Пошук

«ДЕНЬ» ПРО 200-ЛІТТЯ ЛІЦЕЮ

Щоденна Всеукраїнська газета «День» опублікувала статтю ректора Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, професора Афанасія Ломаковича «Унікальний ліцей у Кременці», присвячену 200-літтю вищої школи на Волині. У статті наголошується, що витоки вищої освіти на Волині йдуть від школи-філії Києво-Могилянської академії в 17 столітті у Кременці і серед них важливе місце займає Волинський ліцей 1819-1833 рр. Автор демонструє, що функціонування всіх навчальних закладів – історичних попередників нашої академії сприяло поширенню грамотності серед населення і підвищенню культурно-мистецького рівня громадського життя регіону, і наголошує, що саме через заклади освіти національна духовна культура отримувала імпульс для оновлення та поступального розвитку у точці перетину з культурами інших народів.

Історична вагомість Волинського ліцею обумовлена впровадженням в освітянську практику прогресивних елементів організації навчального процесу, до яких належить структура управління та моніторинг викладання та навчання, застосування ефективних форм і методів навчання та виховання молоді, формування та повноцінне використання матеріальної бази освітньої діяльності.

Ректор підкреслює, що за змістовим наповненням навчальні програми старших курсів ліцею не уступали навчальним планам і програмам аналогічних курсів і дисциплін тогочасних європейських університетів. Йдеться і про науково-методичну творчість викладачів ліцею, майже кожен з яких мав авторський підручник. Ефективність навчального процесу базувалася на високій дисципліні вихованців та прогресивній методиці викладання предметів, в якій наголос зміщувався на осмислений, аналітичний підхід до змісту конкретного навчального матеріалу. Ліцеїсти не лише здобували необхідні знання, а й набували навиків соціалізації: брали активну участь у громадській та культурно-масовій діяльності. Викладачі ліцею були знаними фахівцями у своїх галузях знання, знаковими постатями на Волині та за її межами.

Автор робить висновок, що педагогічний досвід нашого історичного попередника вартий не тільки вшанування, а й вивчення та використання, бо позитивні надбання у будь-якій сфері діяльності, тим більше в освітянській, виступають фундаментом майбутніх успіхів. Це стало основним лейтмотивом ювілейних заходів, здійснюваних колективом академії.

 
Анонси
Галерея
11
1111
На даний момент 588 гостей на сайті