Пошук

ДУХ, НЕПІДВЛАДНИЙ ТЕМРЯВІ

Читальний зал нашої академії пам’ятає безліч зустрічей із цікавими людьми. Напередодні Міжнародного дня поезії студентсько-викладацький колектив навчального закладу приймав Василя Лящука ­– вихідця із оповитої легендами Кременеччини,  неординарну творчу особистість, талановитого українського поета і перекладача, члена Національної спілки письменників і Національної спілки журналістів України. Та головне – це людина дуже непростої долі, котра повністю втратила зір, проте постійно продовжує творити, писати надзвичайно майстерні твори і горить жадобою життя і творчості.

Народився Василь Кіндратович Лящук 1 березня 1948 року в с. Старий Почаїв. Закінчив Старопочаївську восьмирічку, середню школу-інтернат для незрячих дітей у Львові, філологічний факультет Рівненського педінституту. Займався тут у літстудії, якою керував Микола Кузьменко. Його творче зростання відбувалося разом із Петром Велесиком, Борисом Боровцем, Миколою Пшеничним та іншими відомими поетами. Працював на журналістській та викладацькій ниві. Друкувався на сторінках багатьох газет та журналів.

Протягом життя побачили світ поетичні збірки Василя Лящука «Почаївська мозаїка», «Нас не буде – буде наша спрага», «Тьмі наперекір», «Ноша бджоли», «Моє помешкання», «Дзвіниця», «Юності щемливий плин», «Запахла нехворощ і м'ята», «Волинські обереги». А в 2013 році побчила світ книга «Сонети Вільяма Шекспіра», які перекладав упродовж півстоліття свого життя.

Зустріч, підготовлену колективом кафедри української філології та суспільних дисциплін, відкрив завідувач кафедри, кандидат філологічних наук, доцент Олег Василишин, котрий виконував роль модератора цього літературного дійства.

На свято дивовижної і мужньої поезії були запрошені представники місцевої влади, освітніх установ, серед яких старопочаївський сільський голова Микола Горпинюк, директор Центральної бібліотечної системи Кременецького району Людмила Щербатко, директор Обласного літературно-меморіального музею ім. Юліуша Словацького Тамара Сеніна, завідувач бібліотеки с. Старий Тараж Зінаїда Галайчук, голова Кременецького районного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Лілія Слідзинська,  односелець автора Анатолій Думанський, викладачі, студенти та представники газети «Замок» нашої академії.

Сільський голова Старого Почаєва Микола Горпинюк зачитав звернення до громадськості району, керівників підприємств та організацій, приватних підприємців, релігійних громад і всіх небайдужих приєднатися до благодійного проекту «Життя на межі можливостей, або Світло поезії незрячого поета Василя Лящука» з метою допомогти поетові у підготовці напрацьованого матеріалу, укомплектуванні збірника, його друку та розповсюдженні.

Гості ділилися розповідями про життєвий і творчий шлях поета, про окремі цікаві сторінки його біографії. Після цього слово надали самому авторові, котрий читав власні поезії та переклади напам’ять, що глибоко вразило слухачів у залі.

А завершили свято  літературна композиція у виконанні студентів-філологів за творами Василя Лящука та благодійний ярмарок, де кожен із присутніх мав нагоду купити книгу і ближче доторкнутися до поетичної скарбниці нашого краянина.

 
Анонси
Галерея
30
3030
На даний момент 655 гостей на сайті