються прогресивні тенденції в динаміці масового і дитячого волейболу. Зокрема, стали традиційними Відкритий чемпіонат і Суперкубок з волейболу м.Кременця і району; Турнір, присвячений пам’яті Героя Майдану та Небесної Сотні, краянина Олександра Капіноса; Турнір пам’яті вчителя Почаївської ЗОШ Петра Циганюка; Першість серед місцевих закладів освіти, а також Турнір дитячих волейбольних команд «Волейбольна весна» і Відкритий дитячий Кубок Кременця.

Однак для оптимального розвитку волейболу в районі залишається недостатнім рівень організаційно-управлінських заходів та їх нормативно-правового, матеріально-технічного і кадрового забезпечення, повільним – процес залучення дітей і підлітків до систематичних занять фізкультурою і спортом та незадовільним – стан профілактики їх захворювань засобами фізичної реабілітації. Наявна система занять волейболом і темпи його поширення не відповідають запитам населення: відсутнє відділення волейболу в Кременецькій ДЮСШ; низька активність населення у спортивно-масових і фізкультурно-оздоровчих заходах за місцем проживання, роботи і відпочинку; відсутні або занедбані волейбольні майданчики в селах і установах з великою кількістю працівників; слабка якість пропаганди масового спорту, в тому числі волейболу, як невід’ємної складової здорового способу життя; не знайшла належного поширення робота із дітьми та шкільною молоддю у формі початкових занять волейболом у шкільних і позашкільних навчальних закладах. Особливо тривожить відсутність чіткої системи підготовки резерву збірної команди району та міста з волейболу.

Враховуючи вищезгадане, з метою задоволення потреб населення, насамперед молоді, краю у забезпеченні здорового способу життя спортивно-фізкультурними заходами і засобами, розвитку масового волейболу, вдосконалення системи підготовки збірних району та міста, кандидатів до обласних і національної збірних, активної та успішної участі у змаганнях з волейболу різних форм і рівнів, збереження, розширення та зміцнення матеріально-технічної бази волейболу актив Федерації волейболу Кременеччини запропонував програму вирішення першочергових завдань розвитку волейболу в районі та місті.

Програмою передбачається створення єдиної  системи аматорського, дитячо-юнацького та ветеранського волейболу, розширення мережі й удосконалення структури проведення районних і міських змагань серед місцевих волейбольних команд, залучення до таких змагань широких верств населення і сприяння на цій основі зміцненню збірних команд району для участі в турнірах обласного і регіонального рівнів. У полі зору програми – вдосконалення фінансового і матеріально-технічного забезпечення розвитку волейболу, особливо місцевих волейбольних команд. Все це має працювати на формування позитивного спортивного іміджу Кременеччини на обласному та всеукраїнському рівнях.

Зрозуміло, що виконання Програми, а отже й успіх справи відродження та розвитку волейболу на Кременеччині, залежатиме насамперед від фінансового, матеріального та кадрового її забезпечення. Якщо перших два фактори в основному залежать від органів місцевого самоврядування, то в усіх інших аспектах Федерація волейболу району спрямовується на організацію низки дієвих заходів. Йдеться про створення волейбольних осередків, клубів і команд на місцях,  про співпрацю з органами місцевої влади щодо створення спортивних споруд і сприяння організаційно-технічному забезпеченню  навчально-тренувального процесу та проведенню змагань з волейболу. Стануть постійним явищем семінари, наради, навчання тренерів і суддів з волейболу, в тому числі через роботу постійно діючих науково-практичних і методичних семінарів тренерів аматорських команд і вчителів фізичного виховання загальноосвітніх шкіл. Окремим рядком проходять заходи з удосконалення системи дитячо-юнацького волейболу, зокрема створення нових волейбольних команд, відкриття групи волейболу в ДЮСШ і волейбольних секцій в ЗОШ і селах району. Завершальним етапом такої роботи має стати проведення масових змагань з волейболу та їх висвітлення у місцевих засобах масової інформації.

 

Віктор ГОЛУБ,

президент Федерації волейболу Кременеччини

 
Анонси
Галерея
23
2323
На даний момент 636 гостей на сайті