Пошук

Є БЕЗСМЕРТЯ ЗОРЯ І СЛОВА Є ПРОРОЧІ

Під такою назвою у  залі Гуго Коллонтая студенти педагогічного коледжу й академії переглянули музично-поетичну виставу за творами Тараса Шевченка у виконанні акторів студентського експериментального театру «Пілігрим».

Програму відкрив виступ Ірини Кулик із поезією Ліни Костенко «Є безсмертя зоря і слова є пророчі…». А решту композиційної структури програми склали твори Великого Кобзаря, співзвучні сьогоденню і рідко читані зі сцени.

Фрагмент із поеми «Марія» у виконанні Марії Мазовіти розкрив тему самопожертви Богородиці, Матері Месії, заради вселенської ідеї Сина. Ця Материнська самопожертва супроводжувала Ісуса від Різдва до розп’яття, а згодом вона своїм духом і вогненним словом підняла апостолів на велике служіння ідеям її Сина.

Монологом Оксани із поеми «Гайдамаки» Іванна Свитка доносить ідею самопожертви заради визволення від гнобителів. Завершився цей блок піснею на слова Т.Шевченка «Ой, діброво» у виконанні  учениці Кременецького ліцею Імені Уласа Самчука, бандуристки Анастасії Іванової.

Наступний блок – переспіви Шевченкових творів за біблійними мотивами  у виконанні Вікторії Ковальчук («Пророк»), Вікторії Бершеди («Дурні та гордії ми люди»), Ірини Кулик («Подражаніє Ізеєкіїлю), Іванни Свитки («Подражаніє 11 псалму…). Всі вони роблять акценти на сутності буття, показують жагу влади, падіння, фарисейство.

Історичної теми торкнулася Олена Чорнобай у поезії «Іржавець» та Марія Шегера із трепетним  «Плачем Ярославни» у супроводі бандури.

Проблеми ницості та підступності розкрила Марія Мазовіта фрагментами поеми «Княжна». Андрій Колісник надзвичайно проникливо прочитав твори, написані Тарасом Шевченком в останні дні його життя.

Фінальною частиною постановки стала музично-поетична композиція «Три душі» з містерії «Великий льох» у виконанні Ірини Бевсюк із фортепіанним супроводом Світлани Гуральної. До речі, цей твір на музику Івана Блакитного вперше прозвучав на Тернопільщині і включений до збірки фортепіанних творів авторства наших викладачів Олени Горбач та Ірини Гринчук. Завершила виступи солістка Дарія Сульжик піснею «Над Дніпровою сагою».

Виставу підготували постановник Василь Скоропляс і режисер та звукооператор Олександр Ковень.

 
Анонси
Галерея
Хелловін
ХелловінХелловін
На даний момент 514 гостей на сайті