Пошук

ПАМ’ЯТІ КУЗЬМИ СКРЯБІНА

Студенти спеціальності «Музичне виховання» педагогічного коледжу пірнути у спогади про Кузьму Скрябіна, доторкнулися до неймовірної краси і влучності його глибоко проникливих слів.

Народився Андрій Кузьменко 17 серпня 1968 року в Самборі Львівської області. Згодом його родина переїхала у м. Новояворівськ, де він і почав свій творчий шлях. У дитинстві мріяв стати водієм сміттєвоза. Мати була вчителькою музики, резиновим тапком заганяла Андрія в музичну школу, яку він закінчив по класу фортепіано. До 8-го класу вчився добре, а далі з'їхав і… почав грати та самостійно придумувати мелодії. Правда, потім закінчив факультет стоматології (йому було це нецікаво, однак довчився на прохання батьків). Ось як згадує про це батько музиканта Віктор Кузьменко: «Коли Андрій закінчив медінститут, диплом поклав на стіл і каже: «Я буду займатися музикою!». Йому якраз треба булоїхати разом із гуртом на фестиваль «Червона рута», і ми поставили умову: « Якщо ти щось вартуєш, привезеш, приїдеш в призах – значить тобі дорога в музику відкрита. Якщо ні – значить, будь ласка,  диплом стоматолога».  Ми вже місце в поліклініці тримали для Андрія». Та, як ми знаємо, музика все-таки перемогла.

Андрій Кузьменко не спекулював на патріотизмі, адже вважав, що патріотичні пісні варто писати постійно, а не під хронологічне замовлення чи в час націоналістичного буму. Він був дуже талановитим, його пісні часто ставали хітами, а його вислови – девізами для сучасної молоді. Будучи відкритою людиною, він ніколи не мовчав і завжди міг публічно висловити свою думку, про що й писав: «І ти не бійся мовчати, а якщо ж мовчиш, то мовчи, допоки не захочеш кричати...».

Це ж треба було бути таким, щоб тебе любили і великі і малі, поважали всюди. Це ж треба казати і співати настільки щиру правду! Мама Кузьми зрозуміла масштаби любові до її Андрія на похороні, коли у Львові закінчились квіти...

Протягом свята пам’яті пісні Кузьми Скрябіна звучали у виконанні другокурсників Діана Верещинської та Ольги-Марїя Дець («Місця щасливих людей») і їх одногрупників («Маршрутка»), студентів третього курсу («Сам собі країна», «Старі фотографії») та солісток Богдани Щербатюк і Яни Кондратюк («Спи собі сама»), першокурсниці Дарії Сульжик («Мовчати») та її колег по групі («Мам»). Їх доповнювали відеозаписи «Пам’яті Кузьми Скрябіна» і «Люди як кораблі» та поезія «Мала, не реви…», які прочитали студенти 31-Мк групи Володимир Довгалюк, Євген Кузь, Назар Бончик та Ярослав Намчук.

Ведучі програми Андріана Москалюк і Сергій Доротюк зачитали декілька вражаючих цитат із щоденника Кузьми Скрябіна. Ось одна з них: «Мама моя колись дала мені пораду: «Андрійку, чим ти менше будеш мати вільного часу в дитинстві, тим більше матимеш його, як станеш дорослим». Я сприйняв це через сльози, кров і піт. То діло перейшло не то що в охоту вчитися, а просто, щоб не було скандалів вдома. Бо тільки отримував трійку,  в мене кидали тапочками, я стояв на якомусь горосі чи гречці колінами в куті. Але все-таки батьки змогли вселити думку, що треба пахати для того, щоб вимагати потім щось від життя».

І кожен усвідомлював, що Кузьма не пішов. Він тут. В кожній зі своїх пісень. В кожному мудрому слові, яке надихнуло на добре діло, в кожній влучній пораді, яка змінила когось на краще. У вмінні цінувати кожний новий день, з нудним дощем за вікном чи з сонцем на стінах. В яскравому прикладі для багатьох поколінь.

Дуже прикро, що розуміємо ми ту цінність людського життя, ту важливість лише тоді, коли втрачаємо людину і не можемо вже більше нічого змінити. Та ми повинні продовжити його справу: бути такими, як він, ми повинні не втратити того, що він робив, того настрою, тієї мудрості, того бажання до життя, до справедливості! Ми повинні викоренити зло, несправедливість, брехню, адже за це  він і боровся.

У підготовці та проведенні виховної години брали участь студенти-музиканти І – ІІІ курсів педагогічного коледжу, їх групові керівники Світлана Федюра (11-Мк), Олена Новик (21-Мк), Валентина Мацкова (31-Мк) та звукооператор Олександр Ковень.

 
Анонси
Галерея
Спортивний зал
Спортивний залСпортивний зал
На даний момент 496 гостей на сайті