Пошук
Головне меню

ЦЕЙ ОДВІЧНИЙ БІЛЬ АФГАНІСТАНУ

15 лютого виповнилось 30 років з дня виводу радянських військ з Афганістану. З нагоди цієї події студенти 12-Дк групи, їх груповий керівник Олена Тригуба та ведучі  Вікторія Бершеда, Людмила Пацула і Надія Котик провели виховну годину, щоб разом з усіма присутніми пом’янути тих, хто поліг у чужій афганській землі, та вшанувати героїв, котрим пощастило живими повернутися до рідного дому.

Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям. Брудна, неоголошена афганська війна тривала 9 років 1 місяць і 19 днів. Хоча жодна війна не буває чистою. Всі вони несуть смерть, інвалідність, одягають у скорботу тисячі материнських сердець… У війни холодні очі… У війни свій рахунок, своя безжалісна арифметика… І летіли на Україну «чорні тюльпани» з цинковими гробами, що востаннє відвозили загиблих воїнів на Батьківщину.

За неточними підрахунками, Україна втратила 13 тисяч 833 молодих хлопців. За довгих 10 років цієї війни на цвинтарях з’явилося багато свіжих могил з фотографіями юних облич. Та не було у батьків упевненості, чи ховають вони свого сина, чи когось іншого… І ще довго ятритимуть душу запитання без відповідей...

Страшними дорогами цієї війни пройшли і наші земляки. 148 уродженців Кременецького району брали участь у бойових діях в Афганістані. Двоє з них – Валерій Дмитрович Циганюк із села Крижі та Михайло Олександрович Циганюк із Великих Бережець – загинули.

Довідково-історичний екскурс дорогами афганської війни доповнювався тематичними відеороликами, що допомогло глибше вникнути у ті страшні воєнні події.

На зустріч зі студентською молоддю був запрошений учасник афганського жахіття, а нині – член правління Районної організації Спілки ветеранів Афганістану, старший викладач кафедри гри на музичних інструментах і вокально-хорових дисциплін нашої академії Василь Райчук, який поділився своїми спогадами про свій інтернаціональний обов’язок у далекому Афганістані.

Правда про афганську війну різна. І спогади про неї неоднозначні. Та ми щороку 15 лютого запалюємо свічу пам’яті та хвилиною мовчання поминаємо мужніх і дорогих синів України, яким судилось увійти в безсмертя…


 
Анонси
Галерея
54
5454
На даний момент 503 гостей на сайті