Пошук

ДО ЮВІЛЕЮ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ В КРЕМЕНЦІ

Читальний зал бібліотеки академії зібрав усіх бажаючих ознайомитись із новим, п’ятим виданням з історії минулого й сьогодення Кременеччини «Духовна православна семінарія в Кременці в 1919 – 1939 роках», яку підготували до 100-річчя відкриття семінарії завідувач педагогічної практики педагогічного коледжу Валентина Шпак і місцевий громадський діяч, заступник голови Кременецького районного об’єднання товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Олійник.

Видання рецензували доктор історичних наук, професор кафедри української філології та суспільних дисциплін нашої академії, доцент Ірина Скакальська та її колега, науковий співробітник Кременецького краєзнавчого музею, кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей. Їхні статті «Актуальна книга про роль Української православної церкви та священнослужителів» та «До 100-річчя відкриття в Кременці Духовної православної семінарії» склали зміст вступного слова.

Власне матеріали розміщені у шести розділах. Перший із них знайомить з історією Кременецької духовної православної семінарії у важкі часи чужоземного поневолення і протистоянь, другий і третій – висвітлюють подвижницьку місію сімки її очільників і тринадцяти викладачів семінарії, четвертий і п’ятий – наводять відомості про десятьох вихованців – борців за волю українського народу та про десятку вихованців семінарії, котрі працювали на педагогічній ниві, а в останньому, найбільшому за обсягом розділі автори подають коротку інформацію про  майже сотню випускників, які присвятили своє життя служінню Богові та людям як на рідній землі, так і далеко за її межами.


Автори книги розповіли про нелегкий, непростий, але цікавий процес збору інформації, про нові знайомства з рідними та знайомими викладачів і вихованців семінарії, які вписали досить вагому сторінку в історію Кременця, регіону, України і зарубіжжя. Їх виступи продовжили кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей, колишній редактор газети «Кременецький вісник» Богдан Свіргун, настоятель Храму Преображення Господнього, протоієрей Володимир Буграк, викладач педагогічного коледжу Катерина Єрусалимець.

Високо оцінюючи величезну і клопітку працю тандему наших авторів, присутні прийшли до спільного висновку: книга цікава, потрібна, навіть необхідна як місточок між минулим і сьогоденням, як цінний матеріал для старшого і молодого покоління, котрі мають бути гідними нащадками справжніх духовних велетів рідного краю.

 
Анонси
Галерея
15
1515
На даний момент 499 гостей на сайті