Пошук

І СПРАВДІ НА БІЛОМУ КОНІ...

Щоб краще зрозуміти творчу людину, дізнатися про джерело натхнення, потрібно побувати на її рідній землі, походити тими самими шляхами, вдихнути те саме повітря, насолодитися всією красою природи. Така можливість випала всім охочим, які прибули на білому коні, як і Улас Самчук, на фестиваль української книжності, приурочений 114-й річниці з дня народження видатного письменника, журналіста, публіциста.

Тилявський літературно-меморіальний музей відкрив свої двері для гостей з різних куточків України, в тому числі очільникам  Тернопільської обласної організації НСПУ, письменникам, поетам, журналістам, студентам і викладачам Кременецької  гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, вчителям і учням Кременецького ліцею імені Уласа Самчука.

Спочатку гостям провели екскурсію Музеєм Уласа Самчука. Цікаву подорож сторінками біографії письменника розпочала вчитель історії Оксана Волянюк, продовжив її директор музею Петро Панасюк, який і був ініціатором заснування музею 27 вересня 1993 року. Гості ознайомилися з експозиційними та науковими відділами, цінними експонатами, особистою бібліотекою Уласа Самчука.

В актовій залі місцевої школи відбулося чергове засідання науково-дослідної лабораторії «Творчість Уласа Самчука та Бориса Харчука: художній літопис ХХ ст.» (координатор – кандидат філологічних наук, доцент Олег Василишин). Студенти спеціальності «Українська мова і література» нашої академії підготували тематичні наукові повідомлення: Дарія Ковбіш зупинилась на «Стилістичних особливостях закарпатських діалектів у романі Уласа Самчука «Гори говорять», Катерина Блажко зробила акцент на «Долі України у спогадах Уласа Самчука «На коні вороному», Анастасія Михайлюк аналізувала тему «Публіцистика Уласа Самчука, рідний край у статтях письменника», Богдану Свідову зацікавила «Українська еміграція та Улас Самчук», Вікторія Герасим зробила «Дослідження історії створення драми Уласа Самчука «Шумлять жорна». Їх науковими керівниками виступила кандидати філологічних наук Ірина Комінярська та Роман Дубровський.

Також  відбулося нагородження лауреатів літературного конкурсу «Самчукова криниця», якими стали учні багатьох шкіл. Приємно, що юні обдарування цікавляться творчістю письменника і самі намагаються творити.

Та вже вкотре головною подією Фестивалю стало вручення  Міжнародної літературної премії імені Уласа Самчука  в галузі літератури й публіцистики. Літературну премію було присуджено тернопільській письменниці  Ніні Фіалко за роман «Дві обручки» про схрещення поглядів двох поколінь на подіях, які відбувалися на теренах західних областей України у сорокових роках, та Марії Лавренюк за роман «Калина січена», що розповідає про історію кохання й становлення особистості дівчини, яка волею долі опинилася на лезі жорсткого протистояння ідеологій, націй, світів. Вітали лауреатів Сергій Синюк, Юрій Камаєв, Віктор Янкевич, Олег Смоляк. Моменти хвилювання під час вручення премії розрядили голова Тернопільської обласної організації НСПУ, бард, поет, драматург Олександр Смик і відомий поет-пісняр Сергій Лазо, з яким усі присутні виконали давно знаний хіт «Ти подобаєшся мені».


На завершення дійства гості вшанували пам’ять Уласа Самчука, поклавши квіти до його погруддя. І під супровід пісні «Волинь моя» із приємними враженнями відправилися на білому коні по своїх рідних куточках.

 
Анонси
Галерея
galery 7
galery 7galery 7
На даний момент 485 гостей на сайті